2014. máj 16.

Food Revolution 2014

írta: Hajós Ágnes
Food Revolution 2014

Jamie Oliver mozgalma és az én körtés pulykaragum

 10289970_744810358896666_1488483045051513536_n

Jamie Oliver neve mindenkinek ismerősen cseng, aki kicsit is szeret főzni. Ő az a kölyökképű angol szakács, aki akár 15 perc alatt is ínycsiklandozó ételt tud az asztalra varázsolni - és persze mindenkinek meg is mutatja, hogyan. De tud ő ennél többet is.

Néhány éve útjára indította Food Revolution (Kajaforradalom) nevű mozgalmát. Ennek célja legelőször a brit iskolai étkeztetés megreformálása volt. Száműzni akarta a közkonyhákból az előre csomagolt, egészségtelen ételeket, amelyeket ugyan boldogan fogyasztottak a nebulók, viszont eközben iszonyatosan megnőtt az elhízott gyerekek száma. Sok ellenállásba ütközött, de végül siker koronázta az erőfeszítéseit.

Ezután kiterjesztette kezdeményezését az Egyesült Államokra, ahol köztudottan a legtöbb túlsúlyos, sőt, súlyosan elhízott ember él. Itt nem volt sikeres, valamiért akkora ellenállásba ütközött mind a szülők, mind a tanárok részéről, hogy esélye sem volt. Szégyen...

Nekem a legjobban az "tetszett" az erőfeszítéseiről készült sorozatban, mikor leültetett egy osztályt, majd felmutogatott különböző zöldségeket, amiket nálunk szerintem még az óvodások is ismernek, de nekik fogalmuk sem volt róla, mi az... De ha nem, hát nem. Két évad után feladta.

Viszont ebben az évben, május 16.-án végre nálunk is elindul a Food Revolution (fúd revolúsön). Ez a nap az egészséges ételeké. Fel szeretnénk hívni a figyelmet azokra az alapanyagokra és fogásokra, melyekkel hozzájárulhatunk szervezetünk egészségéhez, mégsem kell lemondanunk a finom ízekről.

Ennek jegyében készítettem a következő ételt.

Körtés pulykaragu petrezselymes árpagyönggyel

DSC_0424s

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg pulykamell

3 körte

3 ág kakukkfű + a díszítéshez

1 kk méz

1 mk fahéj

1 ek olívaolaj

Fél csokor petrezselyem

20 dkg árpagyöngy (gersli)

Só, bors

1 kk vaj

 

A gerslit feltesszük dupla mennyiségű vízbe főni. Mikor felforrt, mérsékeljük a lángot, fedőt teszünk rá és kb. 20 perc alatt puhára főzzük (mint a rizst). A petrezselymet apróra vágjuk, a vajon megfuttatjuk, összeforgatjuk a puha árpagyönggyel.

A pulykát csíkokra, a körtét kis kockákra vágjuk. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, rádobjuk a húst. Kevergetjük, míg kifehéredik. Ekkor hozzáadjuk a körtét, kakukkfűleveleket, fahéjt és mézet. Még kb. 10 percig sütjük időnként megkeverve.

Tálaláskor egy adag árpagyöngyöt szedünk tányérra, a körtés raguval körítve tálaljuk. Kakukkfűlevelekkel díszítsük.

Zolika segített díszíteni :)

DSC_0425sp

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

körte méz kakukkfű pulykamell fahéj gersli petrezselyem