2013. máj 07.

Újburgonya-saláta langyosan, német módra

írta: Hajós Ágnes
Újburgonya-saláta langyosan, német módra

Ropogós krumpli, pikáns hagyma és balzsamecet, szokatlan de nagyon finom!

Végre lehet kapni a piacon a rózsaszín, vékony héjú újkrumplikat. Bár elég borsos az áruk, de ha csak ketten eszünk, kevés is elég. Imádom, hogy alig van vele gond, nem kell pucolni, friss, roppanós. Én a tepsiben sült krumpliról egyébként sem szoktam leszedni a héját, sőt, nem is vakargatom hosszú ideig körömkefével, szerintem elég a homokot meg a koszt eltávolítani. Egyetlen dologra kell odafigyelni (persze az újburgonyánál ez a probléma sem áll fenn), hogy amelyik burgonya a héj alatt zöld, azt csak a zöld rész eltávolítása után szabad fogyasztani.

Szóval, itt egy egyszerű langyos saláta, különösebb időráfordítás és macera nélkül elkészíthető. Ez tipikusan az az étel, amit egy nagy tálban kínálhatunk az asztal közepére tolva, villával falatozgatva, egy pohár bor mellé a legjobb!

Burgonyasaláta német módra

 DSC_0582s

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg újburgonya

Só, őrölt kömény, fehér bors

Olívaolaj

4 nagy fej lilahagyma

Fél fej jégsaláta

Balzsamecet

1 szikkadt zsemle lereszelve

 

A hagymákat meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, lesózzuk.

A krumplikat hámozás nélkül nagyobb falatnyi darabokba vágjuk. Egy tálban sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt köménnyel, ráöntünk 3 ek olívaolajat. Alaposan összekeverjük, majd egy nagyobb tepsibe öntjük. Meghintjük 4-5 ek zsemlemorzsával, összerázogatjuk, 200 fokos sütőben addig sütjük, míg ropogós és barna lesz.

A salátát csíkokra vágjuk, összekeverjük a hagymával, a ropogós krumplival, majd meglocsoljuk 3 ek balzsamecettel. Azonnal fogyasztjuk.

DSC_0586s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

saláta krumpli hagyma balzsamecet