Ráérős reggeli finomságok - 3 recept!
Töltött camembert, tojáskrém és lenmagos cipó :)
Vasárnap van, ilyenkor az ember megengedhet magának egy kis luxust reggelire is. Itt most két szépséges, friss, ropogós pirítóssal fogyasztandó étket hoztam, és hogy kenyér nélkül se maradjunk, mutatok egy egészen egyszerű, magos-csírás cipót is hozzá, amiből a pirítós készülhet.
Házi sajtkrémmel töltött camembert
Hozzávalók:
1 nagyobb vagy 2 kisebb kerek camembert
1 nagy doboz natúr joghurt
4 szelet füstölt-főtt tarja
3 ek apróra vágott snidling
Fél ek apróra vágott rozmaring
Só, bors
A joghurtot egy vászonba öntjük, és rákötjük egy fakanálra. Egy tál fölé lógatjuk, és 1 nap alatt hagyjuk, hogy kicsepegjen belőle az író. Ekkor egy tálba tesszük, apróra kockázzuk a húst és a snidlinggel, rozmaringgal együtt a krémes joghurthoz keverjük. Kicsit sózzuk, borsozzuk. A camembert kettévágjuk és vastagon rákenjük a sajtkrémet. Ha van időn, hagyjuk egy pár órát érni a hűtőben.
Pikáns tojáskrém medvehagymával
Hozzávalók:
2 főtt tojás
2 ek medvehagymás olaj (vagy egy újhagyma + 1 marék bazsalikom)
1 kk sambal oelek (vagy erőspaprika-krém + 1 kk citromlé)
1,5-2 dl zsíros tejszín
Só, bors
A hozzávalókat késes robotgépbe tesszük, krémesre mixeljük. A tejszínt adagonként adjuk hozzá, mert állagtól függően kevesebb is elég lehet.
Búzacsírás, lenmagos cipó
Hozzávalók:
15 dkg tönkölyliszt
15 dkg BL80 liszt
2 dkg élesztő
2 dl tej
1 csipet cukor
2 ek szárított búzacsíra
1 ek lenmag
2 kk só
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, majd egy tálba öntjük a többi hozzávalóval együtt, majd jól megdagasztjuk. Nedves ruhával letakarva megkelesztjük. Egy kb. 10x20 cm-es cipóformát kilisztezünk (az enyém teflon-bevonatú, ebbe elvileg az sem kell), beletesszük az átgyúrt és cipó alakúra formázott tésztát, ismét letakarva kelesztjük egy darabig. Végül késsel megvágjuk a tetejét és 200 (légkeveréses 180) fokos sütőben addig sütjük, míg kicsit megbarnul a teteje. A formából kivéve rácson kihűtjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!