Szeresük a belsőségeket! - plusz egy almás-krumplis köret
Sertésvese gazdagon, imádnivaló körettel
Vannak saját ötleteim is (szerencsére elég sok), de inspirálólag hat rám, mikor egy elismert szakács valami érdekességet mutat. Múltkor a TvPaprikán Valentine Warner bárány- vagy birkaveséből készített reggelire egy ragut, amit ők pirítós kenyérrel ettek. Nagyon szeretem a belsőségeket, ki kellett próbálnom, persze azért nem reggelire, ennyire nem vagyok elvetemült.
Bárányvesét nem is kerestem, simán kinevettek volna kis városom hentesei, megelégedtem a sertésvesével, ezzel is finom lett, csak alaposabban kellett előkészíteni.
Mint a cím jelzi, köretnek pedig egy egyszerű, de finom dolgot követtem el, amiből több is sikerült a kelleténél (és elég jól is sikerült!). Ehhez másnap egy finom mártogatót kevertem és kész volt egy könnyű ebéd.
Gyöngyhagymás veseragu
Hozzávalók 4 főre:
4 nagyobb sertésvese
15 dkg gyöngyhagyma
2 ek vaj
2 ág kakukkfű
1 ek vörösborecet
2 kk paradicsompüré
4 dl zsíros tejszín
1 chili
Só, bors
A vesét lapjában kettévágjuk, kivágjuk a csatornákat. A maradékot 3 cm-es kockákra vágjuk.
A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, rádobjuk a gyöngyhagymát (a nagyobb darabokat felezzük). Mikor kicsit megpirultak, hozzáadjuk a vesét, az apróra vágott chilit és a kakukkfűágak lecsipkedett leveleit. Lejjebb vesszük a lángot, beleöntjük a borecetet, paradicsompürét és a tejszínt. Időnként megkeverjük, sózzuk, borsozzuk, pár perc alatt készre pároljuk. Miután elzárjuk a lángot, belekeverjük az apróra vágott petrezselymet.
Fűszeres alma és burgonya
Hozzávalók 4 főre:
4 alma
4 nagyobb burgonya
1-1 tk őrölt gyömbér, római kömény, koriandermag, fahéj
Só
3 ek olaj
Az öntethez:
2 dl joghurt
1 dl tejföl
2 ek apróra vágott petrezselyem
4 ek tahini
Só, fehér bors
2 ek szezámolaj
A burgonyát meghámozzuk, hosszában cikkekre vágjuk. Bő, sós vízben, alacsony lángon félkeményre főzzük. Ha kész, leszűrjük, egy tepsibe öntjük. Hasonló vastagságúra szeljük az almákat, magházukat kivágjuk, a burgonyához adjuk. A római köményt és a koriandert mozsárban megtörjük, a többi fűszerrel együtt az almás krumplira szórjuk. Megcsorgatjuk az olajjal is, óvatosan összeforgatjuk. Forró sütőbe toljuk, addig sütjük, míg a krumpli széle pirulni kezd.
Az öntethez simára keverjük a hozzávalókat, a sót és a borsot ízlés szerint adagoljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!