Évike sütijei I. - Mandula, a lakodalmas kedvenc
Macerás, bizony! De megéri :)
Gyerekként (is) imádtam a nyarat. Ilyenkor sokszor nyaraltam Cegléden anyukám rokonságánál. Legtöbbször a nagynénémnél voltam - ő igazából anyukám unokatestvére, de így egyszerűbb :) Én is nagyon szerettem nála - vele lenni. És nem mellesleg a világ legjobb sütijeit tudja sütni!
Karácsonykor családostul nála ünnepeltünk, ki is használtam az alkalmat, amennyi receptet csak tudtam, elkértem tőle. Úgy gondoltam, szépen, sorban megosztom veletek. Az első a sorban a sokak által barackmagként hívott édesség, mi mandulának hívjuk. Nekem ez a kedvencem:
Mandula
Hozzávalók 10 főre:
A tésztához:
35 dkg liszt
22 dkg dió
22 dkg porcukor
2 dkg cukrozatlan kakaópor
25 dkg vaj
1 kk rum(aroma)
A krémhez:
3 egész tojás
20 dkg porcukor
Fél mandulaaroma (ha van, színezett)
25 dkg vaj
Porcukor a hempergetéshez
A krémhez a tojásokat a porcukorral és az aromával egy fémtálban összekeverjük, vízgőz fölött állandóan kevergetve besűrítjük. Mikor kihűlt, géppel hozzákeverjük a hideg, felkockázott vajat.
A hozzávalókat összegyúrjuk (először nehezen akar összeállni, de ne adjuk fel!) Egyenként belenyomkodjuk a mandulaformába, de vékonyan, hogy öblös maradjon, tölteni fogjuk. 6-8 perc alatt 170 fokon megsütjük. Mikor a formát már meg tudjuk fogni, az asztalhoz finoman odaütjük a formát, hogy kiessen belőle a tészta. Ezt addig folytatjuk, míg elfogy.
Mikor minden hideg, összeállíthatjuk. Egy kanál krémet a tészta belsejébe kenünk, hozzáillesztjük a másik felét. Végül meghempergetjük porcukorban.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!