Paella minden földi jóval
Spanyol rizsétel tenger gyümölcsivel, kolbásszal, paradicsommal
Próbáltam valami frappáns címet találni a bejegyzésnek, de rájöttem, az étel neve magáért beszél. Ez volt az egyik tételem a szakácstanfolyamon, több mással együtt ezt is elkészítettem itthon és nagyon megkedveltem.
Ezelőtt még sosem ettem paellát (kiejtve: páeljá), de a rizottóimádatom miatt gondoltam, hogy tetszeni fog.
Ennek a rizsételnek a jellemzője, hogy mindig van benne chorizo (csorizo), vagyis az egyik legismertebb spanyol kolbászfajta (helyettesíthetjük magyar paprikás kolbásszal, de egyszer ki kell próbálni az eredetit is!).
Legtöbbször csirkével, hallal vagy a tenger gyümölcsivel készítik, de sokszor ezeknek a keverékével. Itt most egy ilyen verzió következik, aki nem ismerte ezt a fajta ételt, ez alapján biztos meg fogja kedvelni :)
Paella a tenger gyümölcseivel
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg rizs
1 cs (min. 30 dkg tenger gyümölcsei keverék)
20-30 dkg csirkemell
15 dkg chorizo (vagy valamilyen paprikás kolbász)
1 dl passzírozott paradicsom
1,5 l húslé
1 piros húsú paprika
1 hagyma
2 ek olívaolaj
1 csipet sáfrány
Az apróra vágott hagymát egy széles serpenyőben üvegesre pirítjuk az olívaolajon, rádobjuk a vékony szeletekre vágott kolbászt és a felkockázott paprikát. Mikor kieresztették a színüket, hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott csirkemellet, fehéredésig kevergetjük. Rászórjuk a rizst, ráöntjük a paradicsomot. Felöntjük a húslével, beletesszük a sáfrányt. Fedő alatt puhára főzzük, ha kell, pótoljuk a vizet. Mikor majdnem kész, belekeverjük a tenger gyümölcseit, 5 percig rotyogtatjuk, sózzuk, borsozzuk. Az ételnek szaftosnak, sűrűnek és kellően fűszeresnek kell lennie.
Tálaláskor az asztal közepére tesszük a serpenyőt, hogy mindenki kedvére szedhessen magának.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!