Curry és lilahagyma
Imádnivaló páros két könnyen elkészíthető ételben
A következő két receptnek a fent nevezett hozzávalók az alapjai. Nagy történetet nem tudok hozzáfűzni, egyszer megkóstoltam a szinte édes sült lilahagyma és curry keverékét, nagyon megszerettem. Harmadik párjuk talán a kókusztej lehetne, de ezt most kihagytam (persze, ha van, használjuk bátran!). Ha tehát némi indiai hangulatot szeretnénk teremteni és viszonylag gyorsan összedobni valami különlegeset és finomat, akkor a következő fogások tökéletesek lehetnek:
Currys gombaleves királyrákkal
Hozzávalók 4 főre:
1 nagy fej lilahagyma
20 dkg erdei gomba
20 dkg királyrák (vagy koktélrák)
1 l húsleves
1 ek curry
1,5 dl főzőtejszín (vagy kókusztej)
1 ek étkezési keményítő
2 kk vaj
1 chili
Só, bors
A vajat felmelegítjük, az apróra vágott lilahagymát üvegesre pirítjuk rajta. Rádobjuk a csíkokra vágott gombát, megvárjuk, míg elfő a leve. Ekkor a királyrákokat 3-4 darabba vágjuk (a koktélrákot nem kell), a curryvel együtt a gombához adjuk, majd felöntjük a levessel. A chilit kimagozzuk, apróra vágjuk, mehet a leveshez. 10 percig főzzük, majd elkeverjük a keményítőt a tejszínnel, és a leveshez adjuk. Sózzuk, borsozzuk, megvárjuk, míg besűrűsödik, és már tálalhatjuk is.
Curry-s, hagymás tészta tükörtojással
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg szarvacskatészta
6 fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
Só, bors
1 ek curry
1 kk őrölt kömény
20 dkg mascarpone (vagy 2 dl kókusztej)
3 ek olívaolaj
4 tojás
Petrezselyem a díszítéshez
A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, de a levéből félreteszünk egy pohárral.
A lilahagymát vékony félkarikákra vágjuk, az olívaolajon, alacsony lángon addig sütjük, míg összeesik és édes-karamelles íze lesz. Belereszeljük a fokhagymát, hozzákeverjük a mascarpone-t, curryt, köményt, sózzuk, borsozzuk. Mikor rotyog, belekeverjük a kifőtt tésztát. Ha nagyon összetapadna, egy kis főzőlével hígíthatjuk.
Kisütjük a tükörtojásokat.
Tálaláskor egy adag tésztát tányérra szedünk, erre jön egy tojás, petrezselymet hintünk a tetejére.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!