2013. ápr 21.

Rozéban fürdő kacsamáj sajtos puliszkával

írta: Hajós Ágnes
Rozéban fürdő kacsamáj sajtos puliszkával

Ünnepi étel kacsamájjal, körtével, borral

Találtam egy nagyon nekem való receptversenyt. Bármilyen étellel lehet nevezni, a lényeg, hogy rozé bornak szerepelnie kell benne. Amúgy is imádok borokkal főzni, sőt, itthon mindig megtalálható egy-két üveg rozé, párom ugyanis csak azt iszik (persze a vízen kívül :) ).

Többféle ötlet fogalmazódott meg bennem szokás szerint, de legelsőként két dolog jutott eszembe: kacsamáj és borredukció!
 A recept többi része szépen lassan alakult az alatt a pár nap alatt, míg az ötletből tett lett. Nem akarom magam fényezni, szerintem a cím mindent elmond:

Rozéban párolt kacsamáj szőlőlekváros vilmoskörtével és chilis–brie sajtos puliszkával

 DSC_2145s

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg pecsenye kacsamáj

2 ek kacsazsír

3 kisebb ág kakukkfű

Só, bors

 

1 l száraz, jó minőségű rozé

1 ág rozmaring

2 ek méz

5 dkg hideg vaj

 

4 vilmoskörte

Néhány ek szőlőlekvár (nálam Oportó szőlőből)

 

6 dl tej

5 dl víz

20 dkg kukoricadara

125 g érett brie sajt

3 db 5 cm-es chili

1 ek szőlőmagolaj

3 dkg vaj

 

Feltesszük főni a bort, belecsorgatjuk a mézet, beledobjuk a rozmaringágat. Mikor már csak 3/4 mennyiségű, beletesszük a meghámozott, félbevágott, kicsumázott körtéket. Rózsaszínűre főzzük, de ne legyen puha. Kivesszük, félretesszük. Addig főzzük a maradék bort, míg az eredeti mennyiség 1/3-a marad.

Közben a puliszkához feltesszük főni a tejet a vízzel, megsózzuk. Felkockázzuk a sajtot, majd a chilit (aki nem bírja a nagyon csípőset, magozza ki) is apró kockákra vágjuk. Mikor felforrt a tejes víz, beleszórjuk a kukoricadarát, a sajtot és a chilit. Állandóan kevergetve főzzük. Akkor lesz jó a puliszka állaga, ha krumplipüréhez hasonlít. Ekkor elzárjuk a lángot alatta, belekeverjük a szőlőmagolajat és a vajat, majd lefedve félretesszük egy fél órára.

Egy serpenyőben felmelegítjük a kacsazsírt, majd a megsózott, borsozott, kakukkfűlevelekkel megszórt májdarabok mindkét oldalát kicsit megsütjük. Alacsony lángon, forgatva, nehogy megbarnuljon, a közepe pedig maradjon kicsit nyers. Ekkor leöntjük róluk a zsírt (megdermedve pirítós kenyéren egy pohár hideg rozéval fogyasztandó! :) ), majd ráöntjük a rozéredukciót a félig sült májra. Felforraljuk és a gyöngyöző folyadékban készre pároljuk a májat. A visszamaradt folyadékot leszűrjük, 5 dkg hideg vajat elkeverünk benne.

Tálaláskor pár evőkanál puliszkát teszünk a tányér közepére, rá 2-3 db főtt körte, a mélyedéseibe 1-1 kiskanál lekvár kerül. Az egész közepébe pedig 3-4 májdarabkát ültetünk, majd rácsorgatjuk a mártást.

DSC_2141s1

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

körte rozé chili rozmaring kacsamáj kukoricadara brie