2014. már 25.

Sushi készítése

írta: Hajós Ágnes
Sushi készítése

Maki, a legegyszerűbb sushi lépésről lépésre

A következő leírást már régen szerettem volna megjelentetni, az utolsó lökést Éci adta, aki a VKF! 62. fordulójának témájául a rizst hozta.

DSC_6774s1

Most szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy sushit készíteni valami extra bonyolult és nehéz folyamat. Szerintem bárkinek sikerül, néhány egyszerű dolgot kell csak betartani.

Nem szeretnék hosszú történeteket felvonultatni erről a japán ételről és a készítésével kapcsolatos kőbe vésett szabályokról, én úgy sem tartom be mindet. Több fajtája van, én most azt mutatom meg, ami a legtöbbeknek beugrik, ha a sushi szót meghallja.

Szóval, először is pár szó azokról a hozzávalókról, amit nem mindenki ismer. A nagyobb bevásárlóközpontokban, Ázsia boltokban, webshopokban már mindent be lehet szerezni, sokáig elállnak. Nem kell pont ilyen fajtájúakat használni, csak nekem ezek voltak itthon:

DSC_6710ss

1. Nori: szárított algalap, a szusi külső burka.

2. Mirin: rizsbor, folyékony fűszerként használják, ettől lesz igazán ragadós a rizs.

3. Surimi rudacskák: Halkészítmény, olcsón be lehet szerezni a nagyobb élelmiszer-áruházak azon részén, ahol a halas dolgok vannak. Persze lehet nyers lazacot is használni, úgy autentikus, csak én nem bízok a frissességében, ugye itt nem halásszák...

4. Wasabi: japán torma, extra csípős. Nagyon finom, de megkóstolva még a szememet is csípte, belülről...

5. Avokádó: bárhol beszerezhető. A lényeg, hogy ne legyen kemény. Akkor jó, ha kicsit be lehet nyomni, de nem teljesen puha. Ilyen a szép:

DSC_6716s

6. Bambuszgyékény: ennek segítségével lehet feltekerni a szusit. Kb. 25X35 cm-es.

Az élkészítésről pedig:

Sushi

 DSC_6765s

Hozzávalók kb. 30 db-hoz:

15 dkg sushi rizs

3 db nori lap

3 ek mirin

Fél avokádó

Fél piros húsú paprika

1 tojás

1 kk olaj

1 kk-nyi wasabi

5 dkg nyers lazac (vagy surimi)

Japán szójaszósz a mártogatáshoz

 

A rizst egy edénybe tesszük, többször, váltott vízzel átmossuk, míg a víz már nem lesz fehér (ezt a japánok hagyományosan hétszer teszik). Egy lábasban felöntjük 3 dl vízzel, megsózzuk. Felforraljuk a vizet, majd mérsékeljük a lángot, fedő alatt puhára főzzük a rizst. Akkor jó, ha nem pergős, de nem is marad alatta folyadék. Időközben egyszer-kétszer megkeverjük, ellenőrizzük, mennyire főtt meg. Mikor majdnem kész, elzárjuk a lángot, fedő alatt öt percig állni hagyjuk. Meglocsoljuk a mirinnel, összeforgatjuk, egy tányérra elterítjük, hogy elhűljön. Utána rögtön használjuk fel, vagy fedjük le, mert kiszárad.

DSC_6707s

Az avokádót, a paprikát és a halat 3-4 mm-es csíkokra szeljük. A tojást alaposan felverjük, megsózzuk, a kevés olajon omlettet sütünk belőle. Papírtörlővel leitatjuk róla az olajat, majd ezt is ugyanolyan vékonyan felcsíkozzuk. Tölteléknek lehet mást is használni, amit ilyen vékonyra fel lehet csíkozni, pl. újhagymát.

DSC_6722s

A norit fényes felével lefelé, hosszabb oldalával felénk fordítva a bambuszgyékényre fektetjük. Kezünket megnedvesítjük, úgy osztjuk el a rizs harmadát a lapon, hogy 4-5 cm a tőlünk távolabbi felén szabadon maradjon. Lemossuk a kezünket.

DSC_6725s

Az alsó szélétől 3-4 cm-re a nedves ujjunkkal egy kis mélyedést húzunk a rizsbe, majd kevés wasabit az ujjunkkal eloszlatunk benne (tényleg nagyon kevés kell, csak enyhe színe legyen!).

DSC_6728s

Erre a mélyedésre helyezünk egy-egy paprika-, avokádó-, hal- és omlettcsíkot.

DSC_6734s

A bambuszgyékény segítségével kezdjük el feltekerni. Kicsit közben nyomjuk visszafelé, tömörítsük a rudat.

DSC_6736s

DSC_6740s

Mikor az üres részhez érünk, kevés vízzel kenjük meg, majd tekerjük párszor ide-oda a gyékényben. Tegyük félre és a másik kettővel is így járjunk el.

DSC_6743s

Végül nagyon éles, vékony pengéjű késsel 1,5-2 cm vastagon szeljük fel, tegyük tálra. Két-három vágás után töröljük le a kést egy nedves ruhával.

Tálaláskor kis tálkában szójaszószt kínáljunk mellé.

DSC_6758s1

DSC_6755s1

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sushi paprika wasabi szójaszósz avokádó