Kívánságra: cukormentes édességek - gyönyörűségek
Citrusos panna cotta és epres-sajtkrémes pite
Egy kedves ismerősöm nemrég érdeklődött, hogy cukormentes édességeket nem szeretnék-e alkotni. Az az igazság, hogy cukrosakat se nagyon szoktam, csak most ismerkedek ezek készítésével. A család jó közönség, még nem nagyon maradt semmiből.
Szerencsére ma már mindenféle cukorpótló kapható, mostanában a stevia kivonatból készültek a legdivatosabbak, hiszen amellett, hogy kalória- és szénhidrátmentesek, természetes alapanyagból készülnek. Emellett, ha mindenképpen por állagú édesítőre van szükségünk, a nyírfacukrot ajánlom, tökéletes helyettesítő. Ezek után mutatok is rögtön két receptet, amit bárki beilleszthet a diétájába, és nem mellesleg a szemet is gyönyörködteti :)
Citrusos panna cotta mandulás-mákos keksszel
Hozzávalók 4 főre:
A panna cottához:
4 dl habtejszín
1,5 dl tej
1 narancs héja
1 citrom héja
Ízlés szerint édesítő tabletta (én 5 db-ot tettem)
Fél vaníliarúd
4 lap zselatin
A citruskrémhez:
2 tojás
1 narancs leve
1 citrom leve
10 dkg nyírfacukor
5 dkg vaj
A kekszhez:
10 dkg mandulaliszt
5 dkg darált mák
10 dkg nyírfacukor
10 dkg vaj
A panna cottához felforrósítjuk a tejszínt és a tejet a narancs és citrom lereszelt héjával, az édesítővel, a vaníliarúd kikapart magjaival és magával a rúddal is. Míg melegszik, a zselatint hideg vízbe áztatjuk 5 percre. Mikor a tejszín forró (de nem forr) elzárjuk a lángot, belekeverjük a kicsavart zselatint. 4 pohárba vagy csészébe töltjük, a reszelt citrushéjakat is elosztjuk bennük. Legalább 5 órára hűtőbe tesszük, míg megdermed.
A krémhez valókat a vaj kivételével simára keverjük, egy edényben kevés vizet forralunk. Fölé tesszük habüstben a keveréket, addig kevergetjük, míg besűrűsödik. A tűzről levéve belekeverjük a darabokra vágott vajat. Kihűtjük (nem kell teljesen hidegre, mert megdermed).
A kekszhez valókat összegyúrjuk, hűtőbe tesszük 1 órára.
200 fokra előmelegítjük a sütőt, egy sütőpapíros tepsibe kétborsónyi méretű golyókat teszünk 10 cm-re egymástól. A sütőben pár perc alatt megsütjük, a sütőpapíron langyosra hűtjük.
Tálaláskor a panna cottát forró vízbe állítjuk pár percre, majd tányérra borítjuk. Leöntjük a citrusos krémmel, a kekszeket mellé kínáljuk.
Kimondhatatlanul finom epres pite cukormentesen
Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg vaj
10 dkg nyírfacukor
1 tojás
25 dkg tejszínes sajtkrém
1 tojás
3 ek nyírfacukor (ízlés szerint több is lehet)
25 dkg eper
Fél üveg cukormenetes erdei gyümölcs lekvár
2 ek nyírfacukor
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzámorzsoljuk a cukrot, majd összegyúrjuk a vajjal. Fél cm. vastagon belenyomkodjuk egy piteformába. A sajtkrémet kikeverjük a tojással, majd a nyírfacukorral. Az epret felszeleteljük, a torta tetejére halmozzuk, majd a lekvárt is ráadagoljuk kiskanállal. Végül megszórjuk a 2 ek cukorral.
160 fokos sütőben elég sokáig, nagyjából 1,5 óráig sütjük. Jó étvágyat!
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!