Menzakaja - a kedvencem!
Egyik kedvencem volt a sárgaborsó-főzelék, felnőttként még jobban szeretem
A gyerekkori menzáról nincs mindenkinek jó emléke. Nekem voltak azért kedvenc ételeim, a főzelékeket kifejezetten szerettem. Persze a hozzá adott, robbantott csirkéből készült pörkölt már nem nagyon jött be, utáltam, hogy nem jöttem rá, éppen melyik részét eszem. Meg az a sok bőr, meg porc, fúúújjj.....
Most a gyerekem van ugyanebben a helyzetben, bár, ha lehet mondani, ő még rosszabb, konkrétan felfordul a gyomra, ha nem a megfelelő étel kerül elé. Még kinőheti, a másik oldalról nézve viszont büszke vagyok, hogy nem eszik meg akármit.
Nekem annak idején a sárgaborsó-főzelék (stokeráj) volt a kedvencem. Vagy bővebb lére engedve ebből a leves, ezeket bármikor megenném ma is.
Jöjjön tehát az én változatom erre a megszokott ételre:
Sárgaborsó-főzelék buggyantott tojással
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg sárgaborsó
1 tenyérnyi darab szalonnabőrke
1 gerezd fokhagyma
1 tk pirospaprika
6 db tojás
1 ek olaj
Só, bors
A sárgaborsót feltesszük főni annyi vízben, ami bőven ellepi. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szalonnabőrkét. Mikor puha, leöntjük a levét, egy nagy pohárral félreteszünk. A botmixer poharába tesszük a borsók harmadát, egy gerezd fokhagymát és a pirospaprikát. Annyi vízzel turmixoljuk össze, hogy krémleves állagot kapjunk, majd az egészet visszaöntjük a főzelékbe. Ha kell, még egy kis részét összeturmixoljuk, hogy sűrűbb legyen, vagy pár perc főzéssel besűrítjük. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk.
A tojáshoz egy 2 l-es lábasban vizet forralunk, hozzáadjuk az ecetet. Mikor lobog, óvatosan beleengedjük a tojásokat, 2 perc múlva szűrőkanállal kivesszük, lecsepegtetjük. Egyszerre 3 tojásnál ne legyen benne több, mert összeakadnak.
Tálalás előtt a főzelékből kivesszük a bőrkét, fejenként egy-két tojással kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!