2013. máj 16.

Spárgás-tojásos reggelik, ezeket szeretni fogod :)

írta: Hajós Ágnes
Spárgás-tojásos reggelik, ezeket szeretni fogod :)

Spárga, a tavaszi kedvenc omlettel és omlettben

Elérkezett a spárgaszezon, végre nem túl horror áron is hozzá lehet jutni ehhez a tavaszi "csemegéhez". Persze ez nem édesség, de nekem, mint nemédesszájúnak ez a finomság. Eljött az idő, mikor már az ára láttán sem kaptam infarktust, veszem is folyamatosan.

Az idei első receptek gyűjtőneve az is lehetne, hogy spárgás omlett kétféleképpen. A spárga ugyanis nagyon jóban van a tojással, az angolok kedvence a spárga lágytojással és/vagy hollandi mártással (recept itt).

Én most két különlegesebb reggelit mutatok, de vasárnap szerintem simán belefér egy kicsit több időráfordítás, az eredmény nem fog elmaradni :)

Spárgás, bacon-ös omlett

DSC_2422s.jpg 

Hozzávalók 1 főre:

3 db zöld spárga

3 tojás

1 ek zsíros tejszín

3 szelet bacon

Só, bors

2 szelet barna kenyér

 

A spárgák alsó harmadát levágjuk, a maradék szárat 5 cm hosszan meghámozzuk. Forró, sós vízben 5 percet főzzük, kivesszük, lecsepegtetjük. A tojást simára keverjük a tejszínnel, a sóval és a borssal. A bacon csíkokat teflonserpenyőben ropogósra sütjük, kivesszük, majd teljesen levesszük a lángot. A tojást a serpenyőbe öntjük, visszatesszük a szalonnát és a spárgákat. Addig sütjük így, míg a teteje is megszilárdul (én úgy szeretem, ha még remeg :) ).

Teljes kiőrlésű kenyérrel fogyasszuk :)

 

Tortilla spárgás omlettel, gazdagon

 DSC_2429s.jpg

Hozzávalók 1 főre:

1 nagyméretű tortilla

2 tojás

1 ek zsíros tejszín

Só, bors

2 salátalevél

3 szelet bacon

1 ek tejföl

Kb. 1 ek csípős chiliszósz

2 ek reszelt sajt (pl. cheddar)

1 ek olaj

 

A spárgák alsó harmadát levágjuk, a szár alsó 5 cm-ét zöldséghámozóval lehántjuk. Forró, sós vízben 5 percig főzzük, majd kiemelve lecsepegtetjük. Elkeverjük a tojásokat a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. A serpenyőbe öntjük az olajat, felmelegítjük, eloszlatjuk. Ekkor mérsékeljük a lángot. Beleöntjük a tojásos masszát, rátesszük a középső részére a 3 spárgát. Alacsony lángon megsütjük, mikor a teteje is megdermedt, a középső harmadára rászórjuk a sajtot, ráhalmozzuk az összetépkedett salátát és két oldalról ráhajtjuk.

A tortilla középső harmadára kenjük a tejfölt, ráöntjük a chiliszószt, majd az aljától 5 cm-re, keresztben a közepére tesszük az omlett-tekercset. Felhajtjuk az alsó részt, majd jobbról-balról rá a szélét. Még forrón fogyasztjuk.

DSC_2428s.jpg

Szólj hozzá