2012. okt 19.

Gombaszezon I. - Receptek laskagombával

írta: Hajós Ágnes
Gombaszezon I. - Receptek laskagombával

Rizottó és leves csirkemájjal és laskával

Mivel a piacon érdekesebbnél érdekesebb gombákhoz lehet jutni mostanság, gondoltam, indítok egy minisorozatot ebben a témában. Nem kívánok komoly rendszertani leírásokat közölni, szerintem elég, ha elolvassátok a Wikipedia idevonatkozó cikkeit, ezeket a képre kattintva olvashatjátok el. Kezdjük egy egyszerűvel, ami mindenhol kapható:

Laskagomba

lossy-page1-478px-Késői_laskagomba_termesztése.tiff

 

Gombaleves csirkemájjal

 DSC_1447s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg laskagomba

20 dkg csirkemáj

1 közepes fej hagyma

1 l tyúkhúsleves

1 csokor petrezselyem

1 ek vaj

Só, bors

A hagymát vékonyra szeleteljük, a vajon üvegesre pirítjuk. A gombát 2 cm-esre kockázzuk, rádobjuk a hagymára. Pár percig kevergetjük, majd felengedjük a levessel. 15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott csirkemájat. Még 5 percig főzzük. Ekkor elzárjuk a gázt, és hozzáadjuk a felaprított petrezselymet.

DSC_1448s

 

Májjal töltött gombafejek gombás rizottóval

 DSC_0590s

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg kisfejű csiperke

15 dkg rizottó rizs

15 dkg laskagomba

2 ág kakukkfű

1 l csirkehúsleves

5 dkg vaj

1 kis fej hagyma

15 dkg ementáli, vagy más könnyen olvadó sajt

Fél dl félédes fehérbor (Tokaji Hárslevelű)

20 dkg csirkemáj

2 ek zsemlemorzsa+a bundázáshoz

2 ek liszt+a bundázáshoz

1 csokor petrezselyem

Só, bors

3 tojás

 

A csiperkék tönkjét kitörjük, a laskagombát kockákra vágjuk, a hagymát apróra vágjuk. 3 dkg vajat megolvasztunk, üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. Rászórjuk a rizst, párszor megkeverjük, felöntjük a borral. Megvárjuk, míg elpárolog az alkohol, hozzátesszük a gombát. Kevergetjük, míg összeesik, majd öntünk rá egy merőkanál levest. Mikor a rizs beszívta (fedő alatt), megint öntünk rá. Addig folytatjuk, míg a rizs megpuhul. Ha nem fogy el a húsleves, nem baj, ne öntsük rá mindet. Ekkor belereszeljük a sajtot, mikor elolvadt, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a maradék vajat. Félretesszük állni.

A csirkemájat elkaparjuk, egy tálban összekeverjük a tojással, zsemlemorzsával, liszttel, sózzuk, borsozzuk. A petrezselymet apróra vágjuk, ezt is hozzáadjuk. Lágy masszát kell kapnunk. A gombák kalapjába kanalazzuk, kettőt-kettőt összefordítunk, fogpiszkálóval összetűzzük, körbesózzuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, bő olajban kisütjük.

DSC_0583ss

A rizottóval tálaljuk.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sajt rizottó rizs csirkemáj fehérbor kakukkfű csiperke petrezselyem ementáli laskagomba