Desszert rozéval, eperrel, mandulával
Ropogós, mandulakrémes édesség felnőtteknek
Meghosszabbították a rozés verseny határidejét. Mivel már két főétellel is neveztem, gondoltam, összehozok egy desszertet is. Ezzel csak az a baj, hogy elég ritkán szoktam édességet készíteni, borral még nem is próbáltam.
Sok gondolkodás után egy felnőtteknek való desszertet hoztam össze, benne maradt az alkohol is az érdekesség kedvéért. Ezzel kombináltam a mandulát és az epret és nem kevés idegeskedés árán elkészítettem. Egy biztos: kifejezetten tálalás előtt kell összeállítani, különben elázik. Viszont frissen nagyon különleges és frissítő. Jó étvágyat, próbáljátok ki!
Mandulakrémes kosárkák zöldcitromos rozézselével és eperrel
Hozzávalók 6 darabhoz:
2 db kb. 45x45 cm-es réteslap
1 ek vaj
2,5 dl mandulatej
4 tojás sárgája
3 ek mandulaliszt
1 citrom héja
2 ek cukor
2 dl száraz rozé
5 kk zselatin
2 ek méz
1 lime
6 db szép eper
Menta a díszítéshez
A réteslapokat 3x3 darabba vágjuk. A vajat megolvasztjuk, egy muffinsütő 6 mélyedését kikenjük. Egy réteslap-darabot is megkenünk vajjal, majd 45 fokban elforgatva ráteszünk egy másikat, így járunk el a többivel is. A muffinsütőkbe nyomkodjuk óvatosan, nehogy kiszakítsuk. 200 fokos sütőben világosbarnára sütjük.
A rozét felmelegítjük (nem forraljuk), beletesszük az apróra vágott lime-ot, zselatint és mézet. Mikor feloldódtak benne, átszűrjük egy tálkába, lehűtjük és durvára daraboljuk.
Közben a mandulatejbe szórjuk a mandulalisztet, tojássárgát, cukrot és citromhéjat. Lassú melegítés és folyamatos keverés mellett alaposan besűrítjük. Ezt is kihűtjük.
Tálalás előtt a kosárkákba kanalazzuk a krémet, rászórjuk a rozézselét, eperrel és mentával díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!