2013. dec 09.

Amire 2013-ban a legbüszkébb voltam

írta: Hajós Ágnes
Amire 2013-ban a legbüszkébb voltam

Csirkemell, sütőtök, gesztenye - a tökéletes karácsonyi étel!

A TvPaprika magazin 2013 karácsonyán megtisztelt azzal, hogy megjelentette az egyik receptemet. Ünnepi ételeket kellett beküldeni, olyanokat, amik eltérnek a hagyományostól, de mindenképpen az ünnepi asztal díszei lehetnek. Sütöttem, főztem, fotóztam, beküldtem. Ez volt az:

Mázas karácsonyi töltött csirke fetás-tökmagos sütőtökpürével

 DSC_3687s

Hozzávalók:

 

70 dkg csirkemell-filé

30 dkg főtt gesztenye (tisztán)

5 ek mazsola

2 kicsi vagy 1 nagy  tojás

10 dkg ementáli sajt

Só, frissen őrölt bors

1 dl szilva- vagy  szőlőlekvár

Kevés olaj

 

2 kg sütőtök (körte alakú)

8 dkg hántolt, sótlan tökmag

15 dkg feta

Néhány ek tökmagolaj (Donum Terrae)

Kevés zsíros tejszín

Só, bors

 

A csirkemell filét, ahol vastag, bevágjuk, kihajtjuk, kissé kiklopfoljuk. Kiterítjük magunk elé, sózzuk, borsozzuk a belső felét. A gesztenyét pürésítjük, hozzákeverjük a mazsolát és a félcentis kockákra vágott sajtot. Kissé sózzuk, borsozzuk a masszát, óvatosan összekeverjük, nehogy a sajt összetörjön. A húsokra halmozzuk, feltekerjük rolád formára. A külsejét megsózzuk. Egy akkora darab alufóliát, ami nagyobb a rudaknál, kiterítünk, megkenjük a középső részét kevés olajjal. Rátesszük a töltött húsokat, óvatosan feltekerjük, a végét szaloncukorszerűen megcsavarjuk, megformázzuk a tekercseket.

Tepsibe tesszük, ami nem sokkal nagyobb náluk, egy ujjnyi vizet öntünk alá, 180 fokos sütőbe toljuk 30 percre.

Mikor kész, óvatosan lehántjuk róluk a fóliát, ecsettel megkenjük a lekvárral. Magas falú teflonserpenyőt felhevítünk, a roládokat gyorsan körbesütjük (ajánlatos fröccsenésgátlót használni).

A körethez a sütőtököket nagyobb darabokra vágjuk, 200 fokos sütőben puhára sütjük. Kikaparjuk a héjából, késes robotgépbe tesszük. Pürésítés közben annyi tejszínt adunk csak hozzá, hogy ne legyen folyós, sózzuk, borsozzuk. Sűrű krémet kell, hogy kapjunk.

Tálaláskor a roládokat átlósan felvágjuk, a tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A sütőtökpürét tányérra halmozzuk, rámorzsoljuk a fetát, rászórjuk a magokat és megcsorgatjuk a tökmagolajjal. Néhány szelet töltött húst teszünk mellé.

DSC_3694s

DSC_3697s

 

Az újság szerkesztőinek nagyon tetszett, ajándékokat is kaptam. Ezeket:

DSC_4534s

 

Kisebb változtatások után így nézett ki az újságban (2013. decemberi szám):

TvPaprika2r

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

sütőtök sajt gesztenye csirkemell feta szilvalekvár tökmagolaj ementáli tökmag szőlőlekvár Karácsony