2013. már 11.

Méltó búcsú a sütőtöktől, pirított hagymával és salátával

írta: Hajós Ágnes
Méltó búcsú a sütőtöktől, pirított hagymával és salátával

Rakott sütőtök fejedelmi módon

A tél az utolsókat rúgja, a tavasszal együtt jönnek a friss, szezonális alapanyagok. Alig várom!

Azonban múltkor nézelődés közben a kezembe akadt az utolsó sütőtökdarabok egyike. Gondoltam, adok neki még egy esélyt, főzök-sütök vele valami nagyon extrát, méltóképpen elbúcsúztatom a telet. Ismét sikerült a hűtőből-kamrából sok finomságot a kezem ügyébe készítenem, ez lett belőle:

Rakott sütőtök lyoni hagymával és reteksalátával

 DSC_1206s1

Hozzávalók 4 főre:

 

A rakott sütőtökhöz:

50 dkg sütőtök (körte formájú felső része)

15 dkg nemespenészes sajt (camembert vagy brie)

15 dkg kecskesajt

15 dkg ementáli

20 dkg darált marhahús

2 kk mustár

2 ek Worchestershire-szósz

1 közepes hagyma

2 gerezd fokhagyma

5 dkg füstölt szalonna

Só, bors

Olaj a tál kikenéséhez

 

A lyoni hagymához:

3 nagy fej hagyma

Olaj a sütéshez

5 ek liszt

 

A salátához:

40 dkg retek

Fél adag marinált paprika

Negyed fej jégsaláta

6 nagy ek majonéz

8 közepes paradicsom

Só, bors

 

A salátához a retket durvára reszeljük, hozzáadunk egy kk sót, összeforgatjuk, fél órát állni hagyjuk. Mikor letelt, kinyomkodjuk. A paprikát és a salátát egycentis csíkokra vágjuk, összeforgatjuk a retekkel, majonézzel, megborsozzuk. A paradicsomok felső részét a szárával együtt levágjuk, kikaparjuk a belsejét, megsózzuk, pár percig lefelé fordítva hagyjuk, hogy kicsepegjen belőle a lé, majd megtöltjük a salátával. Tálalásig hűtőben tároljuk.

A szalonnát és a hagymát felkockázzuk, serpenyőben kiolvasztjuk a szalonna zsírját, üvegesre pirítjuk a hagymát. Belenyomjuk a fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, hozzáadjuk a darált húst, a mustárt, a Worchestershire-szószt, sózzuk, borsozzuk. 20 percig időnként megkeverve sütjük. A sütőtököt fél centis szeletekre vágjuk, meghámozzuk, félbevágjuk, megsózzuk, borsozzuk. Egy jénait kiolajozunk, beletesszük a sütőtök felét, ráreszelünk egy sor camembert-t (úgy a legkönnyebb, ha előtte kis időre betesszük a mélyhűtőbe). Rá következik a darált húsos egyveleg, rá egy sor reszelt kecskesajt. Erre jön a sütőtök másik fele, végül a reszelt ementáli. 200 fokos sütőbe toljuk fél órára. Akkor jó, ha a sütőtök megpuhul, a sajt pedig ropogósra sül a tetején.

Közben a hagymákat fél centis félkarikákra vágjuk, összemorzsoljuk, hogy szétessenek. Megszórjuk a liszttel, majd forró olajban ropogósra sütjük.

Tálaláskor egy cikk rakott sütőtök mellé szedjük a pirított hagymát és egy-két töltött paradicsomot.

Megjegyzés: darált hús és szalonna nélkül is finom, vegáknak ajánlom!

DSC_1208s1

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sütőtök hagyma retek darált hús