Lángos - megtöltve, újragondolva
Jó is a fokhagymás - de nézzünk most két ínyenc lángost!
Egyszer volt, hol nem volt egy receptverseny, amit a Szega Foods rendezett és harmadik helyezett lettem. Előttem végzett a Dizájn menza című blog írója, ő sajnos azóta abbahagyta, pedig a képeit nagyon szerettem. Akkoriban mindannyiunk nagy kedvencét, a lángost vette elő és ötleteket kért, hogyan tehetjük izgalmasabbá. Bár szerintem 40 fokban nincs jobb egy sörnél és egy (400 Ft-os!) fokhagymás lángosnál a Balcsiparton, én most erősen elengedtem a fantáziámat, és igazi különlegességeket alkottam. Nem akarok nagyképűnek tűnni, de most fejeztem be az édesburgonyás verzió elfogyasztását és még mindig a hatása alatt vagyok...
Ínyenc töltött karfiolos lángos hideg uborkaszósszal
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg finomliszt
4 dl víz
3 dkg élesztő
1 kk só
2 tekerésnyi bors
1 kk cukor
Fél l olaj
10 dkg karfiol
2 konzerv (130 g) tőkehalmáj
20 dkg füstölt sajtkrém
10 dkg reszelt cheddar
3 nagy ek majonéz
2 nagy ek tejföl
1 dl száraz rosé
Kb. 10 csepp citromlé
3 csepp folyékony édesítő
Fél csokor snidling
5 dkg ecetes uborka
Csipet só
A lángos töltelékéhez a tőkehalmájról leöntjük az olajat, a sajtkrémmel kikeverjük. Belereszeljük a cheddart, sózzuk, borsozzuk, ismét összekeverjük, használatig hűtőben tartjuk.
A szószhoz felaprítjuk az uborkát és a metélőhagymát. Ezután összekeverjük a majonézzel, tejföllel, borral, citromlével és édesítővel, picit megsózzuk. Jól lehűtjük.
A karfiolt sós vízben puhára főzzük, összetörjük. 1,5 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet megsózzuk, megborsozzuk, hozzátesszük a karfiolt és az élesztős vizet, majd alaposan összegyúrjuk. Lisztezett tálban, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Ekkor szintén lisztezett deszkára borítjuk, golflabda nagyságú golyókat szakítunk belőle. Ezután ismét letakarjuk őket a nedves ruhával, még fél órát hagyjuk kelni.
Tenyérnyi szélesre nyújtjuk (én sodrófával) a lángosokat, középre teszünk egy evőkanálnyit a töltelékből, félbehajtjuk. A széleit behajtogatva összecsipkedjük, majd forró olajban világosbarnára sütjük. Vigyázni kell, gyorsan odakaphat!
Még forrón, a hideg uborkaszósszal tálaljuk.
Édesburgonyás lángos sütőben sütve, velőkrémmel, rokforttal és parmezánnal
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg édesburgonya
30 dkg finomliszt
1,5 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz
2 db 10 cm-es ág kakukkfű
Olívaolaj
1 mk cukor
2 kk só
0,5 kg sertésvelő
2 közepes fej hagyma
Só, bors
4 gerezd fokhagyma
10 dkg rokfort
5 dkg parmezán
A langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. Egy tálban elkeverjük a lisztet a sóval, borssal és a megfőzött, áttört édesburgonyával. Belecsipkedjük az ágról a kakukkfüvet, 2 ek olívaolajat és az élesztős vizet is hozzákeverjük. Langyos helyen nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Közben apróra vágjuk a hagymát, egy ek olajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a megmosott velőt, kevergetve megsütjük, míg szürkés lesz. Kicsit kihűtjük.
A lángostésztát lisztezett deszkára borítjuk, kétfelé szedjük. Egy centi vastag körökké nyújtjuk. Az egyik felükre elosztjuk a hagymás velőt, betakarjuk a másik felükkel, így két félkört kapunk. Szilikonos sütőlapra tesszük őket. A tetejüket megkenjük olívaolajjal, elosztjuk rajta az átnyomott fokhagymákat, majd rámorzsoljuk a rokfortot. Ismét letakarjuk, még fél órát kelesztjük.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, fél óra alatt sárgásbarnára sütjük. Mikor kész, ismét meglocsoljuk olívaolajjal, ráreszeljük a parmezánt.
Szeletelve tálaljuk.
Forrón a legfinomabb!
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!