Köretek I. - Zöldköret és krumplipüré
Markáns főételek ízletes kísérői
Néha már unom a szokásos sült krumpli, párolt rizs, stb. köreteket. Persze, ha a gyerekek is az asztalnál vannak, legalábbis nálunk, ezeket nehéz kikerülni. Viszont a komolyabb, komplikáltabb főételek mellé én már nem elégszem meg a szokásos verziókkal. Az is igaz azonban, hogy ha a főfogás hosszú időn keresztül készül, az ember lányának már nincs kedve egy szintén bonyolult körettel bajlódni. A következőekben az elmúlt időszak két olyan gyors zöldséges mellékesét mutatnám be, ami bármely komoly húsétel kísérője lehet. Magukban is finomak, de annyira nem markáns az ízük, hogy elnyomják az egyedi fűszerezésű marha-, esetleg vadétel ízét.
Vajas zöldköret
1,5 l sós vizet forralunk, először a karfiolt tesszük bele, 5 perc múlva a kelbimbót, ismét 5 perc múlva a borsót. Ismét öt perc után leszűrjük a zöldségeket. A vajat felolvasztjuk, ráöntjük a keveréket, majd az ételízesítőt. Kevergetve még öt percig sütjük, és kész is.
Zöldséges krumplipüré
Hozzávalók 4 főre:
0,5 kg krumpli
15 dkg zöldborsó
15 dkg sárgarépa
1 csokor petrezselyem
Só, fehér bors, szerecsendió
1 dl tejszín
5 dkg vaj
A sárgarépát egycentis kockákra vágjuk, a zöldborsóval együtt sós lobogó vízbe öntjük. 5 perc után leöntjük róla a vizet, 2 dkg vajat felolvasztunk, ráöntjük a zöldségeket. Kicsit körbepirítjuk, majd félretesszük.
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük. Áttörjük és a tejszínnel, 3 dkg vajjal, ízlés szerint fűszerezve sóval, fehérborssal és szerecsendióval krumplipürét készítünk. Ha nem elég lágy, adhatunk hozzá még tejszínt (én robotgéppel szoktam keverni). Apróra vágjuk a petrezselymet, a vajas zöldséggel együtt a krumplihoz adjuk. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!