2014. máj 03.

A mindenki által szeretett madártej

írta: Hajós Ágnes
A mindenki által szeretett madártej

A hétvégi ebéd része és imádjuk

Én - bármilyen furcsán hangzik is, nemrég készítettem másodszor életemben. Előszőrre rossz emlékeim voltak, összeesett a hab, meg az egész nagyon besűrűsödött. Finom volt, de nem a megszokott (nem véletlenül féltem én a desszertektől, amit lehet, elrontottam).

Pár napja a párom viszont finoman megemlítette, hogy ő bizony nagyon megkívánta a madártejet... Tudni kell róla, hogy kb. havonta egyszer hallok valami ilyesmit tőle, szinte mindig rám hagyja, mi legyen az ebéd - gondolom ismerős a szituáció :) És szinte mindent megeszik, csak onnan tudom, hogy nem sikerült valami jól, hogy nem kér repetát. De szerencsére ez nagyon ritkán van :)

Szóval, ha néha van kívánság, akkor én bizony rögtön nekiállok, régi kudarc ide vagy oda. Így sikerült immár tökéletes madártejet készítenem, örültem is magamnak :) A recepthez olyan sok inspirációt kaptam a netről, hogy nem jelölök meg forrást, mert kb. 15 volt. Azért köszönöm nekik az ötleteket! És íme, maga a recept:

Madártej

DSC_5841s1

Hozzávalók 4 főre:

1,5 l tej

4 tojás

10 dkg + 3 ek porcukor

1 csomag vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília

1 ek liszt

1 csipet só

Pár csepp citromlé

 

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét felverjük. Mikor majdnem kemény, hozzáadjuk a 3 ek porcukrot és a pár csepp citromlét. Nagyon kemény habot verünk, akkor jó, ha egy késsel belevágva élesen elválik.

A tejet felmelegítjük a sóval és a vaníliás cukorral (vagy a vanília kikapart magvaival és a rúddal). Ne forraljuk, csak forrás közeli állapotban tartsuk. Evőkanálnyi adagokat teszünk bele a habból, 4 db-nál ne tegyünk bele többet, mert megnőnek. Mindkét oldalukat kb. másfél percig főzzük. Egy tál fölé szűrőt teszünk, ebbe szedjük a habgaluskákat, ha készen vannak. Mikor lecsöpögtek, áttesszük egy tányérra. Így folytatjuk, míg elfogy a hab. Ekkor a tejet is átszűrjük.

A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd belekeverjük a lisztet is. Mikor a tej már nem forró, fokozatosan összekeverjük a cukros tojássárgával. Visszatesszük alacsony lángra, folyamatosan kevergetve kicsit besűrítjük. Teljesen kihűtjük (akár előző este is elkészíthető).

A habgaluskákkal a tetején tálaljuk.

DSC_5846s1

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

citrom vanília