Gyors, különleges fogás a pulyka combjából
Méltatlanul mellőzött része a pulykának - kivételesen finom főétel készült belőle
Egyik reggel arra ébredtem, hogy pulykacombot ennék. Tudom, hülyén hangzik, de ezzel álmodtam :)
Mivel nyáron egy ázsiai-fúziós étteremben dolgoztam, nagyon megszerettem a keleti fűszereket, így most is ezeket használtam. Meg persze sütőtököt, valamint találtam pár birsalmát a hűtő mélyén (csodák csodájára nem volt baja) ezeket is magamhoz vettem. A többi meg jött magától. Persze birsalma helyett sima alma is használható, csak annak fele annyi sütési idő kell.
Így sikerült szimpla hétköznapi ebédre egy nagyon különleges ételt készítenem, szerintem karácsonyra is megállná a helyét.
Keleties pulykacomb velesült sütőtökkel és birsalmával, balzsamkrémes rukkolával
Hozzávalók 4 főre:
4 db pulyka alsócomb
2 ek curry
1 kk fahéj
1 mk szegfűszeg
Olaj
1 kisebb sütőtök
4 db birsalma
2 csomag (40 dkg) rukkola
1 tojás sárgája
1 dl olaj
1 kk mustár
5 csepp citromlé
2 gerezd fokhagyma
2 kk balzsamecet
Só, bors
A tojás sárgáját habverővel elkezdjük keverni, cseppenként, majd vékony sugárban hozzákeverjük az olajat. Mikor majonézállagú, hozzákeverjük a mustár, citromlét, csipet sót és borsot. Belenyomjuk a fokhagymát, majd a balzsamecettel is jól összekeverjük. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.
A combokat sózzuk, borsozzuk. Egy kis tálban összekeverjük a curryt a fahéjjal és a szegfűszeggel. Jól bedörzsöljük vele a húsokat, egy tepsibe fektetjük (amekkorában bőven elférnek). Aláöntünk egy pohár vizet, 170 fokos sütőbe toljuk, másfél-két óráig sütjük. Időnként meglocsoljuk a pecsenyeszafttal, ha elfőne, pótoljuk, de ne legyen túl sok.
A sütőtököt és a birsalmát meghámozzuk, magjaikat eltávolítjuk, kétcentis kockákra vágjuk (sütésig a birsalmát érdemes citromos vízben tartani, mert megbarnul). A sütési idő felénél kivesszük a combokat a tepsiből, beletesszük sütőtök- és a birsalmakockákat, összeforgatjuk a szafttal, visszatesszük a combokat is.
Visszatoljuk a sütőbe, készre sütjük.
Tálaláskor előtt a rukkolát összeforgatjuk a balzsamos majonézzel. Tányérra halmozunk egy nagy maréknyit, mellékanalazunk a sütőtökös almából, majd egy combot melléfektetünk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!