Rozéban fürdő kacsamáj sajtos puliszkával
Ünnepi étel kacsamájjal, körtével, borral
Találtam egy nagyon nekem való receptversenyt. Bármilyen étellel lehet nevezni, a lényeg, hogy rozé bornak szerepelnie kell benne. Amúgy is imádok borokkal főzni, sőt, itthon mindig megtalálható egy-két üveg rozé, párom ugyanis csak azt iszik (persze a vízen kívül :) ).
Többféle ötlet fogalmazódott meg bennem szokás szerint, de legelsőként két dolog jutott eszembe: kacsamáj és borredukció!
A recept többi része szépen lassan alakult az alatt a pár nap alatt, míg az ötletből tett lett. Nem akarom magam fényezni, szerintem a cím mindent elmond:
Rozéban párolt kacsamáj szőlőlekváros vilmoskörtével és chilis–brie sajtos puliszkával
Hozzávalók 4 főre:
70 dkg pecsenye kacsamáj
2 ek kacsazsír
3 kisebb ág kakukkfű
Só, bors
1 l száraz, jó minőségű rozé
1 ág rozmaring
2 ek méz
5 dkg hideg vaj
4 vilmoskörte
Néhány ek szőlőlekvár (nálam Oportó szőlőből)
6 dl tej
5 dl víz
20 dkg kukoricadara
125 g érett brie sajt
3 db 5 cm-es chili
Só
1 ek szőlőmagolaj
3 dkg vaj
Feltesszük főni a bort, belecsorgatjuk a mézet, beledobjuk a rozmaringágat. Mikor már csak 3/4 mennyiségű, beletesszük a meghámozott, félbevágott, kicsumázott körtéket. Rózsaszínűre főzzük, de ne legyen puha. Kivesszük, félretesszük. Addig főzzük a maradék bort, míg az eredeti mennyiség 1/3-a marad.
Közben a puliszkához feltesszük főni a tejet a vízzel, megsózzuk. Felkockázzuk a sajtot, majd a chilit (aki nem bírja a nagyon csípőset, magozza ki) is apró kockákra vágjuk. Mikor felforrt a tejes víz, beleszórjuk a kukoricadarát, a sajtot és a chilit. Állandóan kevergetve főzzük. Akkor lesz jó a puliszka állaga, ha krumplipüréhez hasonlít. Ekkor elzárjuk a lángot alatta, belekeverjük a szőlőmagolajat és a vajat, majd lefedve félretesszük egy fél órára.
Egy serpenyőben felmelegítjük a kacsazsírt, majd a megsózott, borsozott, kakukkfűlevelekkel megszórt májdarabok mindkét oldalát kicsit megsütjük. Alacsony lángon, forgatva, nehogy megbarnuljon, a közepe pedig maradjon kicsit nyers. Ekkor leöntjük róluk a zsírt (megdermedve pirítós kenyéren egy pohár hideg rozéval fogyasztandó! :) ), majd ráöntjük a rozéredukciót a félig sült májra. Felforraljuk és a gyöngyöző folyadékban készre pároljuk a májat. A visszamaradt folyadékot leszűrjük, 5 dkg hideg vajat elkeverünk benne.
Tálaláskor pár evőkanál puliszkát teszünk a tányér közepére, rá 2-3 db főtt körte, a mélyedéseibe 1-1 kiskanál lekvár kerül. Az egész közepébe pedig 3-4 májdarabkát ültetünk, majd rácsorgatjuk a mártást.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!