Kőttes palacsinta almával, karamellel
Palacsinta-nap (Pancake Day) egy régi ismerőssel
A farsangi időszak végét Angliában a Palacsinta-nappal ünneplik. Ennek a régi időkben az volt a lényege, hogy a maradék lisztet meg tojást összegyűjtötték és a böjt (fogyókúra :) ) előtt jól bepalacsintáztak :)
És mivel a palacsinta nemzetközi, én erre a napra egy magyar klasszikust hoztam, a kelt (kőttes) palacsintát. Annyiban különbözik a megszokottól, hogy kerül bele némi élesztő és egyben, vastagon kell megsütni, majd szeletelve tálalni.
Ez is még a szakácstanfolyamon volt a vizsgatételek között, karamellizált almával kellett készíteni, nekem ez lett az egyik kedvencem.
Kelt palacsinta karamellizált almával
Hozzávalók 4 főre:
300 g liszt
2 tojás sárgája
3 dl tej
1,5 dl víz
1 dkg élesztő
2 dkg cukor
Csipet só
Olaj a sütéshez
5 dkg vaj
3 ek cukor
6 alma
1 dl langyos tejbe beleteszünk 1 mk cukrot, 1 kk lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyen jól megkelesztjük. Egy nagy tálban összekeverjük a maradék lisztet, a tojássárgákat, a maradék 2 dl tejet, a maradék cukrot és egy csipet sót, hozzáadjuk az élesztős keveréket. Alaposan összekeverjük, vizet adagolunk hozzá, a sima palacsintatésztánál sűrűbb állagot kell, hogy kapjunk, majd langyos helyen ismét jól megkelesztjük. Egy serpenyőt alacsony lángra teszünk, kevés olajat oszlatunk el rajta. Annyi tésztát öntünk bele, hogy 3-4 mm vastagságú legyen. Lassú tűzön sütjük, mikor az alja halványbarna, a teteje pedig már nem folyós, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
A vajat felolvasztjuk, rászórjuk a cukrot, alacsony lángon barnára olvasztjuk. Rádobáljuk a meghámozott, felkockázott almát. Lehet, hogy a karamell kicsit megkeményedik a hideg gyümölcstől, de ismét fel fog olvadni, bevonva vele a gyümölcsöt. Akkor jó, ha nem fő szét teljesen, kicsit roppanós marad.
Tálaláskor a palacsintát cikkekre szeleteljük, rákanalazunk az almából.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!