Spárgás-tojásos reggelik, ezeket szeretni fogod :)
Spárga, a tavaszi kedvenc omlettel és omlettben
Elérkezett a spárgaszezon, végre nem túl horror áron is hozzá lehet jutni ehhez a tavaszi "csemegéhez". Persze ez nem édesség, de nekem, mint nemédesszájúnak ez a finomság. Eljött az idő, mikor már az ára láttán sem kaptam infarktust, veszem is folyamatosan.
Az idei első receptek gyűjtőneve az is lehetne, hogy spárgás omlett kétféleképpen. A spárga ugyanis nagyon jóban van a tojással, az angolok kedvence a spárga lágytojással és/vagy hollandi mártással (recept itt).
Én most két különlegesebb reggelit mutatok, de vasárnap szerintem simán belefér egy kicsit több időráfordítás, az eredmény nem fog elmaradni :)
Spárgás, bacon-ös omlett
Hozzávalók 1 főre:
3 db zöld spárga
3 tojás
1 ek zsíros tejszín
3 szelet bacon
Só, bors
2 szelet barna kenyér
A spárgák alsó harmadát levágjuk, a maradék szárat 5 cm hosszan meghámozzuk. Forró, sós vízben 5 percet főzzük, kivesszük, lecsepegtetjük. A tojást simára keverjük a tejszínnel, a sóval és a borssal. A bacon csíkokat teflonserpenyőben ropogósra sütjük, kivesszük, majd teljesen levesszük a lángot. A tojást a serpenyőbe öntjük, visszatesszük a szalonnát és a spárgákat. Addig sütjük így, míg a teteje is megszilárdul (én úgy szeretem, ha még remeg :) ).
Teljes kiőrlésű kenyérrel fogyasszuk :)
Tortilla spárgás omlettel, gazdagon
Hozzávalók 1 főre:
1 nagyméretű tortilla
2 tojás
1 ek zsíros tejszín
Só, bors
2 salátalevél
3 szelet bacon
1 ek tejföl
Kb. 1 ek csípős chiliszósz
2 ek reszelt sajt (pl. cheddar)
1 ek olaj
A spárgák alsó harmadát levágjuk, a szár alsó 5 cm-ét zöldséghámozóval lehántjuk. Forró, sós vízben 5 percig főzzük, majd kiemelve lecsepegtetjük. Elkeverjük a tojásokat a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. A serpenyőbe öntjük az olajat, felmelegítjük, eloszlatjuk. Ekkor mérsékeljük a lángot. Beleöntjük a tojásos masszát, rátesszük a középső részére a 3 spárgát. Alacsony lángon megsütjük, mikor a teteje is megdermedt, a középső harmadára rászórjuk a sajtot, ráhalmozzuk az összetépkedett salátát és két oldalról ráhajtjuk.
A tortilla középső harmadára kenjük a tejfölt, ráöntjük a chiliszószt, majd az aljától 5 cm-re, keresztben a közepére tesszük az omlett-tekercset. Felhajtjuk az alsó részt, majd jobbról-balról rá a szélét. Még forrón fogyasztjuk.