2013. nov 27.

Szeresük a belsőségeket! - plusz egy almás-krumplis köret

írta: Hajós Ágnes
Szeresük a belsőségeket! - plusz egy almás-krumplis köret

 Sertésvese gazdagon, imádnivaló körettel

Vannak saját ötleteim is (szerencsére elég sok), de inspirálólag hat rám, mikor egy elismert szakács valami érdekességet mutat. Múltkor a TvPaprikán Valentine Warner bárány- vagy birkaveséből készített reggelire egy ragut, amit ők pirítós kenyérrel ettek. Nagyon szeretem a belsőségeket, ki kellett próbálnom, persze azért nem reggelire, ennyire nem vagyok elvetemült.

Bárányvesét nem is kerestem, simán kinevettek volna kis városom hentesei, megelégedtem a sertésvesével, ezzel is finom lett, csak alaposabban kellett előkészíteni.

Mint a cím jelzi, köretnek pedig egy egyszerű, de finom dolgot követtem el, amiből több is sikerült a kelleténél (és elég jól is sikerült!). Ehhez másnap egy finom mártogatót kevertem és kész volt egy könnyű ebéd.

 

Gyöngyhagymás veseragu

 DSC_3850s

Hozzávalók 4 főre:

4 nagyobb sertésvese

15 dkg gyöngyhagyma

2 ek vaj

2 ág kakukkfű

1 ek vörösborecet

2 kk paradicsompüré

4 dl zsíros tejszín

1 chili

Só, bors

 

A vesét lapjában kettévágjuk, kivágjuk a csatornákat. A maradékot 3 cm-es kockákra vágjuk.

A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, rádobjuk a gyöngyhagymát (a nagyobb darabokat felezzük). Mikor kicsit megpirultak, hozzáadjuk a vesét, az apróra vágott chilit és a kakukkfűágak lecsipkedett leveleit. Lejjebb vesszük a lángot, beleöntjük a borecetet, paradicsompürét és a tejszínt. Időnként megkeverjük, sózzuk, borsozzuk, pár perc alatt készre pároljuk. Miután elzárjuk a lángot, belekeverjük az apróra vágott petrezselymet.

DSC_3855s

Fűszeres alma és burgonya

 DSC_3868s

Hozzávalók 4 főre:

4 alma

4 nagyobb burgonya

1-1 tk őrölt gyömbér, római kömény, koriandermag, fahéj

3 ek olaj

 

Az öntethez:

2 dl joghurt

1 dl tejföl

2 ek apróra vágott petrezselyem

4 ek tahini

Só, fehér bors

2 ek szezámolaj

 

A burgonyát meghámozzuk, hosszában cikkekre vágjuk. Bő, sós vízben, alacsony lángon félkeményre főzzük. Ha kész, leszűrjük, egy tepsibe öntjük. Hasonló vastagságúra szeljük az almákat, magházukat kivágjuk, a burgonyához adjuk. A római köményt és a koriandert mozsárban megtörjük, a többi fűszerrel együtt az almás krumplira szórjuk. Megcsorgatjuk az olajjal is, óvatosan összeforgatjuk. Forró sütőbe toljuk, addig sütjük, míg a krumpli széle pirulni kezd.

Az öntethez simára keverjük a hozzávalókat, a sót és a borsot ízlés szerint adagoljuk.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

alma gyömbér római kömény kakukkfű chili fahéj petrezselyem sertésvese vörösborecet tahini gyöngyhagyma szezámolaj koriandermag