Sztrapacska gazdagon
Krumpligaluska juhtúróval, gombával összesütve
Tele a piac vargányával. Próbáltam ellene küzdeni, de nem tudtam, vettem néhány szép darabot. Szeretem a gombákat, sok fajtát megkóstoltam és őszintén szólva (most meg fognak néhányan kövezni) túl nagy különbséget nem fedeztem fel ízben. Állagban más a helyzet, de ez egy másik történet.
Mégis azt gondolom, a vargánya a gombák királynője. Nekem eddig az összes közül ez ízlett a legjobban, ha ez kerül az ételbe, biztos a siker.
Nemrég felfedeztem egy versenyt, ahova sztrapacskát, vagy más, burgonyával készült, szaggatott galuskát kellett nevezni, ha akarjuk, kicsit megbolondítva. Rögtön eszembe jutott a kis zacsi vargánya meg a szokásos, imádott sztrapacskám receptje, és már álltam is neki főzni.
Megjegyezném, nem neveztem be az ételt. Annyira teleettem magam vele, meg annyira bonyolult volt a versenyfelületre a feltöltés (pedig értek az ilyenekhez), hogy inkább aludtam egyet. Később meg elfelejtettem :)
Hozzávalók 4 főre:
1 kg krumpli
3 tojás
Kb. 60 dkg liszt
40 dkg juhtúró
20 dkg tejföl
40 dkg vargánya
15 dkg füstölt kolozsvári
Esetleg 1 ek olaj
Só, bors
Fél csokor petrezselyem
A szalonnát felcsíkozzuk, a vargányát felszeleteljük. Ha túl száraz a szalonna, egy ek olajat aláöntve kiolvasztjuk (az olaj elhagyható), az utolsó 5 percben hozzáadjuk a gombát, félretesszük.
A krumplit a reszelő apró lyukú felén lereszeljük. Hozzáütjük a tojásokat, 2 ek-lal a szalonnazsírból, majd annyi lisztet, hogy ne túl lágy tésztát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk a tésztát (a zsír miatt óvatosan), lobogó sós vízbe szaggatjuk kiskanállal. Ha az első szétfő, még egy kis lisztet kell adni a krumplis masszához. Miután feljönnek a galuskák a víz tetejére, 2 percig még főzzük, majd szűrőkanállal a gombás szalonnához szedjük, összeforgatjuk vele. Egy jénaiban szétterítjük, a juhtúrót rámorzsoljuk, tejföllel meglocsoljuk. 200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük, fogyasztás előtt megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!