Egy csupor étel
Zöldségtobzódás tojással és sajttal
Itt a friss zöldborsó, nem tudok ellenállni neki, mikor megpillantom a piacon. Bármilyen macerás a tisztítása, akkor is beszerzek egy kisebb adagot. Otthon a tv előtt kiszemezgetem, aztán jöhet az ötletelés, hogy mit is főzzek vele.
A következő ételt egy szomorú esemény előzte meg, egy éve meghalt az egyik nagymamám. Rengeteg konyhai dolgot örököltem tőle, köztük voltak kb. fél literes kis leveses csuprok. Ezeket rakosgattam éppen, mikor megérkezett az ihlet :D
Ha bírják a forróságot, akár a sütőbe is berakhatom, így a tervezett karfiolpaprikást kicsit felturbóztam, ez az aranyos kis étel lett belőle:
Zöldborsós karfiolpaprikás füstölt sajttal és tojással
Hozzávalók 4 főre:
1 kisebb fej karfiol
20 dkg zöldborsó
1 nagy fej hagyma
2 ek pirospaprika
Só, bors
2 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
20 dkg füstölt sajt
4 tojás
1 ek kacsazsír
A karfiolt kicsi rózsáira szedjük, a hagymát apróra vágjuk. Utóbbit megfonnyasztjuk a kacsazsíron, megszórjuk a pirospaprikával. Rászórjuk a karfiolrózsákat, összekeverjük, felöntjük annyi vízzel, hogy csak félig lepje el, megsózzuk, borsozzuk. Mikor a víz felforr, mérsékeljük a lángot, befedjük, 10 percig főzzük, míg majdnem teljesen puha lesz. Ekkor hozzáadjuk a borsót, készre főzzük a zöldségeket. A petrezselymet apróra vágjuk, a tejföllel együtt az ételhez keverjük. Immár fedő nélkül addig forraljuk, míg a nedvesség nagy része elfő, a szaft kissé besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
4 csuprot (kb. 5 dl-es) ízlés szerinti mennyiséggel megtöltünk,
elosztjuk rajtuk a reszelt sajtot, ráütünk 1-1 tojást. 200 fokos sütőben kb. 5 percig sütjük, míg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még folyós marad. Petrezselyemlevéllel és csipet pirospaprikával díszíthetjük.
Óvatosan fogyasszuk, a csupor meleg marad!
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!