2012. dec 16.

Curry és lilahagyma

írta: Hajós Ágnes
Curry és lilahagyma

Imádnivaló páros két könnyen elkészíthető ételben

A következő két receptnek a fent nevezett hozzávalók az alapjai. Nagy történetet nem tudok hozzáfűzni, egyszer megkóstoltam a szinte édes sült lilahagyma és curry keverékét, nagyon megszerettem. Harmadik párjuk talán a kókusztej lehetne, de ezt most kihagytam (persze, ha van, használjuk bátran!). Ha tehát némi indiai hangulatot szeretnénk teremteni és viszonylag gyorsan összedobni valami különlegeset és finomat, akkor a következő fogások tökéletesek lehetnek:

Currys gombaleves királyrákkal

 DSC_1192s

Hozzávalók 4 főre:

1 nagy fej lilahagyma

20 dkg erdei gomba

20 dkg királyrák (vagy koktélrák)

1 l húsleves

1 ek curry

1,5 dl főzőtejszín (vagy kókusztej)

1 ek étkezési keményítő

2 kk vaj

1 chili

Só, bors

 

A vajat felmelegítjük, az apróra vágott lilahagymát üvegesre pirítjuk rajta. Rádobjuk a csíkokra vágott gombát, megvárjuk, míg elfő a leve. Ekkor a királyrákokat 3-4 darabba vágjuk (a koktélrákot nem kell), a curryvel együtt a gombához adjuk, majd felöntjük a levessel. A chilit kimagozzuk, apróra vágjuk, mehet a leveshez. 10 percig főzzük, majd elkeverjük a keményítőt a tejszínnel, és a leveshez adjuk. Sózzuk, borsozzuk, megvárjuk, míg besűrűsödik, és már tálalhatjuk is.

Curry-s, hagymás tészta tükörtojással

 DSC_0677s

Hozzávalók 4 főre:

 

20 dkg szarvacskatészta

6 fej lilahagyma

1 gerezd fokhagyma

Só, bors

1 ek curry

1 kk őrölt kömény

20 dkg mascarpone (vagy 2 dl kókusztej)

3 ek olívaolaj

4 tojás

Petrezselyem a díszítéshez

 

A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, de a levéből félreteszünk egy pohárral.

A lilahagymát vékony félkarikákra vágjuk, az olívaolajon, alacsony lángon addig sütjük, míg összeesik és édes-karamelles íze lesz. Belereszeljük a fokhagymát, hozzákeverjük a mascarpone-t, curryt, köményt, sózzuk, borsozzuk. Mikor rotyog, belekeverjük a kifőtt tésztát. Ha nagyon összetapadna, egy kis főzőlével hígíthatjuk.

DSC_0660s

Kisütjük a tükörtojásokat.

Tálaláskor egy adag tésztát tányérra szedünk, erre jön egy tojás, petrezselymet hintünk a tetejére.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba mascarpone tészta curry királyrák vaj chili kókusztej lilahagyma petrezselyem kömény koktélrák szarvacska