2013. júl 07.

Ráérős reggeli finomságok - 3 recept!

írta: Hajós Ágnes
Ráérős reggeli finomságok - 3 recept!

Töltött camembert, tojáskrém és lenmagos cipó :)

Vasárnap van, ilyenkor az ember megengedhet magának egy kis luxust reggelire is. Itt most két szépséges, friss, ropogós pirítóssal fogyasztandó étket hoztam, és hogy kenyér nélkül se maradjunk, mutatok egy egészen egyszerű, magos-csírás cipót is hozzá, amiből a pirítós készülhet.

Házi sajtkrémmel töltött camembert

 DSC_1782s
 

Hozzávalók:

1 nagyobb vagy 2 kisebb kerek camembert

1 nagy doboz natúr joghurt

4 szelet füstölt-főtt tarja

3 ek apróra vágott snidling

Fél ek apróra vágott rozmaring

Só, bors

 

A joghurtot egy vászonba öntjük, és rákötjük egy fakanálra. Egy tál fölé lógatjuk, és 1 nap alatt hagyjuk, hogy kicsepegjen belőle az író. Ekkor egy tálba tesszük, apróra kockázzuk a húst és a snidlinggel, rozmaringgal együtt a krémes joghurthoz keverjük. Kicsit sózzuk, borsozzuk. A camembert kettévágjuk és vastagon rákenjük a sajtkrémet. Ha van időn, hagyjuk egy pár órát érni a hűtőben.

DSC_1787s

 

Pikáns tojáskrém medvehagymával

 DSC_1846s

Hozzávalók:

2 főtt tojás

2 ek medvehagymás olaj (vagy egy újhagyma + 1 marék bazsalikom)

1 kk sambal oelek (vagy erőspaprika-krém + 1 kk citromlé)

1,5-2 dl zsíros tejszín

Só, bors

 

A hozzávalókat késes robotgépbe tesszük, krémesre mixeljük. A tejszínt adagonként adjuk hozzá, mert állagtól függően kevesebb is elég lehet.

 

 Búzacsírás, lenmagos cipó

DSC_1998s
 

Hozzávalók:

15 dkg tönkölyliszt

15 dkg BL80 liszt

2 dkg élesztő

2 dl tej

1 csipet cukor

2 ek szárított búzacsíra

1 ek lenmag

2 kk só

 

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, majd egy tálba öntjük a többi hozzávalóval együtt, majd jól megdagasztjuk. Nedves ruhával letakarva megkelesztjük. Egy kb. 10x20 cm-es cipóformát kilisztezünk (az enyém teflon-bevonatú, ebbe elvileg az sem kell), beletesszük az átgyúrt és cipó alakúra formázott tésztát, ismét letakarva kelesztjük egy darabig. Végül késsel megvágjuk a tetejét és 200 (légkeveréses 180) fokos sütőben addig sütjük, míg kicsit megbarnul a teteje. A formából kivéve rácson kihűtjük.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tojás kenyér sajt camembert