2014. már 19.

Hús nélküli fasírt böjtre

írta: Hajós Ágnes
Hús nélküli fasírt böjtre

Kétféle laktató fasírt a húsmentes időszakra

Aki ismer, tudja, hogy egyáltalán nem vagyok vallásos, sőt... De kedves kis országunkban nagyon erősek a keresztény hagyományok, teljesen az életünk részei lettek. Persze ma már (legtöbben) nem vallásos meggyőződésből ünneplik pl. a Húsvétot, hanem, mert ismét itt egy alkalom, amikor egy asztal köré lehet ültetni a család apraját-nagyját.

A nyúlünnepet megelőző böjtöt azonban nagyon kevesen tartják, pedig ennek volt értelme a régi időkben. A tél tele volt disznóvágással, nagy lakomákkal, viszont munka a nagy hideg miatt még nem volt sok. Kellett a gyomornak egy kis pihenés, emiatt volt a 40 nap húsmentesség (most már tisztában vagyunk vele, hogy nem a hús a legnagyobb ellenség, de próbálkozásnak nem volt rossz).

A következő étel teljesen beleillik ebbe az időszakba. Többféle zöldség található benne, mégis különleges az íze és laktató (én a szénhidrátcsökkentett lisztet használtam, de nem muszáj):

Túrófasírt kétféleképp medvehagymás krumplipürével

 DSC_6428s

Hozzávalók:

500 g sovány túró

1 kis fej lilahagyma

Fél csokor petrezselyem

Fél kk római kömény

10 dkg reszelt sajt

1 tojás

Só, bors, szerecsendió

Liszt

Olaj a sütéshez

Fél sütőtök

60 dkg burgonya

Ízlés szerint tej, vaj

1 csokor medvehagyma (ha nincs, újhagyma vagy valamilyen zöldfűszer)

 

A sütőtököt kimagozzuk, cikkekre vágjuk, 200 fokon kb. fél óra alatt puhára sütjük, kihűtjük.

A lilahagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, a római köményt mozsárban megőröljük. Összekeverjük a túróval, tojással, sajttal, sózzuk, borsozzuk. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy vizes kézzel könnyen formázható masszát kapjunk. Kettévesszük, 1/3-2/3 arányban. A kisebb részhez hozzámorzsoljuk a megsült tök húsát. Ismét megsózzuk, majd még pár ek liszttel tömörítjük.

A kétféle masszából 1,5-2 cm vastag, féltenyérnyi korongokat formázunk. Lisztbe forgatjuk, 1 cm-nyi forró olajban gyorsan mindkét oldalukat megsütjük. Papírtörlőre szedjük.

DSC_5529s

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, puhára főzzük. Ízlés szerint vajjal, tejjel, sóval, borssal, csipet szerecsendióval krumplipürét készítünk. A medvehagymák szárát levágjuk, a leveleket apróra szeljük, a krumplipüréhez keverjük.

DSC_6421s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sütőtök túró sajt medvehagyma római kömény lilahagyma petrezselyem szerecsendió