Gazdag lecsó és töltött cukkini egy kis csavarral
Nyári ételek fél óra munkával
Vannak ételek, amelyeket a hozzávalói nyáron a legjobb minőségűek. A paradicsom, paprika, cukkini ugyan már egész évben elérhető, mégis nyáron a legjobb az ízük, és nem utolsó sorban ilyenkor a legolcsóbbak. Nemrég sikerült két egész gyorsan összeállítható, igazi nyári fogást összehoznom. Gondolom, 40 fokban senki nem szívesen konyhatündérkedik órákig, ezekhez az ételekhez max. fél óra tűzhely mellett állás kell. Jó étvágyat hozzájuk!
Vesés lecsó petrezselymes galuskával
Hozzávalók 4 főre:
1 sertésvese
5 paprika
3 paradicsom
1 hagyma
1 ek pirospaprika
Só, bors
10 dkg liszt
3 tojás
Tejföl
1 csokor petrezselyem
Olaj
A vesét félbevágjuk, az ereit és minden kis csatornáját kivágjuk, alaposan átmossuk, felkockázzuk. A hagymát apróra vágjuk, két ek olajon megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát. Rádobjuk a félkarikákra vágott zöldpaprikát és a vesét, sózzuk, borsozzuk, addig főzzük, míg a paprika kissé összeesik, ekkor hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott paradicsomot, elfőzzük a nedvességet, félrehúzzuk a tűzről.
Nagyon apróra vágjuk a petrezselymet. A felét és egy tojást hozzákeverünk a liszthez. Megsózzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy galuskatészta sűrűségű legyen. Lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, a kész lecsóhoz keverjük, visszatesszük a tűzre.
A maradék 2 tojást felverjük, sózzuk, borsozzuk, és keverés közben belecsorgatjuk a lecsóba. Néhányszor megkeverjük, míg a tojás összeáll.
Tálaláskor tejföllel és a maradék vágott petrezselyemmel tálaljuk.
Töltött cukkini Hawaii módra
Hozzávalók 4 főre:
1 db kb. 30 cm-es cukkini, vagy 4 zsenge
35 dkg csirkemell
1 nagy paradicsom
Fél ananász apróra kockázva
10 dkg kukorica (nyáron egy cső szemei)
1,5 dl zsíros tejszín
2 kk étkezési keményítő
1 mk gyömbér
1 közepes fej hagyma
15 dkg reszelt ementáli vagy gouda sajt
2 ek olaj
Só, bors
A csirkemellet és paradicsomot kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, rádobjuk a húst, párszor megkeverjük, majd mehet hozzá a paradicsom, kukorica, ananász. Sózzuk, borsozzuk, gyömbérrel ízesítjük. 1 dl hideg vízben elkeverjük a keményítőt, beleöntjük a szószba, 1 perc alatt besűrítjük.
A cukkinikat félbevágjuk, magjait kikaparjuk, ha nem állnak meg, az alját vékonyan egyenesre vágjuk. Elosztjuk bennük a tejszínes husit és lehetőség szerint szaftot, majd alaposan megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokos sütőben addig sütjük, míg cukkini megpuhul. Ha nagy méretűvel készítjük, ajánlatos először lefedve sütni és a végén pár perc alatt rápirítani a sajtot.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!