Szarvas vol. 2.
Gyümölcsös szarvasragu csípősen, zöldségekkel
Még múltkorában, a Vkf. előző fordulójára hozattam egy kedves ismerőssel szarvashúst. Akkor csak a felét készítettem el, a másik fele a fagyasztóban várt a beteljesedésre. Most hétvégén a kezembe került a kis csomag átcsoportosítás közben, gondoltam, rittyentek valami különlegességet belőle. Pörköltet nem szívesen készítettem volna, persze, imádom az ízét, de most valami másra vágytam. Ragu sikerült, áfonyával, kicsit csípősen. Itt a recept:
Gyümölcsös szarvasragu főtt-sült zöldségekkel
Hozzávalók 4 főre:
70 dkg szarvas lábszár
2 kicsi lilahagyma
7 dkg füstölt szalonna
1 kaliforniai paprika
10 dkg áfonya
1 nagy paradicsom
1 chili
8 cl vörösbor
3 ek reszelt parmezán
Só, bors
10 dkg sütőtök
2 ág kakukkfű
1 ág rozmaring
3 ek olívaolaj
1 ek vaj
8 közepes krumpli
10 zsenge répa
25 dkg apró csiperke
2 ek tökmagolaj (Donum Terrae)
1 ek vaj
Só, bors
A vajat felforrósítjuk az olívaolajjal, beledobjuk a kockákra vágott szalonnát, hagymát, paradicsomot, paprikát, sütőtököt, majd az áfonyát is. Apróra vágjuk a chilit, aki nem szereti a csípőset, a magokat kihagyhatja. Mikor kicsit összeesett, összesült, hozzáadjuk a 3 centis kockákra vágott, inaitól megtisztított szarvashúst. Fehéredésig kevergetjük, majd mérsékeljük a lángot és fedő alatt párolni kezdjük. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, rozmaringot, (óvatosan) sózzuk, borsozzuk. Mikor kezdi elfőni a levét, pótoljuk, többször zsírjára sütjük, így puhítjuk meg. Ez kb.. 3,5 óra. A főzési idő végén hozzáadjuk a bort, mikor az alkohol elpárolgott, beleszórjuk a reszelt parmezánt. Megvárjuk, míg a sajt elolvad, ezzel besűríti a szaftot.
Közben a krumplit, répát megtisztítjuk. A gombát megmossuk, a krumplit hosszában négybe vágjuk, majd a zöldségeket lobogó sós vízben 10 percig főzzük, szűrőkanállal kiszedjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk a tökmagolajat a vajjal, rádobjuk a félig főtt zöldségeket, alaposan megsózzuk, borsozzuk és kevergetve addig pirítjuk, míg kicsit megbarnulnak.
Fogyasztás előtt egy nagy tálra szedjük a ragut, a zöldségekkel körítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!