2013. máj 28.

Kívánságra: cukormentes édességek - gyönyörűségek

írta: Hajós Ágnes
Kívánságra: cukormentes édességek - gyönyörűségek

Citrusos panna cotta és epres-sajtkrémes pite

Egy kedves ismerősöm nemrég érdeklődött, hogy cukormentes édességeket nem szeretnék-e alkotni. Az az igazság, hogy cukrosakat se nagyon szoktam, csak most ismerkedek ezek készítésével. A család jó közönség, még nem nagyon maradt semmiből.

Szerencsére ma már mindenféle cukorpótló kapható, mostanában a stevia kivonatból készültek a legdivatosabbak, hiszen amellett, hogy kalória- és szénhidrátmentesek, természetes alapanyagból készülnek. Emellett, ha mindenképpen por állagú édesítőre van szükségünk, a nyírfacukrot ajánlom, tökéletes helyettesítő. Ezek után mutatok is rögtön két receptet, amit bárki beilleszthet a diétájába, és nem mellesleg a szemet is gyönyörködteti :)

Citrusos panna cotta mandulás-mákos keksszel

 DSC_2625s

Hozzávalók 4 főre:

 

A panna cottához:

4 dl habtejszín

1,5 dl tej

1 narancs héja

1 citrom héja

Ízlés szerint édesítő tabletta (én 5 db-ot tettem)

Fél vaníliarúd

4 lap zselatin

 

A citruskrémhez:

2 tojás

1 narancs leve

1 citrom leve

10 dkg nyírfacukor

5 dkg vaj

 

A kekszhez:

10 dkg mandulaliszt

5 dkg darált mák

10 dkg nyírfacukor

10 dkg vaj

 

A panna cottához felforrósítjuk a tejszínt és a tejet a narancs és citrom lereszelt héjával, az édesítővel, a vaníliarúd kikapart magjaival és magával a rúddal is. Míg melegszik, a zselatint hideg vízbe áztatjuk 5 percre. Mikor a tejszín forró (de nem forr) elzárjuk a lángot, belekeverjük a kicsavart zselatint. 4 pohárba vagy csészébe töltjük, a reszelt citrushéjakat is elosztjuk bennük. Legalább 5 órára hűtőbe tesszük, míg megdermed.

A krémhez valókat a vaj kivételével simára keverjük, egy edényben kevés vizet forralunk. Fölé tesszük habüstben a keveréket, addig kevergetjük, míg besűrűsödik. A tűzről levéve belekeverjük a darabokra vágott vajat. Kihűtjük (nem kell teljesen hidegre, mert megdermed).

A kekszhez valókat összegyúrjuk, hűtőbe tesszük 1 órára.

200 fokra előmelegítjük a sütőt, egy sütőpapíros tepsibe kétborsónyi méretű golyókat teszünk 10 cm-re egymástól. A sütőben pár perc alatt megsütjük, a sütőpapíron langyosra hűtjük.

Tálaláskor a panna cottát forró vízbe állítjuk pár percre, majd tányérra borítjuk. Leöntjük a citrusos krémmel, a kekszeket mellé kínáljuk.

DSC_2630ss

 

 Kimondhatatlanul finom epres pite cukormentesen

 DSC_2649s

Hozzávalók:

30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

20 dkg vaj

10 dkg nyírfacukor

1 tojás

25 dkg tejszínes sajtkrém

1 tojás

3 ek nyírfacukor (ízlés szerint több is lehet)

25 dkg eper

Fél üveg cukormenetes erdei gyümölcs lekvár

2 ek nyírfacukor

 

 

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzámorzsoljuk a cukrot, majd összegyúrjuk a vajjal. Fél cm. vastagon belenyomkodjuk egy piteformába. A sajtkrémet kikeverjük a tojással, majd a nyírfacukorral. Az epret felszeleteljük, a torta tetejére halmozzuk, majd a lekvárt is ráadagoljuk kiskanállal. Végül megszórjuk a 2 ek cukorral.

160 fokos sütőben elég sokáig, nagyjából 1,5 óráig sütjük. Jó étvágyat!

DSC_2649sv

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

mák citrom narancs eper lekvár sajtkrém