Tésztás különlegességek Stahl Juditnak
A tarhonya és a rövidmetélt erre is jó :)
Nem, soha nem adom fel!!! :D
Ismét neveztem Juditnál!
Most éppen a Soós tésztákat felhasználva kellett valami újat, különlegeset alkotni. Szokás szerint az utolsó pillanatban vettem észre a kiírást, fél napom volt az agyalásra, de szokás szerint nem tudtam egynél megállni. Azt azért elmondhatom, hogy a tarhonyarizottónál régen ettem finomabbat, és nem azért, mert én főztem... :)
És végre sikerült! Kb. egy fél évre való tésztakészletet nyertem, de hogy melyik recepttel, azt nem tudom, az e-mailemre már nem sikerült válaszolni... :)
Kolbászos tarhonyarizottó fürjtojással
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg tarhonya
30 cm-es kolbász
1 l húslé
15 dkg füstölt sajt
1 nagyobb hagyma
4 fürjtojás
5 dkg vaj
1 dl fehér bor
Só, bors, őrölt kömény
Olaj
Egy lábasban felhevítünk 2 ek olajat, rádobjuk az apróra vágott hagymát és a vékonyra szelt kolbászt. Mikor a kolbász már kiereszt egy kis zsírt, a hagyma pedig üvegesre pirult, hozzáadjuk a tarhonyát. Pár percig kevergetjük, míg átveszi a kolbászzsír színét. Ekkor felöntjük a borral, megvárjuk, míg a tarhonya felveszi, majd elkezdjük merőkanállal adagolni hozzá a levest. Mindig csak egy-két kanállal, fedő alatt főzzük, amíg megpuhul. Borsozzuk, fél mk őrölt köményt adunk hozzá. Ha kész, elfőzzük az összes levet, beledobjuk a vajat és beleszórjuk a reszelt sajtot. Addig keverjük, míg mindegyik elolvad. Megkóstoljuk, utánasózzuk.
Egy teflon serpenyőben nagyon pici olajat melegítünk, majd a fürjtojásokat egyenként óvatosan beleütjük, alacsony lángon tükörtojást sütünk.
A rizottót enyhén mély tányérban tálaljuk, tetejükre egy-egy fürjtojást ültetünk.
Vargányás rakott metélt pácolt mozzarellával
Hozzávalók 4 főre:
10 dkg (fagyasztott) vargánya
2 dl tejszín
10 dkg füstölt szalonna vagy pancetta
2 gerezd fokhagyma
Só, bors
10 dkg rövidmetélt
2 tojás sárgája
2 csomag apró mozzarella
1,5 dl olívaolaj
1 ág rozmaring
2 kis ág kakukkfű
5 nagy levél bazsalikom
Olaj, kevés vaj
A pácolt mozzarellát 2 nappal előtte el kell készíteni: egy műanyag vagy üveg edénybe tesszük a lecsepegtetett sajtokat, ráöntjük az olívaolajat, hozzáadjuk a bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet. Összerázzuk, 2 napig hűtőben érleljük.
A szalonnát csíkokra vágjuk, kevés olajon kiolvasztjuk a zsírját. A vargányát is felaprítjuk, a szalonnához adjuk, gyorsan lepirítjuk. Belenyomjuk a fokhagymát, majd felöntjük a tejszínnel. Kevés sót adunk hozzá, borsozzuk, besűrítjük a mártást.
Közben kifőzzük a tésztát. Leszűrjük, a gombás raguhoz adjuk. A mozzarellákat kivesszük a pácból (nem kell lecsepegtetni), mindegyiket 2 db-ra vágjuk. 12 db kivételével a sajtdarabokat és a tojássárgákat a már langyos raguhoz adjuk.
Kivajazunk 4 magas falú szufléformát, elosztjuk bennük a masszát. Lehet teljesen tele rakni, nem fog megnőni.
170 fokos sütőbe tesszük 40 percre. Mikor megsült, tányérra borítjuk, mindegyikre 3 db sajtot teszünk, pár percre visszatéve a sütőbe ráolvasszuk a sajtot.
Rozmaringlevelekkel díszítve tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!