Ünnepi fogások a Receptolimpiára
Hússal vagy hús nélkül - döntsd el te, melyik a jobb!
Ehhez a versenyhez szép emlék fűz. Az első Receptolimpián a hat kategória egyikében megnyertem a fődíjat (ezzel), egy wellnesspihenést Szarvasra. Jövő héten megyünk is :)
A nemrég befejeződött második forduló a húsos és vegetáriánus ételek csatájáról szólt, mindkét fajtából küldtem egy-egy receptet. Mindegyik nagyon ízlett, remélem, itt is megállják a helyüket.
Próbáljátok ki ti is:
Gombás-fügés csirkemáj sütőtökös nudlival, levendula-tartárral
Hozzávalók 2 főre:
10 erdei gomba (árvégű fülőke)
30 dkg csirkemáj
1 tk vaj
1 ek olívaolaj
6 db füge
4 ek balzsamecet
Só, bors
1 kis ág kakukkfű
A nudlihoz:
15 dkg-nyi megsült, kihűlt sütőtök
10 dkg liszt
1 tojás
Só, bors, 1 csipet őrölt gyömbér
1 dl víz
1 dl tökmagolaj
A tartárhoz:
1 ág szárított levendula
1 tojás sárgája
Szőlőmagolaj
Fél dl habtejszín
Só, fehér bors
20 csepp citromlé
1 csapott mk porcukor
1 kk dijoni mustár
A tartárhoz a botmixer poharába teszünk 1 tojás sárgáját, felöntjük annyi szőlőmagolajjal, hogy összesen 1 dl legyen. Belecsipegetjük a levendula virágait, hozzáteszünk pici sót, fehér borsot és a porcukrot, belecsepegtetjük a citromlét. Addig mixeljük, míg tartármártás-sűrűségű lesz. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk. Fogyasztásig jól behűtjük.
A sütőtököt összeturmixoljuk a vízzel, hozzákeverjük a tojást és a lisztet. Sózzuk, borsozzuk, gyömbérrel fűszerezzük. Hosszúkás, vékony nudlikat szaggatunk sós, lobogva forró vízbe. Miután feljöttek, 2 percig főzzük, majd szűrővel kiszedjük. Egy serpenyőben felhevítjük a tökmagolajat, beleszórjuk a nudlikat, kevergetve átpirítjuk.
A gombát megmossuk, 1 cm-es csíkokra vágjuk. A májat falatnyi darabokra, a fügét kettőbe (ha nagy, négybe) vágjuk. A vajat felforrósítjuk az olívaolajjal, rádobjuk a gombát és a kakukkfűágról lecsipegetett levélkéket. 5 perc után hozzáadjuk a májdarabkákat, meglocsoljuk a balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk. Erős lángon megpirítjuk, hogy az ecetszag elpárologjon, ekkor beledobjuk a fügéket. Párat keverünk rajta, kész is.
Ricottás gnocchi gyümölcsös camembert-szósszal és sült vargányával
Hozzávalók 4 főre:
Fél kg ricotta
Fél kg liszt + a sodráshoz
1 tojás
Só, bors
1 adag gyümölcsös camembert-szósz
40 dkg vargánya (használhatunk mélyhűtött szeleteltet)
3 ek vaj
1 ek szárított zsálya
2 ek olíaolaj
A ricottát összekeverjük a liszttel, egy tojással sóval, borssal és annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk, késsel 1,5cm-es darabokat vágunk belőle és egy lisztezett villával bordákat nyomunk rá. Lobogó sós vízbe szórjuk, miután feljöttek a víz felszínére, leszűrjük, majd leöblítjük hideg vízzel.
A vajon megfuttatjuk a zsályát, benne megsütjük a gombaszeletek mindkét oldalát, kivéve sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor a gnocchit megforgatjuk a maradék zsályás vajon, tányérral halmozzuk. Rászedjük a szószt, erre tesszük a sült gombát, végül a ropogós zsályával tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!