2015. jan 10.

Egyszerű kenyér után egyszerű zsemle

írta: Hajós Ágnes
Egyszerű kenyér után egyszerű zsemle

Ropogós héjú szendvicsalap minimális munkával

Nagyon szeretem a gyökérkenyeret, mivel kétszer 3 perc munkával nagyon látványos, ropogós héjú péksüteményt kapunk (receptem itt). Viszont elcsomagolható szendvics készítéséhez nem igazán alkalmas, mert elég kicsi a felülete.

Így múltkor egy kis átalakítással könnyen kezelhető zsemléket készítettem a tésztából, így a munkára fordított idő ismét kemény három perccel bővült :)

 

Ciabatta zsemle

 DSC_2176s

Hozzávalók 8 darabhoz:

50 dkg liszt + a formázáshoz

4 dl víz

1 csipet cukor

2,5 dkg élesztő

3 ek olívaolaj

2 tk só

 

Egy nagy tálban összekeverjük először a vizet az élesztővel és a cukorral, majd az olajjal, végül a sóval elkevert liszttel. Nem kell nagyon alaposan, elég fakanállal. Nedves ruhával lefedjük, legalább 10 órát pihenni hagyjuk.

A megkelt, majd összeesett tésztát bőven lisztezett deszkára borítjuk. A tetejét is meghintjük liszttel, annyira, hogy ne ragadjon a kezünkhöz. Óvatosan 2-3 cm vastagra, téglalap alakúra lapogatjuk. Lisztezett pizzavágóval 8 részre vágjuk, átügyeskedjük egy sütőpapíros tepsire, formára igazítjuk. Ismét egy fél órát pihentetjük.

220 fokos sütőbe toljuk, nagyon világos barnára sütjük.

DSC_2175s

Pl. így:

DSC_2179s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

zsemle ciabatta