Morva fejes saláta
Kedvenc gyerekkori salátám, nagyszerű vacsora
Most is egy olyan étel következik, amit nem sokra értékeltem gyerekkoromban. A családom többi tagja szerette, de én csak akkor bírtam megenni, ha a szokásosnál is több sajtot tettem rá. Sokszor vacsoráztuk ezt, jó érzés tölt el, mikor eszembe jut.
A történetét nem tudom, vagy hogy van-e bármi köze Morvaországhoz. Azt gondolom, talán annyi, amennyi a franciasalátának a franciákhoz :)
Mindenesetre mindenkinek ajánlom, az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége:
Morva fejes saláta sajttal
Hozzávalók 4 főre:
2 fej saláta (itt most lollo-t is használtam)
20 dkg kolozsvári szalonna vagy bacon
3 dl kefir
15 dkg reszelt sajt
A szalonnát kockákra vagy vékony csíkokra vágjuk, zsírját serpenyőben kiolvasztjuk. A zsírt és a pörcöket lehűtjük.
A salátát leveleire szedjük, megmossuk, lecsöpögtetjük. Féltenyérnyi darabokra tépkedjük. A kefirbe belekeverünk 2 ek szalonnazsírt, ezzel összeforgatjuk a salátát. A szalonnadarabok ¾ részét is a salátához adjuk. Azonnal tálaljuk.
Egy tányérra halmozunk a salátából, rászórjuk a reszelt sajtot, majd a maradék szalonnadarabkával díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!