2013. jan 31.

Ünnepi fogások a Receptolimpiára

írta: Hajós Ágnes
Ünnepi fogások a Receptolimpiára

Hússal vagy hús nélkül - döntsd el te, melyik a jobb!

Ehhez a versenyhez szép emlék fűz. Az első Receptolimpián a hat kategória egyikében megnyertem a fődíjat (ezzel), egy wellnesspihenést Szarvasra. Jövő héten megyünk is :)

A nemrég befejeződött második forduló a húsos és vegetáriánus ételek csatájáról szólt, mindkét fajtából küldtem egy-egy receptet. Mindegyik nagyon ízlett, remélem, itt is megállják a helyüket.

Próbáljátok ki ti is:

Gombás-fügés csirkemáj sütőtökös nudlival, levendula-tartárral

DSC_1196s1
 

Hozzávalók 2 főre:

10 erdei gomba (árvégű fülőke)

30 dkg csirkemáj

1 tk vaj

1 ek olívaolaj

6 db füge

4 ek balzsamecet

Só, bors

1 kis ág kakukkfű

 

A nudlihoz:

15 dkg-nyi megsült, kihűlt sütőtök

10 dkg liszt

1 tojás

Só, bors, 1 csipet őrölt gyömbér

1 dl víz

1 dl tökmagolaj

 

A tartárhoz:

1 ág szárított levendula

1 tojás sárgája

Szőlőmagolaj

Fél dl habtejszín

Só, fehér bors

20 csepp citromlé

1 csapott mk porcukor

1 kk dijoni mustár

 

A tartárhoz a botmixer poharába teszünk 1 tojás sárgáját, felöntjük annyi szőlőmagolajjal, hogy összesen 1 dl legyen. Belecsipegetjük a levendula virágait, hozzáteszünk pici sót, fehér borsot és a porcukrot, belecsepegtetjük a citromlét. Addig mixeljük, míg tartármártás-sűrűségű lesz. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk. Fogyasztásig jól behűtjük.

A sütőtököt összeturmixoljuk a vízzel, hozzákeverjük a tojást és a lisztet. Sózzuk, borsozzuk, gyömbérrel fűszerezzük. Hosszúkás, vékony nudlikat szaggatunk sós, lobogva forró vízbe. Miután feljöttek, 2 percig főzzük, majd szűrővel kiszedjük. Egy serpenyőben felhevítjük a tökmagolajat, beleszórjuk a nudlikat, kevergetve átpirítjuk.

A gombát megmossuk, 1 cm-es csíkokra vágjuk. A májat falatnyi darabokra, a fügét kettőbe (ha nagy, négybe) vágjuk. A vajat felforrósítjuk az olívaolajjal, rádobjuk a gombát és a kakukkfűágról lecsipegetett levélkéket. 5 perc után hozzáadjuk a májdarabkákat, meglocsoljuk a balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk. Erős lángon megpirítjuk, hogy az ecetszag elpárologjon, ekkor beledobjuk a fügéket. Párat keverünk rajta, kész is.

DSC_1194s

 

Ricottás gnocchi gyümölcsös camembert-szósszal és sült vargányával

 DSC_1271ss

Hozzávalók 4 főre:

Fél kg ricotta

Fél kg liszt + a sodráshoz

1 tojás

Só, bors

1 adag gyümölcsös camembert-szósz

40 dkg vargánya (használhatunk mélyhűtött szeleteltet)

3 ek vaj

1 ek szárított zsálya

2 ek olíaolaj

 

A ricottát összekeverjük a liszttel, egy tojással sóval, borssal és annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk, késsel 1,5cm-es darabokat vágunk belőle és egy lisztezett villával bordákat nyomunk rá. Lobogó sós vízbe szórjuk, miután feljöttek a víz felszínére, leszűrjük, majd leöblítjük hideg vízzel.

A vajon megfuttatjuk a zsályát, benne megsütjük a gombaszeletek mindkét oldalát, kivéve sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor a gnocchit megforgatjuk a maradék zsályás vajon, tányérral halmozzuk. Rászedjük a szószt, erre tesszük a sült gombát, végül a ropogós zsályával tálaljuk.

DSC_1270

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

füge sütőtök gomba citrom tejszín mustár levendula balzsamecet ricotta zsálya csirkemáj vargánya gyömbér vaj kakukkfű gnocchi camembert tökmagolaj