Gombaszezon I. - Receptek laskagombával
Rizottó és leves csirkemájjal és laskával
Mivel a piacon érdekesebbnél érdekesebb gombákhoz lehet jutni mostanság, gondoltam, indítok egy minisorozatot ebben a témában. Nem kívánok komoly rendszertani leírásokat közölni, szerintem elég, ha elolvassátok a Wikipedia idevonatkozó cikkeit, ezeket a képre kattintva olvashatjátok el. Kezdjük egy egyszerűvel, ami mindenhol kapható:
Laskagomba
Gombaleves csirkemájjal
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg laskagomba
20 dkg csirkemáj
1 közepes fej hagyma
1 l tyúkhúsleves
1 csokor petrezselyem
1 ek vaj
Só, bors
A hagymát vékonyra szeleteljük, a vajon üvegesre pirítjuk. A gombát 2 cm-esre kockázzuk, rádobjuk a hagymára. Pár percig kevergetjük, majd felengedjük a levessel. 15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott csirkemájat. Még 5 percig főzzük. Ekkor elzárjuk a gázt, és hozzáadjuk a felaprított petrezselymet.
Májjal töltött gombafejek gombás rizottóval
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg kisfejű csiperke
15 dkg rizottó rizs
15 dkg laskagomba
2 ág kakukkfű
1 l csirkehúsleves
5 dkg vaj
1 kis fej hagyma
15 dkg ementáli, vagy más könnyen olvadó sajt
Fél dl félédes fehérbor (Tokaji Hárslevelű)
20 dkg csirkemáj
2 ek zsemlemorzsa+a bundázáshoz
2 ek liszt+a bundázáshoz
1 csokor petrezselyem
Só, bors
3 tojás
A csiperkék tönkjét kitörjük, a laskagombát kockákra vágjuk, a hagymát apróra vágjuk. 3 dkg vajat megolvasztunk, üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. Rászórjuk a rizst, párszor megkeverjük, felöntjük a borral. Megvárjuk, míg elpárolog az alkohol, hozzátesszük a gombát. Kevergetjük, míg összeesik, majd öntünk rá egy merőkanál levest. Mikor a rizs beszívta (fedő alatt), megint öntünk rá. Addig folytatjuk, míg a rizs megpuhul. Ha nem fogy el a húsleves, nem baj, ne öntsük rá mindet. Ekkor belereszeljük a sajtot, mikor elolvadt, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a maradék vajat. Félretesszük állni.
A csirkemájat elkaparjuk, egy tálban összekeverjük a tojással, zsemlemorzsával, liszttel, sózzuk, borsozzuk. A petrezselymet apróra vágjuk, ezt is hozzáadjuk. Lágy masszát kell kapnunk. A gombák kalapjába kanalazzuk, kettőt-kettőt összefordítunk, fogpiszkálóval összetűzzük, körbesózzuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, bő olajban kisütjük.
A rizottóval tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!