2012. aug 04.

Piszke (vagy egres?)

írta: Hajós Ágnes
Piszke (vagy egres?)

Dédnagymamám piszkeszósza és egy saját találmány

Mikor kislány voltam, az udvarunkban volt néhány piszkebokor. Számos elnevezése van ennek a növénynek, egres, köszméte, stb., de én az anyukám által piszkének ismerem (ceglédi lány). Múltkor kaptam is a piacon egy doboz hibátlan gyümölcsöt, nosztalgikus érzés fogott el. Emlékszem, annak idején még az oviban kaptunk husit piszkeszósszal, imádtam. Így kerestünk recepteket, és elkészítettük dédnagyanyám sültcsirkéjét piszkeszósszal. Itt azért nem álltam meg, ha már szezonja van, gondoltam, alkotok valami újat is. Így született meg ez a chutney, melyhez indiai fűszerezésű csirkecombot tálaltam.

Aki szereti a savanykás ízeket, annak mindenképpen ajánlom a következőket!

Csirkecomb velesült burgonyával és piszkeszósszal

 P1010083s

Hozzávalók 4 főre:

6 db nagyméretű csirke felsőcomb

Fél kk pirospaprika
Frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
Fél kk majoranna
Fél ág rozmaring

60 dkg újburgonya

Olaj

Fél kg piszke (egres)

2 dkg vaj

4 dkg liszt

2 dl tejföl

1 dl víz

2 kk cukor

A fokhagymát átpasszírozzuk, a rozmaring-ágacskáról leszedjük a leveleket, apróra vágjuk. Egy mozsárba tesszük a fokhagymát, pirospaprikát, két tekerésnyi borsot, a majorannát, 1 kk sót és a rozmaringot. Összedolgozzuk, majd bekenjük vele a csirkéket. Beolajozzuk egy tepsi alját, majd beletesszük a combokat. Lefedjük, majd 195 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20 percre. Addig nagyobb hasábokra vágjuk az újburgonyát, megsózzuk. 20 perc után kivesszük a csirkét és óvatosan, nehogy megégessük a kezünket, alá-mellétesszük a krumplit. Ismét lefedjük, majd megint 20 percre visszatoljuk a sütőbe. Ezután levesszük a fóliát, és pirosra sütjük a húst.

P1010078s

A szószhoz a piszke széleit lecsipkedjük, a forró vajon megfuttatjuk, míg megpattan a héja, majd megsózzuk. A lisztet a tejföllel és a vízzel simára keverjük, ráöntjük a piszkére. Megvárjuk, míg besűrűsödik, két kanál (vagy ízlés szerint több) cukorral édesítjük.

Tálaláskor a mártással körítjük a húst és a krumplit.

P1010081s1

 

Egres-paradicsom-barackchutney

 O

Hozzávalók:

15 dkg egres

2 nagy paradicsom

2 barack

Fél fej vöröshagyma

Fél fej lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

Fél kk római kömény

Fél kk koriandermag

Fél kk barna mustármag

2 kk barna cukor

2 kk curry

1 chili

A paradicsomok és a barackok héját lehúzzuk, húsukat 2 cm-es kockákra vágjuk. Az egrest megtisztítjuk, a hagymákat és a chilit apróra vágjuk, magjait kidobjuk. Felhevítünk egy magas falú serpenyőt, a mustármagot kipattogtatjuk benne. Ezek után a római köményt és a koriandert futtatjuk meg. Most mehet bele a hagyma és az egres, mikor megrepedezett a héja, következik a kockákra vágott paradicsom és a barack. Hozzáadjuk a chilit, a cukrot, a curryt és az átpasszírozott fokhagymát. Addig főzzük, míg az egres teljesen szétfő, de még picit darabos marad a chutney.

Sült, esetleg főtt húsokhoz fogyaszthatjuk, hűtőben sokáig eláll. Én a képen garam masalával fűszereztem a husit, ehhez tökéletesen passzol a chutney.

O

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

curry barack majoranna chili rozmaring mustármag egres chutney lilahagyma kömény piszke újburgonya barna cukor koriandermag