2012. aug 21.

Gazdag lecsó és töltött cukkini egy kis csavarral

írta: Hajós Ágnes
Gazdag lecsó és töltött cukkini egy kis csavarral

Nyári ételek fél óra munkával

Vannak ételek, amelyeket a hozzávalói nyáron a legjobb minőségűek. A paradicsom, paprika, cukkini ugyan már egész évben elérhető, mégis nyáron a legjobb az ízük, és nem utolsó sorban ilyenkor a legolcsóbbak. Nemrég sikerült két egész gyorsan összeállítható, igazi nyári fogást összehoznom. Gondolom, 40 fokban senki nem szívesen konyhatündérkedik órákig, ezekhez az ételekhez max. fél óra tűzhely mellett állás kell. Jó étvágyat hozzájuk!

Vesés lecsó petrezselymes galuskával

 DSC_0813s

Hozzávalók 4 főre:

1 sertésvese

5 paprika

3 paradicsom

1 hagyma

1 ek pirospaprika

Só, bors

10 dkg liszt

3 tojás

Tejföl

1 csokor petrezselyem

Olaj

 

A vesét félbevágjuk, az ereit és minden kis csatornáját kivágjuk, alaposan átmossuk, felkockázzuk. A hagymát apróra vágjuk, két ek olajon megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát. Rádobjuk a félkarikákra vágott zöldpaprikát és a vesét, sózzuk, borsozzuk, addig főzzük, míg a paprika kissé összeesik, ekkor hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott paradicsomot, elfőzzük a nedvességet, félrehúzzuk a tűzről.

Nagyon apróra vágjuk a petrezselymet. A felét és egy tojást hozzákeverünk a liszthez. Megsózzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy galuskatészta sűrűségű legyen. Lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, a kész lecsóhoz keverjük, visszatesszük a tűzre.

A maradék 2 tojást felverjük, sózzuk, borsozzuk, és keverés közben belecsorgatjuk a lecsóba. Néhányszor megkeverjük, míg a tojás összeáll.

Tálaláskor tejföllel és a maradék vágott petrezselyemmel tálaljuk.

DSC_0810s

Töltött cukkini Hawaii módra

 DSC_0940s

Hozzávalók 4 főre:

1 db kb. 30 cm-es cukkini, vagy 4 zsenge

35 dkg csirkemell

1 nagy paradicsom

Fél ananász apróra kockázva

10 dkg kukorica (nyáron egy cső szemei)

1,5 dl zsíros tejszín

2 kk étkezési keményítő

1 mk gyömbér

1 közepes fej hagyma

15 dkg reszelt ementáli vagy gouda sajt

2 ek olaj

Só, bors

 

A csirkemellet és paradicsomot kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, rádobjuk a húst, párszor megkeverjük, majd mehet hozzá a paradicsom, kukorica, ananász. Sózzuk, borsozzuk, gyömbérrel ízesítjük. 1 dl hideg vízben elkeverjük a keményítőt, beleöntjük a szószba, 1 perc alatt besűrítjük.

A cukkinikat félbevágjuk, magjait kikaparjuk, ha nem állnak meg, az alját vékonyan egyenesre vágjuk. Elosztjuk bennük a tejszínes husit és lehetőség szerint szaftot, majd alaposan megszórjuk reszelt sajttal.

DSC_0926s

180 fokos sütőben addig sütjük, míg cukkini megpuhul. Ha nagy méretűvel készítjük, ajánlatos először lefedve sütni és a végén pár perc alatt rápirítani a sajtot.

DSC_0942s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sajt gyömbér csirkemell cukkini ananász lecsó kukorica petrezselyem sertésvese