Együnk csalánt!
Csalánleves, az erdélyi kedvenc
Ez egy igazi hó végi étel :) Bár most már, ugye, hó eleje van, de ezt néhány napja készítettem.
Először erdélyi receptek közt találtam csalánleves-receptet, már akkor nagyon izgalmasnak találtam. És persze nekünk se kell messzire menni csalánért, csak kimentem a kertbe. Egyúttal ki is irtottam az egész állományt, a nagy részét teának tettem ki száradni, viszont a zsengébb levelekből megfőztem a következő finomságot. Mert tényleg nagyon különleges lett az íze, kenyérkockákkal fogyasztottuk.
Csalánleves
Hozzávalók 4 főre:
1 l zsenge csalánlevél (szár nélkül)
1,2 l zöldségleves
10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
2 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
1 dl tejföl
1 tojás
2 ek szárított búzacsíra (elhagyható)
Só, bors
10 csepp citromlé
2 szelet toastkenyér
A csalánt megmossuk, lecsepegtetjük, durvára vágjuk. A szalonnát felcsíkozzuk, az olajon megpirítjuk. Rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, felöntjük a levessel. Beleszórjuk a csalánleveleket, kicsit megsózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a búzacsírát. Addig főzzük, míg a levelek megpuhulnak. A tejfölt simára keverjük a tojással és egy csipet sóval. Hőkiegyenlítést végzünk, vagyis először egy-két merőkanál levessel keverjük össze a tejfölös keveréket, végül belekeverjük a levesbe. Alacsony lángon kevergetjük egy darabig, majd belecsepegtetjük a citromlét. Ismét megkóstoljuk, utánaízesítjük, ha kell.
A szeletelt kenyeret összekockázzuk, száraz serpenyőben ropogósra sütjük. A leveshez kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!