2012. dec 01.

Sütőtökkrémleves - háromszor

írta: Hajós Ágnes
Sütőtökkrémleves - háromszor

Variációk sütőtöklevesre - három krémes különlegesség

Tudom, a cím nem túl izgalmas. Ősszel és télen van a sütőtöknek szezonja, ekkor szinte minden háztartásban legalább egyszer készül belőle kémleves. Én már rettenetesen untam az eredeti verziót, ezért egy kicsit beújítottam. Három, az átlagostól eltérő változatot főztem az utóbbi hónapban, ezt most egy csokorban osztom meg veletek. Remélem, mindenki megtalálja a neki legjobban tetszőt, nekem mindegyik nagyon ízlett. Jó étvágyat hozzájuk!

A kenyerek receptjét itt találod.

 

Sütőtökkrémleves by Jamie

 DSC_0641s

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg (körteformájú) sütőtök

1 fej lilahagyma

1 szál szárzeller levéllel

2 ek olívaolaj

1 közepes répa

1 gerezd fokhagyma

1 db 10 cm-es szál rozmaring

Só, bors

1,5 l tyúkhúsleves

 

A hagymát durvára, a zellert és a répát 2 cm-es darabokra, a sütőtököt (héjával együtt) nagyobb darabokra vágjuk. Az olívaolajat egy mélyebb lábosban felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, üvegesre pirítjuk. Ekkor rádobjuk a zellert és a répát, majd belenyomjuk a fokhagymát. Pár percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a sütőtököt. Beleszórjuk a rozmaring leveleit. Felöntjük a levessel, felforraljuk. Mérsékeljük a lángot, fedő alatt puhára főzzük a tököt. Ekkor elzárjuk a lángot, botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrű, még hígíthatjuk húslevessel, ha kell, sózzuk, borsozzuk és újra turmixoljuk.

Sajtos pirítóssal tálaljuk (kínálhatjuk a tépkedős sajtos kenyérrel is, vagy úgy, hogy a sajtot a kenyérszeletek mindkét oldalára rápirítjuk serpenyőben, melyben előtte vajat olvasztottunk és zsályalevelet szórtunk), a tetejére pirított zsályalevelet szórunk.

 

Céklás sütőtökkrémleves

 DSC_1228s

Hozzávalók 4 főre:

25 dkg megsült sütőtök

25 dkg cékla

6 dl húslé

1 kk harissa (vagy füstölt pirospaprika)

1,5 dl habtejszín

10 dkg zsíros sajt

1 kis fej hagyma

1 kk vaj

Só, fehér bors

A díszítéshez balzsamecet-krém

 

A vajat megolvasztjuk, kevergetve üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. Rátesszük a sütőtököt, és a bő lében puhára főzött céklát. Egy darabig kevergetjük, majd felöntjük a húslevessel és addig főzzük, míg a zöldségek szinte szétfőnek. Ekkor összeturmixoljuk, visszatesszük a tűzre. Beleöntjük a tejszínt, belereszeljük a sajtot, megvárjuk, míg elolvad. Beleszórunk fél mk fehér borsot és egy 1 kk harissát. Megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk.

Tálaláskor balzsamecet-krémmel becsíkozzuk a tetejét.

Gyümölcsös sütőtökkrémleves paszternákkal

 DSC_0803s

Hozzávalók:

30 dkg körte formájú sütőtök

30 dkg paszternák

2 alma

2 körte

1,5 l húsleves

 

A paszternákot megpucoljuk, kisebb karikákra szeleteljük, a többi hozzávalót héjastól nagyobb kockákra vágjuk. A húslevest felforraljuk, majd beledobjuk a zöldségeket. Puhára főzzük, majd turmixoljuk. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk, és még egyszer összeturmixoljuk. Mi az aszalt paradicsomos-rozmaringos kenyérrel ettük.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

répa sütőtök sajt tejszín zeller cékla rozmaring lilahagyma harissa balzsamecetkrém