Egy vega ebéd
Bundás padlizsán és burgonyafánk koktél-mártogatóssal
Nem mindig kívánom a húst. Most pont egy ilyen időszakomat élem. Persze nem fog örökké tartani, de volt már rá példa, hogy majdnem egy évig egyáltalán nem vettem magamhoz. Persze a belsőségek más kategóriába tartoznak, azok jöhetnek :)
Viszont zöldségek terén elég kicsi a választék ilyenkor télen, így maradtam a mindig kapható padlizsánnál és hagymánál. A következő étel eredetileg egyáltalán nem diétás, én mégis azzá tudtam tenni magamnak. A liszt és zsemlemorzsa szénhidrátcsökkentett, a szószok szintén diétásak voltak és ez egyáltalán nem vett el az ízéből.
Padlizsán palacsintatésztában
Hozzávalók 4 főre:
2 közepes padlizsán
1 nagy tojás
20 dkg liszt
2,5 dl buborékos víz
2,5 dl tej
Só, bors
Bő olaj a sütéshez
A padlizsánokat megmossuk, héjastól ujjnyi vastag hasábokra vágjuk.
A tésztához csomómentesre keverjük a tojást a liszttel, vízzel, tejjel, sózzuk, borsozzuk. Sűrű palacsintatésztát kell, hogy kapjunk.
A hasábokat közvetlen sütés előtt megsózzuk, a tésztába mártjuk, a forró olajban világosbarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük. A szósszal tálaljuk.
Hagymás-sajtos burgonyafánk
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg maradék krumplipüré
20 dkg reszelt sajt
2 tojás
2 újhagyma
5 ek liszt
Só, bors
Olaj a sütéshez
A krumplipüréhez adjuk a sajtot, tojásokat, apróra vágott újhagymát, lisztet, sózzuk, borsozzuk. Bő olajat forralunk. Két kiskanál segítségével galuskákat formázunk, az olajban kisütjük. Mikor barna, papírtörlőre szedjük. Azonnal fogyasztjuk.
Szósz:
5 ek majonéz
5 ek mustár
5 ek kechup
Fél citrom leve
Só, bors
1 ek aprított korianderlevél vagy petrezselyem
1 szál újhagyma
Az újhagymát nagyon apróra vágjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük összeérni.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!