Méltó búcsú a sütőtöktől, pirított hagymával és salátával
Rakott sütőtök fejedelmi módon
A tél az utolsókat rúgja, a tavasszal együtt jönnek a friss, szezonális alapanyagok. Alig várom!
Azonban múltkor nézelődés közben a kezembe akadt az utolsó sütőtökdarabok egyike. Gondoltam, adok neki még egy esélyt, főzök-sütök vele valami nagyon extrát, méltóképpen elbúcsúztatom a telet. Ismét sikerült a hűtőből-kamrából sok finomságot a kezem ügyébe készítenem, ez lett belőle:
Rakott sütőtök lyoni hagymával és reteksalátával
Hozzávalók 4 főre:
A rakott sütőtökhöz:
50 dkg sütőtök (körte formájú felső része)
15 dkg nemespenészes sajt (camembert vagy brie)
15 dkg kecskesajt
15 dkg ementáli
20 dkg darált marhahús
2 kk mustár
2 ek Worchestershire-szósz
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna
Só, bors
Olaj a tál kikenéséhez
A lyoni hagymához:
3 nagy fej hagyma
Olaj a sütéshez
5 ek liszt
A salátához:
40 dkg retek
Fél adag marinált paprika
Negyed fej jégsaláta
6 nagy ek majonéz
8 közepes paradicsom
Só, bors
A salátához a retket durvára reszeljük, hozzáadunk egy kk sót, összeforgatjuk, fél órát állni hagyjuk. Mikor letelt, kinyomkodjuk. A paprikát és a salátát egycentis csíkokra vágjuk, összeforgatjuk a retekkel, majonézzel, megborsozzuk. A paradicsomok felső részét a szárával együtt levágjuk, kikaparjuk a belsejét, megsózzuk, pár percig lefelé fordítva hagyjuk, hogy kicsepegjen belőle a lé, majd megtöltjük a salátával. Tálalásig hűtőben tároljuk.
A szalonnát és a hagymát felkockázzuk, serpenyőben kiolvasztjuk a szalonna zsírját, üvegesre pirítjuk a hagymát. Belenyomjuk a fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, hozzáadjuk a darált húst, a mustárt, a Worchestershire-szószt, sózzuk, borsozzuk. 20 percig időnként megkeverve sütjük. A sütőtököt fél centis szeletekre vágjuk, meghámozzuk, félbevágjuk, megsózzuk, borsozzuk. Egy jénait kiolajozunk, beletesszük a sütőtök felét, ráreszelünk egy sor camembert-t (úgy a legkönnyebb, ha előtte kis időre betesszük a mélyhűtőbe). Rá következik a darált húsos egyveleg, rá egy sor reszelt kecskesajt. Erre jön a sütőtök másik fele, végül a reszelt ementáli. 200 fokos sütőbe toljuk fél órára. Akkor jó, ha a sütőtök megpuhul, a sajt pedig ropogósra sül a tetején.
Közben a hagymákat fél centis félkarikákra vágjuk, összemorzsoljuk, hogy szétessenek. Megszórjuk a liszttel, majd forró olajban ropogósra sütjük.
Tálaláskor egy cikk rakott sütőtök mellé szedjük a pirított hagymát és egy-két töltött paradicsomot.
Megjegyzés: darált hús és szalonna nélkül is finom, vegáknak ajánlom!
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!