2013. máj 29.

Főszereplő: a tojás

írta: Hajós Ágnes
Főszereplő: a tojás

A nagyoktól lesni nem szégyen - Nigellánál az egyszerű saláta is nagyszerű!

Sokan arra a kérdésre, hogy tudsz-e főzni, azt válaszolják nevetve, hogy persze, tojást meg teát. Annyira egyértelműnek tartjuk, hogy beletesszük a tojást a hideg vízbe, alágyújtunk, forrás után 8-10 percig bennhagyjuk, lezárjuk, kész. Hát nem. Múltkor Nigella egyik új sorozatát néztem, és ott ő megmutatta a tutit.

Sokan nem tudják, hogy túl is lehet főzni a tojást. Ismertető jelei, hogy száraz, morzsálódó a sárgája és zöld színű a széle. Nem túl esztétikus, bár egy csirketöltelékben, vagy tojáskrémben mindegy, hogy néz ki.

De! ha egy salátát, vagy bármilyen szemet gyönyörködtető étket szeretnénk kreálni, akkor a módszer a következő:
a kellő számú tojást beletesszük a hideg vízbe, alágyújtunk, megvárjuk, míg felforr. egy perc forralás után elzárjuk a gázt, és a tojglikat 10 percre ebben a vízben hagyjuk. Utána hideg vízbe szedjük, lehűtjük, és óvatosan megpucoljuk.

Az eredmény? A fehérje a sárgája körül szilárd, de nem betonkemény, a sárgájája pedig gyönyörű napsárga színű és krémes, de nem folyékony.

DSC_2570s

A következőkben utatok egy salátát, amit szintén Nigella műsorában láttam, hozzáadva Gabojsza céklachipsét, megkoronázva ezzel a gyönyörű főtt tojással:

Nigella egyszerű salátája kis változtatásokkal

 DSC_2574s1

Hozzávalók 2 főre:

1 fej saláta belső, világosabb levelei

4 tojás

10 dkg kolozsvári szalonna

1 csomag mini mozzarella

½ cékla

2 cl szőlőmagolaj

1 ek olaj

1 kk mustár

1 ek almaecet

1 ek Worcestershire szósz

 

A céklachipshez a céklát uborkagyalun lereszeljük. Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, a céklák mindkét felét lekenjük a szőlőmagolajjal. 160 fokos sütőbe tesszük, fél óra alatt megsütjük. Félidőben egyszer megfordítjuk (Figyelni kell!).

A tojásokat megfőzzük a fent leírt módon.

Közben egy serpenyőbe öntjük az olajat, nagyobb kockákra vágjuk a szalonnát, megpirítjuk benne. Mikor kész, kivesszük a darabokat, a maradék szaftos zsírt egy kisebb tálba tesszük. Hozzáadjuk a mustárt, Worcester szószt és az almaecetet. Simára keverjük.

A nagyobb salátaleveleket kettőbe tépkedjük, a kicsiket egészben hagyjuk. Egy salátástál aljára elhelyezzük, rászórjuk a lecsepegtetett mozzarellát, a szalonnát, céklachipset valamint a négybe vágott tojásokat. A langyos öntettel leöntjük.

DSC_2583s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

saláta tojás sonka sajt mustár cékla szalonna mozzarella Nigella Worcestershire szósz