2014. nov 02.

Melengető kortyolnivalók hideg estékre

írta: Hajós Ágnes
Melengető kortyolnivalók hideg estékre

Tüzes italok és egy kis angol történelem - meg az én történetem

A gimi után volt szerencsém kis időt a ködös Albionban tölteni. 19 évesen, teljesen egyedül mentem ki, összesen egy angol érettséginyi nyelvtudással felvértezve. Gyorsan kiderült, hogy a gyerekekhez nem nagyon értek, a házimunkához szerencsére annál inkább, a kint töltött idő alatt rengeteg élménnyel gazdagodtam.

Egyik volt ezek közül a Bonfire Night, vagyis a máglyák (tűzijátékok) éjszakája. Ezek a fura humorú emberek ilyenkor azt ünneplik, hogy 1605-ben egy Guy Fawkes nevű emberke fel akarta robbantani a Lordok házát. Annyira örültek, hogy szeretett királyuk megmenekült, hogy azóta minden november 5.-én Nagy Britannia szerte tűzijátékoznak, még a legkisebb ház udvarán is.

Mondtam is a családnak, hogy ez nekem most nagy élmény lesz, hiszen a tűzijáték nálunk a magánházaknál nem megengedett  ('99-ben), max. külön engedéllyel vagy nagy állami eseményeken. Be is szurkálták a földbe a különböző rakétákat, meggyújtották, elszaladtunk messzire, vicces volt. Aztán az egyik nem repült fel, hanem eldőlt és belőtt közénk. Na, ekkor mondták, hogy most valahogy megértik a magyar hatóságok szigorúságát...

Ennek az eseménynek a jegyében most hoztam pár finomságot az angoloktól, kifejezetten jó ötleteik vannak arra, hogy hogy melegítsük fel a testünket-lelkünket egy zord estén. Van itt minden, alkohollal és anélkül, próbáljátok ki!

1. Az angolok kökényes forralt bora, (számunkra) egyszerűen

recipe-image-legacy-id--1079560_12

Az eredeti recept szerint barna cukrot, 1 üveg vörösborral, fahéjjal, csillagánizzsal, szegfűszeggel és negyed citrom egy darabban levágott héjával fel kell forralni és alacsony lángon 10 percig főzni. Majd langyosra hűteni és hozzákeverni 1 dl kökényes gint, bögrékben szervírozni.

Mivel kis hazákban egészen más recept alapján készül a forralt bor, valamint az utóbbi hozzávalót viszonylag nehéz itthon beszerezni, kitaláltam egy receptet, mely az eredetihez elég hasonló végeredményt produkál:

2 dl vízben felforraljuk negyed citrom egészben hagyott héját 1 ek fahéjjal, 5 szegfűszeggel, 1 csillagánizzsal és 3 ek cukorral. 5 percig főzzük nagy lángon, leszűrjük. Egy lábasba öntünk egy üveg vörösbort, hozzáadjuk a fűszeres lét, 2 dl áfonya- vagy erdei gyümölcslét és 1 dl gint. Csak addig melegítjük, míg forró lesz, így nem veszik el belőle az alkohol. KIS bögrékben fogyasszuk, mert gyorsan hat :)

2. After eight csokiital

recipe-image-legacy-id--464628_11

A forrás szerint 20 dkg csokit fel kell olvasztani 1,5 dl zsíros tejszín és 6 dl tej keverékében, majd mentás cukorkával tálalni. Mivel nálunk mentolos csavart cukort még nem láttam, így a nyári tapasztalataim alapján a következő összeállítást ajánlom:

20 dkg jó minőségű, összetördelt étcsokoládét főzzünk fel 1,5 dl zsíros tejszín és 6 dl tej keverékében, amibe előzőleg beletettünk 3 nagy ág mentát is. Kevergessük, míg a csoki teljesen felolvad, majd szűrjük csészékbe. Ízlés szerint, mentalevéllel és kissé felvert tejszínnel tálaljuk.

3. Forró, fűszeres almalé

recipe-image-legacy-id--444725_11

Öntsünk egy lábasba 1,5 l jó minőségű almalét, adjunk hozzá 1 ek fahéjat, 3 szegfűszeget és 3 ek mézet. Forraljuk fel és főzzük 5 percig. Készítsünk elő 4 bögrét, tegyünk bele egy-egy nagy narancshéj-darabot és egy darab egész fahéjat, erre szűrjük a forró almaitalt.

4. Forró körtés áfonyapuncs

recipe-image-legacy-id--1119452_11

Egy nagyobb társaságnak való adaghoz vegyünk egy 4 literes edényt. Öntsünk bele 1 l körtés cider-t, 1 l körte-, vagy almalét, 1 l áfonya (vagy erdei gyümölcs) italt, valamint 1,5 dl gint (eredetileg a már említett kökényes verzió kellene, de itt jó a sima is). Adjunk hozzá 3 ek aszalt áfonyát, 1 ek fahéjat és 2 nagy rúd vaníliát hosszában kettévágva. Mikor a vendégsereg megérkezik, alaposan felmelegítjük (forralni ezt is tilos), kicsi, vastag falú poharakban kínáljuk.

5. Sütőtökkrémleves

DSC_0803s1

Bár ez nem a szó szoros értelmében ital, hideg estéken a fotelben ülve bögréből fogyaszthatjuk. Felmelegíti a kezünket, gyomrunkat és a hangulatunkat is :) Receptjeim itt.

6. Kényeztető kakaó pillecukorral

recipe-image-legacy-id--200_11

6 dl tejet 1,5 dl tejszínnel és 10 dkg összetört csokival óvatosan felmelegítünk. Nem szabad forrni, csak addig kevergessük, míg a csokoládé elolvad. Még forrón poharakba töltjük, és pillecukrot beletéve tálaljuk.

7. Gyors kókusztejes édesburgonya-krémleves

recipe-image-legacy-id--338728_11

Egy fej hagymát apróra vágunk, egy lábasban olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadunk 1 ek currypasztát, párszor megkeverjük, majd hozzáadunk 75 dkg kockára vágott édesburgonyát és felöntjük annyi hús- vagy zöldségalaplével, amennyi ellepi. Felforraljuk és addig főzzük, míg a batáta megpuhul. Hozzáadunk egy maréknyi durvára vágott koriandert, kis sót és borsot, felöntjük 2 dl kókusztejjel. Simára turmixoljuk, megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk. Kevés korianderrel díszítve, indiai naankenyérrel tálaljuk.

8. Almás-erdei gyümölcsös forralt bor

recipe-image-legacy-id--1268_12

Ismét nagy társaságnak való az adag :) Egy nagy lábasba öntsünk 2 üveg vörösbort és 1 l almalét. Adjunk hozzá 2 fahéjrudat, 2 csillagánizst és 115 g barna cukrot. Óvatosan melegíteni kezdjük, de ezt sem szabad felforralni, mert elveszik belőle az alkohol. Nagyjából 15 perc alatt összefőzzük, majd elzárjuk a lángot és belekeverünk 3 ek Cointreau-t, 10 dkg (fagyasztott) erdei gyümölcsöt és három kicsi, felkarikázott almát.

9. Fűszeres Bloody Mary leves

recipe-image-legacy-id--1119490_11

1,2 l előzőleg elkészített paradicsomlevest felforrósítunk. Közben egy tálcára, külön kis tálkákba készítünk 4 ek zellersót, 2 ek durvára tört színes borsot és 1 ek szintén durvára tört szecsuáni borsot. Melléteszünk 1-1 üveg Worcestershire-szószt, Tabasco-t és vodkát, sót, borsot valamint egy cikkekre vágott citromot.

A levest bögrékbe szedjük, a kis tálcát az asztal közepére helyezzük, hogy mindenki kedve szerint ízesíthesse levesét.

forrás: GoodFood

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

alma vodka bor citrom narancs ánizs fahéj cointreau