2013. júl 03.

Paella minden földi jóval

írta: Hajós Ágnes
Paella minden földi jóval

Spanyol rizsétel tenger gyümölcsivel, kolbásszal, paradicsommal

Próbáltam valami frappáns címet találni a bejegyzésnek, de rájöttem, az étel neve magáért beszél. Ez volt az egyik tételem a szakácstanfolyamon, több mással együtt ezt is elkészítettem itthon és nagyon megkedveltem.

Ezelőtt még sosem ettem paellát (kiejtve: páeljá), de a rizottóimádatom miatt gondoltam, hogy tetszeni fog.

Ennek a rizsételnek a jellemzője, hogy mindig van benne chorizo (csorizo), vagyis az egyik legismertebb spanyol kolbászfajta (helyettesíthetjük magyar paprikás kolbásszal, de egyszer ki kell próbálni az eredetit is!).

Legtöbbször csirkével, hallal vagy a tenger gyümölcsivel készítik, de sokszor ezeknek a keverékével. Itt most egy ilyen verzió következik, aki nem ismerte ezt a fajta ételt, ez alapján biztos meg fogja kedvelni :)

Paella a tenger gyümölcseivel

DSC_2164s
 

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg rizs

1 cs (min. 30 dkg tenger gyümölcsei keverék)

20-30 dkg csirkemell

15 dkg chorizo (vagy valamilyen paprikás kolbász)

1 dl passzírozott paradicsom

1,5 l húslé

1 piros húsú paprika

1 hagyma

2 ek olívaolaj

1 csipet sáfrány

 

Az apróra vágott hagymát egy széles serpenyőben üvegesre pirítjuk az olívaolajon, rádobjuk a vékony szeletekre vágott kolbászt és a felkockázott paprikát. Mikor kieresztették a színüket, hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott csirkemellet, fehéredésig kevergetjük. Rászórjuk a rizst, ráöntjük a paradicsomot. Felöntjük a húslével, beletesszük a sáfrányt. Fedő alatt puhára főzzük, ha kell, pótoljuk a vizet. Mikor majdnem kész, belekeverjük a tenger gyümölcseit, 5 percig rotyogtatjuk, sózzuk, borsozzuk. Az ételnek szaftosnak, sűrűnek és kellően fűszeresnek kell lennie.

Tálaláskor az asztal közepére tesszük a serpenyőt, hogy mindenki kedvére szedhessen magának.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

paradicsom tenger gyümölcsei rizs kolbász