2012. dec 02.

Vkf. 53. forduló - Régi receptek nyomán

írta: Hajós Ágnes
Vkf. 53. forduló - Régi receptek nyomán

Nagymamám almás csirkéje felturbózva

Ez alkalommal Babette-nél a staféta, így neki kellett kitalálnia a témát, ami elindítja a fantáziánkat - természetesen a főzés terén. Ő egy nekem nagyon kedves témát adott meg:

Régi receptek nyomán

címmel. Egy kis nosztalgiázás után valamelyik régi családi receptet kellett elővenni, újragondolni.

Rengeteget gondolkodtam, talán még soha ennyit, egy recepten. Tudtam, hogy nagymamám repertoárjából fogok valamihez nyúlni, de ismét egy hajnali insomnia kellett ahhoz, hogy rájöjjek, mihez. Van neki egy roppant egyszerű (nem karácsonyi, bár már olyankor is készítette) "találmánya", almás-savanyú káposztás csirke. Eredetileg egy tepsibe kell tenni egy réteg savanyú káposztát, rákarikázni hagymát, rá a lisztben forgatott csirkecombokat, erre jönnek az almaszeletek alaposan meglocsolva tejföllel, és mehet a sütőbe. Rizst is szokott hozzá kínálni, bár a savanyú káposzta és az alma is elég köretnek.

Mi lányok nagyon szeretjük, sőt, a gyerekeim is imádják. Nem mondhatnám, hogy évszázados recept, de ez az étel is az egyik oka annak, amiért nagyon vártam a családi ebédeket. Jó szokás szerint mindig összevesztünk valamin, de a mama főztje miatt soha nem hagytuk volna ki :)

És mivel ennek az ételnek a készítését meghagyom a mamának, átformáltam kicsit a saját szájízem szerint. Szinte minden összetevőn változtattam kicsit, mégis az étel jellege megmaradt és szintén nagyon finom. A főtt rizst finom magyaros rizottóval helyettesítettem, birsalmát és bort is használtam hozzá. Tálalni sajnos nem lehet túl látványosan, viszont az íz mindenkit kárpótol. És íme, itt van maga a recept:

Birsalmás csirke magyaros rizottóval

 DSC_1243s1

Hozzávalók 4 főre:

4 egész csirkecomb

30 dkg savanyú káposzta

3 birsalma

3 szál újhagyma

2 dl rozé

3 dl tejszín

20 dkg füstölt sajt

Só, bor, koriandermag, fahéj, őrölt gyömbér

Olaj

 

20 dkg rizottó rizs

2 kápia paprika

2 szál újhagyma

5 dkg vaj

1 l húslé

Só, bors

15 dkg ementáli

1 dl fehérbor

 

A csirkecombokat besózzuk, bedörzsöljük borssal, egy akkora magas falú tepsi alját kiolajozzuk, amiben kényelmesen elférnek. Első sorban belefektetjük a savanyú káposztát, rákarikázzuk az újhagymát, erre tesszük a forgóknál kettévágott combokat. A birsalmákat meghámozzuk, kimagozzuk, fél centis szeletekre vágjuk, a combok közé elterítjük. Mozsárban megtörünk fél mk koriandermagot, ezt egy kis tálkában összekeverjük azonos mennyiségű őrölt gyömbérrel és fahéjjal. Ezzel megszórjuk a birsalmaszeleteket, majd az egészet meglocsoljuk a borral és a tejszínnel, végül ráreszeljük a sajtot. Alufóliával betakarjuk, 50 percre 190 fokos sütőbe toljuk. Fél óra után levesszük a fóliát, pirosra sütjük a combokat.

DSC_1239s1

Közben elkészítjük a rizottót. A kápiákat forró serpenyőben időnként megforgatva fekete hólyagosra sütjük, egy tálba tesszük, folpack-kal letakarva langyosra hűtjük. Ekkor lehúzzuk a héjukat, kiszedjük a magjaikat, a paprika húsát apró kockákra vágjuk.

Az újhagymákat felkarikázzuk, a vaj felén megfuttatjuk. Pár perc múlva rátesszük a paprikakockákat, majd a rizst is és együtt kevergetjük, míg kifehéredik. Ráöntjük a bort, majd amikor a rizs beszívta, merőkanalanként hozzáöntjük a húslevest, mindig csak akkor, amikor elfogy a folyadék. Mikor a rizs megpuhult és az egész rizottó krémesen lágy lett, belereszeljük a sajtot, hozzátesszük a maradék vajat, és addig kevergetjük, míg elolvadnak. Megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk, borsozzuk. Ezután fedő alatt még öt percet állni hagyjuk, és fogyaszthatjuk is a csirkével.

DSC_1241s1

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

rozé sajt tejszín rizottó savanyú káposzta fehérbor csirkecomb vaj fahéj újhagyma füstölt sajt birsalma ementáli kápia koriandermag őrölt gyömbér