2015. feb 17.

Kőttes palacsinta almával, karamellel

írta: Hajós Ágnes
Kőttes palacsinta almával, karamellel

Palacsinta-nap (Pancake Day) egy régi ismerőssel

A farsangi időszak végét Angliában a Palacsinta-nappal ünneplik. Ennek a régi időkben az volt a lényege, hogy a maradék lisztet meg tojást összegyűjtötték és a böjt (fogyókúra :) ) előtt jól bepalacsintáztak :)

És mivel a palacsinta nemzetközi, én erre a napra egy magyar klasszikust hoztam, a kelt (kőttes) palacsintát. Annyiban különbözik a megszokottól, hogy kerül bele némi élesztő és egyben, vastagon kell megsütni, majd szeletelve tálalni.

Ez is még a szakácstanfolyamon volt a vizsgatételek között, karamellizált almával kellett készíteni, nekem ez lett az egyik kedvencem.

 

Kelt palacsinta karamellizált almával

 DSC_3809s

Hozzávalók 4 főre:

 

300 g liszt

2 tojás sárgája

3 dl tej

1,5 dl víz

1 dkg élesztő

2 dkg cukor

Csipet só

Olaj a sütéshez

 

5 dkg vaj

3 ek cukor

6 alma

 

1 dl langyos tejbe beleteszünk 1 mk cukrot, 1 kk lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyen jól megkelesztjük. Egy nagy tálban összekeverjük a maradék lisztet, a tojássárgákat, a maradék 2 dl tejet, a maradék cukrot és egy csipet sót, hozzáadjuk az élesztős keveréket. Alaposan összekeverjük, vizet adagolunk hozzá, a sima palacsintatésztánál sűrűbb állagot kell, hogy kapjunk, majd langyos helyen ismét jól megkelesztjük. Egy serpenyőt alacsony lángra teszünk, kevés olajat oszlatunk el rajta. Annyi tésztát öntünk bele, hogy 3-4 mm vastagságú legyen. Lassú tűzön sütjük, mikor az alja halványbarna, a teteje pedig már nem folyós, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.

A vajat felolvasztjuk, rászórjuk a cukrot, alacsony lángon barnára olvasztjuk. Rádobáljuk a meghámozott, felkockázott almát. Lehet, hogy a karamell kicsit megkeményedik a hideg gyümölcstől, de ismét fel fog olvadni, bevonva vele a gyümölcsöt. Akkor jó, ha nem fő szét teljesen, kicsit roppanós marad.

Tálaláskor a palacsintát cikkekre szeleteljük, rákanalazunk az almából.

DSC_3810s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

alma palacsinta karamell