2015. júl 28.

Tökéletes szendvicsalap otthon készítve

írta: Hajós Ágnes
Tökéletes szendvicsalap otthon készítve

Hagyd a boltit, tízóraihoz ez a legjobb!

Nemrég megpróbálkoztam itthon a lehetetlennel, olyan kenyeret szerettem volna sütni, amiből a bolti szeletelt kenyér készül.

Azt sejtettem, hogy a tökéletes téglatest-alak nem fog menni, de a cél az volt, hogy könnyű, mégis kissé tömör állagot kapjak, hogy ha vékonyan szeretném szeletelni, akkor se essen szét.

Azt hiszem, sikerült megközelítenem a tökéletest, ha egy kicsit nagyobb formába tettem volna, akkor még a mérete is jó lenne :)

De mindegy, az iskolába, munkahelyre tökéletes szendvicsalap, és még az elkészítése sem bonyolult.

 

 Szendvicskenyér

 DSC_2820s

Hozzávalók:

40 dkg liszt

1,5 dl víz

1 dl tej

1 tk cukor

2,5 dkg élesztő

2 ek olaj

2 tk só

 

A langyos tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felfut. A lisztet egy tálba tesszük, beleszórjuk a sót, fakanállal kicsit összekeverjük, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a vizet, olajat és az élesztős tejet, megdagasztjuk. Nem kell órákat, elég addig, míg összeáll és homogén. Langyos helyen, nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük.

Ezután deszkára borítjuk, még egyszer átgyúrjuk. Egy 10x20 cm-es formába sütőpapírt teszünk. A tésztát henger alakúra formázzuk, olyan hosszúra, mint a sütőforma. Beletesszük, megvágjuk a tetejét, ismét kb. ¾ órát kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, kb. 40 percig sütjük (sütőfüggő). Akkor jó, ha a teteje mélybarna lesz. Kivéve rácsra ügyeskedjük és rögtön megspricceljük vízzel.

DSC_2794s

 DSC_2820sv

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

kenyér