Borjúmáj sajtszósszal, polentával
A borjúmáj is sokoldalú, elkészíteni sem nehéz!
Életemben eddig egyszer ettem csak, a Kistücsökben. Ott annyira jól el volt készítve, hogy féltem itthon nekiállni, nehogy valami cipőtalpszerű szörnyűséget kapjak. Sertésmájat is ugyanezért nem szeretek sütni, de nem hagyhattam, hogy kifogjon rajtam.
Kaptam a hentesnél egy szép adagot, többfelé utánanéztem az elkészítési módnak és azt hiszem, megtaláltam a megfelelőt, egyáltalán nem bonyolult. Főztem-sütöttem mellé egy gyors polentát, előkaptam a mélyhűtőből egy adag lefagyasztott ementáliszószt és már asztalon is volt az ebéd. Istenire sikerült, remélem, kipróbáljátok!
Sült borjúmáj ementáli szósszal, gránátalmával és kakukkfüves polentával
Hozzávalók 4 főre:
70 dkg borjúmáj
2 dl olívaolaj
2 ek vaj
Bors, só
1 adag ementáli szósz
1 ek vaj
2 ek olívaolaj
1 gránátalma
A polentához:
7 dl víz
3 dl tej
20 dkg kukoricadara
1 kk szárított kakukkfű
2 ek olívaolaj
Só, bors
A polentához a vizet felforrósítjuk a tejjel, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a kukoricadarát. Kevergetve megvárjuk, míg besűrűsödik, belekeverjük a kakukkfüvet. Egy kiolajozott tepsibe simítjuk, megvárjuk, míg megdermed.
A kihűlt polentát deszkára borítjuk, háromszögeket vágunk belőle, a maradék forró, a vaj és olívaolaj keverékén mindkét oldalukat megpirítjuk.
A gránátalmát félbevágjuk és egy kiskanál hátával kiütögetjük belőle a magokat egy tálba.
A borjúmájat megtisztítjuk, levágjuk a hártyáit, kétcenti vastagra szeljük, megborsozzuk. Egy serpenyőben felforrósítunk egy ek vajat 1 dl olívaolajjal, a májszeletek minden oldalát hirtelen megsütjük. Kivesszük, mérsékeljük a lángot és a másik ek vajat és a maradék olívaolajat is a serpenyőbe tesszük. Visszatesszük a májszeleteket, és alacsony lángon átsütjük a májak közepét is, de maradjon rózsaszín. Csak pár perc kell hozzá, különben megkeményedik. Azonnal tálaljuk.
A polenta- és májszeleteket egymásra halmozzuk, köréjük öntjük a felforrósított ementáli szószt és rászórjuk a gránátalmamagokat.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!