Kijevi csirkemell, a klasszikus recept begolyózva
Csirkegolyó fűszeres vajjal, ropogós bundában
Mindig is nagy kedvencem volt a Kijevi csirkemell. Ez a klasszikus fogás szintén vizsgatételem volt (már nincs sok, amit még ne mutattam volna be :) ), nemrég ismét találkoztam vele.
Beneveztem az éppen futó Blogkóstolóba, itt már leírtam, hogy ez miről szól. Most az Aranytepsi című blogot kaptam, hát mit mondjak, volt miből választani :) Legnagyobb örömömre sós étel is van nála bőven, édességet Húsvét óta nem nagyon van kedvem bevállalni...
Szóval Andinál találtam egy étvágygerjesztő Kijevi csirkegolyó receptet, ezt sütöttem meg. Nem mondom, hogy nem macerás és munkaigényes, viszont nem bonyolult és a végeredmény mindenért kárpótol. Az eredeti recepten csak annyit változtattam, hogy csirkemell helyett combot használtam, valamint a bundába kevertem némi szezámmagot. A golyókat előre el lehet készíteni (akár előző nap), fogyasztás előtt pedig "csak" be kell bundázni és kisütni. Próbáljátok ki!
Kijevi csirkegolyó
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg csirkecomb filé
1 mk só
Frissen őrölt bors
15 dkg reszelt, zsíros sajt
1 nagy ek vaj
1 nagy gerezd fokhagyma
Fél csokor petrezselyem (vagy medvehagyma, vagy más zöldfűszer)
1 kis tojás sárgája (vagy egy fél)
1 csipet só
A bundázáshoz:
3 tojás
15 dkg liszt (nekem szénhidrátcsökkentett)
4 ek szezámmag
Bő olaj a sütéshez
A reszelt sajtot összenyomkodjuk-keverjük a vajjal, az apróra vágott petrezselyemmel, a tojássárgával, a zúzott fokhagymával és a sóval. Nedves kézzel mogyorónyi golyócskákat formázunk belőle, további felhasználásig a hűtőbe tesszük.
A csirkecombot ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk. Ebből diónyinál kicsit nagyobb gombócokat formázunk.
Megnedvesítjük a kezünket, egy csirkelabdát ellapítunk benne, beleteszünk egy sajtgolyót, majd a húst köré nyomkodjuk.
A lisztet összekeverjük a szezámmaggal, a tojásokat felverjük egy csipet sóval. Először a lisztben, aztán a tojásban, majd ismét a lisztben forgatjuk meg a golyókat, végül a forró olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, ízlés szerinti körettel tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!