2012. sze 04.

Jamie Oliver - az első kedvenc

írta: Hajós Ágnes
Jamie Oliver - az első kedvenc

Jamie hazatér és 30 perc alatt főz - én meg imádom... :)

Mikor még nem volt TvPaprika, a Spektrumon mentek Jamie Oliver angol szakács főzős műsorai. Nekem akkor (és most is) nagyon tetszett, hogy nálunk elég nehezen beszerezhető élelmiszerekből is milyen könnyedén és sokszor viccesen főz valami különlegeset. Nemrég az előbbi csatornán két új sorozatát indították, az egyikben 30 perc alatt elkészíthető menük elkészítését prezentálja, a másikban a Nagy-Britanniában helyinek hitt, de igazából a bevándorlók által meghonosított specialitásokat mutat be, természetesen néha egy kicsit átalakítva, bővítve.

A következő két receptet is ezekben a részekben láttam, nagyjából tudtam is az eredeti leíráshoz ragaszkodni. Ez a srác ismét nagyokat alkotott, érdemes megkóstolni. Az első étel egy sok összetevőből álló komoly húsétel, melyet Vilmos herceg esküvőjére ajánlott, szó szerint fenséges az íze. A második egy gyors, ám annál ízletesebb leves, apukám kedvencévé vált :)

Katalin hercegnő és Vilmos esküvői marharaguja

 DSC_3454s

Hozzávalók 4 főre:

Fél kg marhalábszár

1 db velőscsont

1 nagy fej lilahagyma

1 ek liszt

7 dkg gersli (árpagyöngy)

1 ek paradicsompüré

3 dl barna sör

1 l marhahúsleves

1 egy mustár

50 g cheddar sajt

1 ek olívaolaj

1 dkg vaj

Só, bors

1 ág rozmaring

3 kis ág kakukkfű

2 babérlevél

A tésztához:

30 dkg liszt

10 dkg zsír

10 dkg vaj

1 tojás

0,5 ml víz

 

A vajat az olívaolajjal felolvasztjuk, pár percig benne pirítjuk a fűszereket. Felaprítjuk a hagymát, hozzáadjuk. Nagyon apróra kockázzuk a húst, az üveges hagymára dobjuk, sózzuk, borsozzuk, 10 percig időnként megkeverve sütjük. Rászórjuk a lisztet, majd a paradicsompürét is hozzátesszük. Ráöntjük a sört és a levest, felforrás után 1 órát pároljuk. Ekkor öntsük hozzá a gerslit, főzzük további egy órát, ha elpárologna a nedvesség, pótoljuk némi vizet vagy levest hozzáöntve. A végén ízesítsük mustárral, Worchestershire szósszal, belereszeljük a sajtot sajtot. Megvárjuk, míg elolvad.

Míg a ragu készül, a lisztet morzsoljuk el a zsírral és a vajjal. Adjuk hozzá a tojást, egy nagy csipet sót és kevés vizet, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Folpackba csomagolva 1 órára tegyük hűtőbe.

Mikor kész a ragu, vegyük ki belőle a velőscsontot (akkor jó, ha a velő kiolvad belőle, ha nem akarna, főlés közben segítsünk neki), a babérlevelet, és ha megtaláljuk, a többi fűszer szárát is. Akkora tűzálló- vagy cseréptálba öntjük, amibe pont belefér. Ekkor a tésztát lisztezett deszkán kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a tál. a szélét kenjük meg kicsit tojással. Óvatosan, a sodrófa segítségével ráhelyezzük a tál tetejére, az oldalain lógjon le.

A forma szélére nyomkodjuk a tésztát, ha akarjuk, a maradék tésztából díszt is tehetünk a tetejére, majd megkenjük felvert tojással. 200 fokos sütőbe toljuk  amíg megsül a tészta.

DSC_3433s

DSC_3455s

 

Kukoricás halleves

 DSC_3441s

Hozzávalók 4 főre:

5 dkg füstölt szalonna

Fél póréhagyma

30 dkg krumpli

1 cső kukorica

2 tenyérnyi tengeri halfilé

3 ág kakukkfű

2 babérlevél

1 l húsleves

2 dl tejszín

Fél citrom leve

Só, bors

Olívaolaj

 

A szalonnát felkockázzuk, az póréhagymát félkarikákra vágjuk. A krumplit két-háromcentis kockákra vágjuk, a kukoricaszemeket levágjuk a csőről.

2 ek olívaolajra dobjuk a szalonnát, pár perc kevergetés után hozzáadjuk a póréhagymát, megvárjuk, míg üveges lesz. Hozzáadjuk a krumplit, a kukoricaszemeket, majd felöntjük a levessel. Beledobjuk a kakukkfüvet, babérlevelet, majd felforraljuk. 10 perc után beletesszük a halfiléket, ismét 10 percig főzzük, közben a fakanállal nagyobb darabora szedjük a halakat.

Végül beleöntjük a tejszínt, a citromot, majd ha kell, sózzuk, borsozzuk. 5 perc és kész.

DSC_3446s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

citrom sajt kakukkfű rozmaring szalonna lilahagyma kukorica gersli marhalábszár tengeri hal velőscsont cheddar barnasör póré