2012. aug 01.

Lángos - megtöltve, újragondolva

írta: Hajós Ágnes
Lángos - megtöltve, újragondolva

Jó is a fokhagymás - de nézzünk most két ínyenc lángost!

Egyszer volt, hol nem volt egy receptverseny, amit a Szega Foods rendezett és harmadik helyezett lettem. Előttem végzett a Dizájn menza című blog írója, ő sajnos azóta abbahagyta, pedig a képeit nagyon szerettem. Akkoriban mindannyiunk nagy kedvencét, a lángost vette elő és ötleteket kért, hogyan tehetjük izgalmasabbá. Bár szerintem 40 fokban nincs jobb egy sörnél és egy (400 Ft-os!) fokhagymás lángosnál a Balcsiparton, én most erősen elengedtem a fantáziámat, és igazi különlegességeket alkottam. Nem akarok nagyképűnek tűnni, de most fejeztem be az édesburgonyás verzió elfogyasztását és még mindig a hatása alatt vagyok...

Ínyenc töltött karfiolos lángos hideg uborkaszósszal

 O

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg finomliszt

4 dl víz

3 dkg élesztő

1 kk só

2 tekerésnyi bors

1 kk cukor

Fél l olaj

10 dkg karfiol

2 konzerv (130 g) tőkehalmáj

20 dkg füstölt sajtkrém

10 dkg reszelt cheddar

3 nagy ek majonéz

2 nagy ek tejföl

1 dl száraz rosé

Kb. 10 csepp citromlé

3 csepp folyékony édesítő

Fél csokor snidling

5 dkg ecetes uborka

Csipet só

A lángos töltelékéhez a tőkehalmájról leöntjük az olajat, a sajtkrémmel kikeverjük. Belereszeljük a cheddart, sózzuk, borsozzuk, ismét összekeverjük, használatig hűtőben tartjuk.

A szószhoz felaprítjuk az uborkát és a metélőhagymát. Ezután összekeverjük a majonézzel, tejföllel, borral, citromlével és édesítővel, picit megsózzuk. Jól lehűtjük.

A karfiolt sós vízben puhára főzzük, összetörjük. 1,5 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet megsózzuk, megborsozzuk, hozzátesszük a karfiolt és az élesztős vizet, majd alaposan összegyúrjuk. Lisztezett tálban, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Ekkor szintén lisztezett deszkára borítjuk, golflabda nagyságú golyókat szakítunk belőle. Ezután ismét letakarjuk őket a nedves ruhával, még fél órát hagyjuk kelni.

Tenyérnyi szélesre nyújtjuk (én sodrófával) a lángosokat, középre teszünk egy evőkanálnyit a töltelékből, félbehajtjuk. A széleit behajtogatva összecsipkedjük, majd forró olajban világosbarnára sütjük. Vigyázni kell, gyorsan odakaphat!

Még forrón, a hideg uborkaszósszal tálaljuk.

Édesburgonyás lángos sütőben sütve, velőkrémmel, rokforttal és parmezánnal

 O

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg édesburgonya

30 dkg finomliszt

1,5 dkg élesztő

1,5 dl langyos víz

2 db 10 cm-es ág kakukkfű

Olívaolaj

1 mk cukor

2 kk só

0,5 kg sertésvelő

2 közepes fej hagyma

Só, bors

4 gerezd fokhagyma

10 dkg rokfort

5 dkg parmezán

A langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. Egy tálban elkeverjük a lisztet a sóval, borssal és a megfőzött, áttört édesburgonyával. Belecsipkedjük az ágról a kakukkfüvet, 2 ek olívaolajat és az élesztős vizet is hozzákeverjük. Langyos helyen nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Közben apróra vágjuk a hagymát, egy ek olajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a megmosott velőt, kevergetve megsütjük, míg szürkés lesz. Kicsit kihűtjük.

A lángostésztát lisztezett deszkára borítjuk, kétfelé szedjük. Egy centi vastag körökké nyújtjuk. Az egyik felükre elosztjuk a hagymás velőt, betakarjuk a másik felükkel, így két félkört kapunk. Szilikonos sütőlapra tesszük őket. A tetejüket megkenjük olívaolajjal, elosztjuk rajta az átnyomott fokhagymákat, majd rámorzsoljuk a rokfortot. Ismét letakarjuk, még fél órát kelesztjük.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, fél óra alatt sárgásbarnára sütjük. Mikor kész, ismét meglocsoljuk olívaolajjal, ráreszeljük a parmezánt.

O

Szeletelve tálaljuk.

Forrón a legfinomabb!

O

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

rozé lángos uborka sajt parmezán kakukkfű karfiol snidling sajtkrém édesburgonya rokfort tőkehalmáj cheddar sertésvelő