Leveles ropogós nassolnivaló fél óra alatt
Gyors vendégváró sajttal, leveles tésztával
Ha bejelentkeznek rég nem látott rokonaink vagy ismerőseink, illik valami finomat eléjük varázsolnunk. Nekem ilyen esetekre van otthon a mélyhűtőben leveles tészta. Ez az a dolog, amivel soha nem fogok otthon próbálkozni, nem éri meg sem árban, sem fáradságban.
Az itt következő ropogtatnivaló elkészítése sütéssel együtt 45 perc. De tényleg, a leveles tésztát mikróban 5 perc alatt fel lehet engedni, a reszelés, formázás 15 perc, a sütés pedig max. 25. Íme:
Sajtos ropogós csavart
Hozzávalók:
1 csomag (500 g) leveles tészta
20 dkg reszelt sajt
1 tojás
Nagy csipet só
Szezámmag a szóráshoz (vagy bármilyen más, pl. köménymag)
A tésztát, ha fagyasztott, kiolvasztjuk, 25 cm széles, pár mm vastag téglalappá nyújtjuk. Az egészet megkenjük a felvert, sózott tojással. A hosszabbik oldal mentén a felére elosztjuk a reszelt sajtot, ráhajtjuk a másik felét, rányomkodjuk. Derelye- vagy pizzavágóval 2 cm-es csíkokra szeljük. Mindegyik darabot kétszer megtekerjük, egymástól pár cm-re tepsibe fektetjük. Megkenjük a tojással a tetejüket is, megszórjuk szezámmaggal.
200 fokos sütőbe toljuk, aranybarnára sütjük.