Csicseriborsó főzelék és könyvajánló
Egészséges és finom gluténmentes receptek
Újabban egyre jobban érdekelnek az olyan ételek, amik egészségesek, mégis változatosak és finomak.
Nemrég az egyik kedves ismerősöm, Hadarik Rita (aki nem mellesleg gasztroblogger és a Köles étterem vezetője) írt egy gluténmentes receptekkel teli könyvet. A címe Egészséges ínyencfalatok, amit (nem csak) lisztérzékenyeknek szánt. Mindenkinek, aki kicsit oda szeretne figyelni magára, a családjára, de nem szeretné megvonni magától a finom ételeket. Éppen szemezgettem vele az egyik webshopban, mikor kaptam Ritától egy példányt, hogy olvassam el és véleményezzem.
Nagyon megtetszett már a borító is. Az első oldalakon csokorba vannak szedve azok az élelmiszerek, amik beilleszthetők a gluténmentes diétába, emellett sok tanács és érdekes tudnivaló. Összességében véve egy étvágygerjesztő fotókkal teli, egyszerű, de nagyszerű recepteket tartalmazó könyvet tarthattam a kezemben, amiből rögtön el is készítettem két ételt.
Nekem nagyon ízlettek, sőt, nyugodt szívvel ajánlhatom a kevésbé gyakorlottaknak is.
A könyvhöz itt juthattok hozzá, egyelőre még bevezető áron: T.bálint Kiadó
És a receptek:
Magyaros csicseriborsó főzelék
(56. oldal)
Hozzávalók 4 főre:
1300 g előfőzött (konzerv) csicseriborsó
Só
2 babérlevél
1 ek olaj vagy zsír
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csapott ek pirospaprika
1 tk paradicsompüré
Zöldségalaplé vagy víz
2 ek barnarizs-liszt (én csicseriborsó-lisztet tettem)
A csicseriborsót leöblítjük, a hagymát, fokhagymát apróra vágjuk. A zsiradékon feltesszük a hagymát, megsózzuk, kevés vizet többször hozzáöntve teljesen puhára pároljuk. Megszórjuk a paprikával, elkeverjük, majd hozzáadjuk a csicseriborsót. Megszórjuk a liszttel, átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel vagy zöldségalaplével, amennyi bőven ellepi. Ismét kissé sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet és addig forraljuk, míg főzeléksűrűségű lesz.
(Édes)burgonya-krokett
(62. oldal)
Hozzávalók 4 főre:
500 g (édes)burgonya
Só, bors
1 tojás
100 g csicseriborsó-liszt
Bő olaj a sütéshez
Az édesburgonyát meghámozzuk, kockára vágva puhára főzzük. Mikor kihűlt, összetörjük, összekeverjük a tojással, 5 dkg csicseriborsó-liszttel (vagy még adjunk hozzá, amíg vizes kézzel alakítható lesz), sózzuk, borsozzuk. Kis hengereket formázunk belőlük, megforgatjuk a maradék lisztben és bő olajban kisütjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!