Egyszerű kenyér után egyszerű zsemle
Ropogós héjú szendvicsalap minimális munkával
Nagyon szeretem a gyökérkenyeret, mivel kétszer 3 perc munkával nagyon látványos, ropogós héjú péksüteményt kapunk (receptem itt). Viszont elcsomagolható szendvics készítéséhez nem igazán alkalmas, mert elég kicsi a felülete.
Így múltkor egy kis átalakítással könnyen kezelhető zsemléket készítettem a tésztából, így a munkára fordított idő ismét kemény három perccel bővült :)
Ciabatta zsemle
Hozzávalók 8 darabhoz:
50 dkg liszt + a formázáshoz
4 dl víz
1 csipet cukor
2,5 dkg élesztő
3 ek olívaolaj
2 tk só
Egy nagy tálban összekeverjük először a vizet az élesztővel és a cukorral, majd az olajjal, végül a sóval elkevert liszttel. Nem kell nagyon alaposan, elég fakanállal. Nedves ruhával lefedjük, legalább 10 órát pihenni hagyjuk.
A megkelt, majd összeesett tésztát bőven lisztezett deszkára borítjuk. A tetejét is meghintjük liszttel, annyira, hogy ne ragadjon a kezünkhöz. Óvatosan 2-3 cm vastagra, téglalap alakúra lapogatjuk. Lisztezett pizzavágóval 8 részre vágjuk, átügyeskedjük egy sütőpapíros tepsire, formára igazítjuk. Ismét egy fél órát pihentetjük.
220 fokos sütőbe toljuk, nagyon világos barnára sütjük.
Pl. így:
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!