2012. dec 12.

Filléres alapanyagokból finomat

írta: Hajós Ágnes
Filléres alapanyagokból finomat

Pulykaszárny egyszerűen és bonyolultan - két recept!

Vannak méltatlanul mellőzött állati testrészek, amiket maximum levesfőzéshez használnak, ilyen a fent nevezett is. Mint tudjátok, szeretek nem túl népszerű alapanyagokat is használni, párszor, mikor az átlagosnál is kedvezőbb volt az ára, vettem pulykaszárnyat is. Csak pozitív dolgokat tudok írni. Nagyon jó az íze, nem száraz, mint alapjában a pulyka húsa, a rajta levő bőrt pedig isteni ropogósra lehet sütni!

Jó étvágyat!

Fokhagymával tűzdelt pulykaszárny sült zöldségekkel és pecsenyeszósszal

 DSC_1109s

Hozzávalók 4 főre:

3 db pulykaszárny

3 ek vaj

2 ek sültcsirke-fűszer

20 gerezd fokhagyma

1 ek paradicsompüré

3 zsenge cukkini

4 paradicsom

Olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

Só, bors

 

A pulykaszárnyakat a forgóknál kettévágjuk, hegyes késsel több helyen 3 cm mélyen megszúrjuk. A fokhagymákat megpucoljuk, ha nagyok a gerezdek, hosszában kettőbe-háromba vágjuk, a lyukakba tömködjük. 2 nagy ek vajat felolvasztunk, összekeverjük a fűszerkeverékkel, majd alaposan bedörzsöljük vele a szárnyakat. Egy tepsi alját kikenjük olívaolajjal, belefektetjük őket, egy ujjnyi vizet aláöntünk, alufóliával befedjük. 170 fokos sütőben kb. 1,5 sütjük-pároljuk, majd a fóliát levéve pirosra sütjük a húsok bőrét. Mikor kész, kivesszük a szárnyakat, a tepsit alacsony lángra fektetjük, kanállal óvatosan megpróbáljuk felkapirgálni a pörcöket. Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét és egy ek vajat, majd mártásos tálba szűrjük.

A cukkiniket ferdén 1 cm-esre, a paradicsomokat 2 cm-es karikákra szeljük. 1 dl olívaolajba nyomjuk a 2 fej fokhagymát, teszünk bele fél mk sót és őrölt borsot. Teflon- vagy grillserpenyőt hevítünk, a szeletelt zöldségeknek az egyik felét bekenjük a fűszeres olajjal, belefektetjük. Miközben sülnek, a felfele levő felüket is megkenjük az olajjal, majd megfordítva készre sütjük.

A húst és a zöldséget tányérra téve, a mártást kis tálkában mellette kínáljuk.

DSC_1108s

 

Pulykaszárny tejszínes gyümölcsmártással és sajtfelfújttal

 P1010123s

Hozzávalók 4 főre:

3 db pulykaszárny

2 kk turbolya

2 kk lestyán

2 kk borsikafű

2 dl rozé

Só, bors

Olaj

 

1 nagy alma

1 nagy őszibarack

Szegfűszeg, fahéj

Folyékony édesítő

1,5 dl tejszín

2 kk étkezési keményítő

Fél citrom leve

 

10 dkg ementáli, vagy más zsíros sajt

3 tojás

5 dkg vaj

5 dkg liszt

3 dl tej

Só, bors

 

A szárnyakat kettévágjuk, a fűszereket és 3 ek olajat összekeverünk, a bőrét alaposan bedörzsöljük vele. Előmelegítjük 170 fokra a sütőt, egy tepsibe fektetjük a szárnyakat. Alájuk öntjük a bort és annyi vizet, hogy összesen 1 ujjnyi legyen. 2 órát sütjük, közben többször meglocsoljuk a pecsenyelével. Esetleg párszor meg is fordíthatjuk.

A szószhoz a gyümölcsöket kockára vágjuk, szegfűszeggel, fahéjjal és egy darab citromhéjjal feltesszük főni. Az étkezési keményítőt összekeverjük a tejszínnel és 1 dl vízzel. Ha már kicsit megpuhultak a gyümik, besűrítjük a levét a keményítős tejszínnel. Belenyomunk pár csepp citromlét, és a folyékony édesítőt ízlés szerint adagoljuk.

A felfújthoz a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A megolvasztott vajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, felöntjük tejjel, besűrítjük. A tűzről levéve egyenként belekeverjük a tojássárgákat, 8 dkg sajtot, sózzuk, borsozzuk. Végül hozzáforgatjuk a tojásfehérje-habot is. 6 szufléformát vajjal kikenünk, kilisztezünk. Beletöltjük a tojásmasszát. Egy tepsibe állítgatjuk őket, majd a formák feléig felöntjük forró vízzel. 180 fokon 25-30 percig sütjük, míg a teteje megemelkedik és halvány barnás színt kap. Sütőből kivéve rászórjuk a maradék sajtot, majd azonnal tálaljuk.

O

Szólj hozzá

alma rozé tej citrom sajt tejszín cukkini vaj őszibarack fahéj szegfűszeg ementáli lestyán borsikafű turbolya pulykaszárny