2013. jan 07.

Szarvas vol. 2.

írta: Hajós Ágnes
Szarvas vol. 2.

Gyümölcsös szarvasragu csípősen, zöldségekkel

Még múltkorában, a Vkf. előző fordulójára hozattam egy kedves ismerőssel szarvashúst. Akkor csak a felét készítettem el, a másik fele a fagyasztóban várt a beteljesedésre. Most hétvégén a kezembe került a kis csomag átcsoportosítás közben, gondoltam, rittyentek valami különlegességet belőle. Pörköltet nem szívesen készítettem volna, persze, imádom az ízét, de most valami másra vágytam. Ragu sikerült, áfonyával, kicsit csípősen. Itt a recept:

Gyümölcsös szarvasragu főtt-sült zöldségekkel

DSC_1405s1 

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg szarvas lábszár

2 kicsi lilahagyma

7 dkg füstölt szalonna

1 kaliforniai paprika

10 dkg áfonya

1 nagy paradicsom

1 chili

8 cl vörösbor

3 ek reszelt parmezán

Só, bors

10 dkg sütőtök

2 ág kakukkfű

1 ág rozmaring

3 ek olívaolaj

1 ek vaj

 

8 közepes krumpli

10 zsenge répa

25 dkg apró csiperke

2 ek tökmagolaj (Donum Terrae)

1 ek vaj

Só, bors

A vajat felforrósítjuk az olívaolajjal, beledobjuk a kockákra vágott szalonnát, hagymát, paradicsomot, paprikát, sütőtököt, majd az áfonyát is. Apróra vágjuk a chilit, aki nem szereti a csípőset, a magokat kihagyhatja. Mikor kicsit összeesett, összesült, hozzáadjuk a 3 centis kockákra vágott, inaitól megtisztított szarvashúst. Fehéredésig kevergetjük, majd mérsékeljük a lángot és fedő alatt párolni kezdjük. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, rozmaringot, (óvatosan) sózzuk, borsozzuk. Mikor kezdi elfőni a levét, pótoljuk, többször zsírjára sütjük, így puhítjuk meg. Ez kb.. 3,5 óra. A főzési idő végén hozzáadjuk a bort, mikor az alkohol elpárolgott, beleszórjuk a reszelt parmezánt. Megvárjuk, míg a sajt elolvad, ezzel besűríti a szaftot.

Közben a krumplit, répát megtisztítjuk. A gombát megmossuk, a krumplit hosszában négybe vágjuk, majd a zöldségeket lobogó sós vízben 10 percig főzzük, szűrőkanállal kiszedjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk a tökmagolajat a vajjal, rádobjuk a félig főtt zöldségeket, alaposan megsózzuk, borsozzuk és kevergetve addig pirítjuk, míg kicsit megbarnulnak.

Fogyasztás előtt egy nagy tálra szedjük a ragut, a zöldségekkel körítjük.

DSC_1408s2

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

répa sütőtök gomba parmezán vörösbor szarvas áfonya vaj kakukkfű rozmaring szalonna lilahagyma tökmagolaj