Pezsgős rizottó, ahogy a franciák készítenék
Ünnepi étel pezsgővel, rókagombával, rukkolával
Nemrég egy versenyre készültem, ahol francia fogásokat kellett készíteni, sütöttem is egy brie-sajtos, gazdag omlettet. A hozzávalókból maradt némi rukkola és rókagomba, nem hagyhattam, hogy veszendőbe menjen :)
Régen készítettem már rizottót, gondoltam, feldobom a nagy kedvencemet, még egy kis pezsgőt is öntöttem hozzá. Hát mondhatom, pontosan olyan finom lett, mint amilyen szép :)
Rókagombás, pezsgős rizottó
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg rizottó rizs
15 dkg rókagomba (kisebb darabok)
10 dkg füstölt, húsos szalonna
2 dl száraz pezsgő
1 nagy hagyma
6 dkg vaj
1 l húslé
20 dkg könnyen olvadó sajt
4 ek napraforgómag
15 dkg rukkola
1 ek olívaolaj
Só, bors
A hagymát apróra vágjuk, 3 dkg vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott szalonnát. Mikor elkezdi kiengedni a zsírját, hozzászórjuk a rizst. Pár percig kevergetjük, majd felöntjük a pezsgővel. Mikor a rizs magába szívja a folyadékot, lefedjük, elkezdjük hozzáadni merőkanalanként a meleg húslét. Mindig csak akkor, mikor elfogy az edényből. Ha a rizs félig puha, belekeverjük a rókagombát. Akkor lesz kész, mikor a rizs megpuhul, a rizottó állaga pedig krémesen folyós lesz. Ekkor belekeverjük a lereszelt sajt felét és a maradék vajat. Elzárjuk a gázt, fogyasztás előtt 5 percig állni hagyjuk a rizottót.
A napraforgómagot egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. A rukkolát összeforgatjuk az olívaolajjal.
Tálaláskor egy adag rizottót tányérra szedünk. Ráhalmozzuk a rukkolát, megszórjuk a maradék sajttal, majd a napraforgómaggal.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!