2013. feb 24.

Tésztás különlegességek Stahl Juditnak

írta: Hajós Ágnes
Tésztás különlegességek Stahl Juditnak

A tarhonya és a rövidmetélt erre is jó :)

Nem, soha nem adom fel!!!   :D

Ismét neveztem Juditnál!
Most éppen a Soós tésztákat felhasználva kellett valami újat, különlegeset alkotni. Szokás szerint az utolsó pillanatban vettem észre a kiírást, fél napom volt az agyalásra, de szokás szerint nem tudtam egynél megállni. Azt azért elmondhatom, hogy a tarhonyarizottónál régen ettem finomabbat, és nem azért, mert én főztem... :)

És végre sikerült! Kb. egy fél évre való tésztakészletet nyertem, de hogy melyik recepttel, azt nem tudom, az e-mailemre már nem sikerült válaszolni... :)

Kolbászos tarhonyarizottó fürjtojással

DSC_1597s
 

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg tarhonya

30 cm-es kolbász

1 l húslé

15 dkg füstölt sajt

1 nagyobb hagyma

4 fürjtojás

5 dkg vaj

1 dl fehér bor

Só, bors, őrölt kömény

Olaj

 

Egy lábasban felhevítünk 2 ek olajat, rádobjuk az apróra vágott hagymát és a vékonyra szelt kolbászt. Mikor a kolbász már kiereszt egy kis zsírt, a hagyma pedig üvegesre pirult, hozzáadjuk a tarhonyát. Pár percig kevergetjük, míg átveszi a kolbászzsír színét. Ekkor felöntjük a borral, megvárjuk, míg a tarhonya felveszi, majd elkezdjük merőkanállal adagolni hozzá a levest. Mindig csak egy-két kanállal, fedő alatt főzzük, amíg megpuhul. Borsozzuk, fél mk őrölt köményt adunk hozzá. Ha kész, elfőzzük az összes levet, beledobjuk a vajat és beleszórjuk a reszelt sajtot. Addig keverjük, míg mindegyik elolvad. Megkóstoljuk, utánasózzuk.

Egy teflon serpenyőben nagyon pici olajat melegítünk, majd a fürjtojásokat egyenként óvatosan beleütjük, alacsony lángon tükörtojást sütünk.

A rizottót enyhén mély tányérban tálaljuk, tetejükre egy-egy fürjtojást ültetünk.

DSC_1602s

DSC_1600s

 

Vargányás rakott metélt pácolt mozzarellával

 DSC_1595s

Hozzávalók 4 főre:

10 dkg (fagyasztott) vargánya

2 dl tejszín

10 dkg füstölt szalonna vagy pancetta

2 gerezd fokhagyma

Só, bors

10 dkg rövidmetélt

2 tojás sárgája

2 csomag apró mozzarella

1,5 dl olívaolaj

1 ág rozmaring

2 kis ág kakukkfű

5 nagy levél bazsalikom

Olaj, kevés vaj

 

A pácolt mozzarellát 2 nappal előtte el kell készíteni: egy műanyag vagy üveg edénybe tesszük a lecsepegtetett sajtokat, ráöntjük az olívaolajat, hozzáadjuk a bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet. Összerázzuk, 2 napig hűtőben érleljük.

A szalonnát csíkokra vágjuk, kevés olajon kiolvasztjuk a zsírját. A vargányát is felaprítjuk, a szalonnához adjuk, gyorsan lepirítjuk. Belenyomjuk a fokhagymát, majd felöntjük a tejszínnel. Kevés sót adunk hozzá, borsozzuk, besűrítjük a mártást.

Közben kifőzzük a tésztát. Leszűrjük, a gombás raguhoz adjuk. A mozzarellákat kivesszük a pácból (nem kell lecsepegtetni), mindegyiket 2 db-ra vágjuk. 12 db kivételével a sajtdarabokat és a tojássárgákat a már langyos raguhoz adjuk.

Kivajazunk 4 magas falú szufléformát, elosztjuk bennük a masszát. Lehet teljesen tele rakni, nem fog megnőni.

170 fokos sütőbe tesszük 40 percre. Mikor megsült, tányérra borítjuk, mindegyikre 3 db sajtot teszünk, pár percre visszatéve a sütőbe ráolvasszuk a sajtot.

Rozmaringlevelekkel díszítve tálaljuk.

DSC_1596s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

rizottó bazsalikom kolbász tarhonya pancetta szalonna mozzarella