Amire 2013-ban a legbüszkébb voltam
Csirkemell, sütőtök, gesztenye - a tökéletes karácsonyi étel!
A TvPaprika magazin 2013 karácsonyán megtisztelt azzal, hogy megjelentette az egyik receptemet. Ünnepi ételeket kellett beküldeni, olyanokat, amik eltérnek a hagyományostól, de mindenképpen az ünnepi asztal díszei lehetnek. Sütöttem, főztem, fotóztam, beküldtem. Ez volt az:
Mázas karácsonyi töltött csirke fetás-tökmagos sütőtökpürével
Hozzávalók:
70 dkg csirkemell-filé
30 dkg főtt gesztenye (tisztán)
5 ek mazsola
2 kicsi vagy 1 nagy tojás
10 dkg ementáli sajt
Só, frissen őrölt bors
1 dl szilva- vagy szőlőlekvár
Kevés olaj
2 kg sütőtök (körte alakú)
8 dkg hántolt, sótlan tökmag
15 dkg feta
Néhány ek tökmagolaj (Donum Terrae)
Kevés zsíros tejszín
Só, bors
A csirkemell filét, ahol vastag, bevágjuk, kihajtjuk, kissé kiklopfoljuk. Kiterítjük magunk elé, sózzuk, borsozzuk a belső felét. A gesztenyét pürésítjük, hozzákeverjük a mazsolát és a félcentis kockákra vágott sajtot. Kissé sózzuk, borsozzuk a masszát, óvatosan összekeverjük, nehogy a sajt összetörjön. A húsokra halmozzuk, feltekerjük rolád formára. A külsejét megsózzuk. Egy akkora darab alufóliát, ami nagyobb a rudaknál, kiterítünk, megkenjük a középső részét kevés olajjal. Rátesszük a töltött húsokat, óvatosan feltekerjük, a végét szaloncukorszerűen megcsavarjuk, megformázzuk a tekercseket.
Tepsibe tesszük, ami nem sokkal nagyobb náluk, egy ujjnyi vizet öntünk alá, 180 fokos sütőbe toljuk 30 percre.
Mikor kész, óvatosan lehántjuk róluk a fóliát, ecsettel megkenjük a lekvárral. Magas falú teflonserpenyőt felhevítünk, a roládokat gyorsan körbesütjük (ajánlatos fröccsenésgátlót használni).
A körethez a sütőtököket nagyobb darabokra vágjuk, 200 fokos sütőben puhára sütjük. Kikaparjuk a héjából, késes robotgépbe tesszük. Pürésítés közben annyi tejszínt adunk csak hozzá, hogy ne legyen folyós, sózzuk, borsozzuk. Sűrű krémet kell, hogy kapjunk.
Tálaláskor a roládokat átlósan felvágjuk, a tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A sütőtökpürét tányérra halmozzuk, rámorzsoljuk a fetát, rászórjuk a magokat és megcsorgatjuk a tökmagolajjal. Néhány szelet töltött húst teszünk mellé.
Az újság szerkesztőinek nagyon tetszett, ajándékokat is kaptam. Ezeket:
Kisebb változtatások után így nézett ki az újságban (2013. decemberi szám):
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!