2013. máj 24.

CSIKOS vol.2 - Tányérdesszert meggyel, csokival

írta: Hajós Ágnes
CSIKOS vol.2 - Tányérdesszert meggyel, csokival

Csokoládés, sült raviolis édesség panna cottával

Ez a hét is egy különleges ízű lekvár bűvöletében telt. Most egy meggylekvár volt soron, amit marcipánnal és mandulával ízesített az alkotó. Ismét egy különleges összeállítás, ismét nem bírtam magam visszafogni :)

Viszont ez alkalommal édességet kreáltam, mégpedig egy tányérdesszertet. Ennek különlegessége, hogy egy desszerten belül többféle íz, hőmérséklet és állag is megtalálható egymással harmonizálva. Itt az olasz konyha néhány olyan ismertebb finomságát vettem alapul, amit már régen ki akartam próbálni. Igen, kipróbálni, még sosem készítettem sem panna cottát, sem raviolit, de azt hiszem, elsőre is olyan lett, amire büszke lehetek. És mindenkit biztosíthatok: az íze ugyanolyan fantasztikus lett, mint a látvány!

CSIKOS meggydesszert panna cottával, sült raviolival és csokoládészósszal

 DSC_2596s

Hozzávalók:

A panna cottához:

1 dl zsíros tej

3 dl tejszín

2 lap zselatin

3 kk cukor

Fél rúd vanília

2 nagy ek CSIKOS Meggylekvár Marcipánnal és Mandulával

 

A raviolihoz:

30 dkg liszt

3 tojás

Fél dl olaj

Fél camembert

3 ek CSIKOS Meggylekvár Marcipánnal és Mandulával

Olaj a sütéshez

1 tojás a kenéshez

 

A csokoládészószhoz:

4 dl tej

10 dkg csokoládé

10 dkg cukor

25 g keményítő

25 g kakaópor

0,5 dl habtejszín

2,5 dkg vaj

2 tojás sárgája

Fél vaníliarúd

3 cl rum

 

Díszíteni:

4 maréknyi aszalt meggy

 

A tejet a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a rúddal felforraljuk. Egy habüstben, a hideg tejszínben elkeverjük a tojások sárgáját, a kakaóport, a reszelt csokoládét és a keményítőt. Állandó keverés közben vékony sugárban hozzáadjuk a forró tejet. Vízgőz felett mártás sűrűségig kevergetjük. A tűzről levéve vajat és a rumot keverjük bele. Kihűtjük.

A panna cottához a tejet és a tejszínt egy lábasban felforraljuk a vaníliával, cukorral és a lekvárral. A zselatint hideg vízbe áztatjuk 5 percre. Elzárjuk a lángot a forró tej alatt, belekeverjük a kicsavart zselatint. Mikor kicsit kihűlt, pohárkákba osztjuk. Hűtőbe tesszük min. 5 órára, amíg megköt.

A raviolihoz a lisztet, tojást és olajat összekeverjük, tésztát dagasztunk belőle (az olajat adagolni kell, lehet, hogy kevesebb is elég), majd nagyon vékonyra kinyújtjuk. Köröket és négyzeteket vágunk ki belőle, a felét megkenjük felvert tojással. Ezekre teszünk 1-1 kis darab sajtot és egy kiskanál lekvárt. Rátesszük a másik tésztalapokat, jól lenyomkodjuk a szélüket. Bő, forró olajban pár perc alatt kisütjük, papírtörlőre szedjük.

Tálaláskor a panna cottát poharastól kevés forró vízbe állítjuk pár pillanatra, majd tányérra borítjuk. Melléteszünk néhány, még meleg raviolit, rácsorgatjuk a csokiszószt és megszórjuk aszalt meggyel.

DSC_2594s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

meggy csokoládé csoki tejszín vanília panna cotta