Szirupos csirkemáj krémes rizottóval
Rizottó és csirkemáj - a kedvenceim együtt is verhetetlenek :)
"Főzőkarrierem" elején sok versenyre beneveztem. A második (nem csak) azért volt emlékezetes, mert az egyik versenyző nem elég, hogy lopott recepttel és képpel jelentkezett, de ráadásul ez egyik zsűritag ételét nevezte be. Volt is belőle felháborodás, de emellett vicces volt, hogy valaki ekkora lúzer legyen... :D :D
Na, mindegy, a versenyen harmadik lettem (ezzel a recepttel), egy csinos kis vásárlási utalvánnyal jutalmaztak. De KicsiVú fent említett receptjét azóta el akartam készíteni és nem is csalódtam. Három nagy kedvencem, a rizottó, a csirkemáj és a balzsamecet találkozása tuti nyerő kombináció. Természetesen nem tartottam magam a recepthez, de így pontosan az én ízlésvilágomat tükrözi.
Rozmaringos, aszalt paradicsomos rizottó balzsamkrémes csirkemájjal
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg rizottó rizs
1,2 l húsleves
5 db aszalt paradicsom
5 dkg pancetta vagy füstölt szalonna
1 nagy fej hagyma
1 kis ág rozmaring
10 dkg vaj
15 dkg reszelt, könnyen olvadó sajt
1,5 dl száraz fehérbor
Só, bors
A májhoz:
0,5 kg csirkemáj
1 ek olívaolaj
5 dkg vaj
Só, bors
4 ek balzsamecet-krém (ennek hiányában kb. 1 dl balzsamecetet forraljunk be a felére)
A hagymát és a szalonnát apróra vágjuk, a vaj felén megpirítjuk. Rászórjuk a rizst, pár percig kevergetjük, majd felöntjük a borral. Mikor magába szívta, elkezdjük kanalanként adagolni hozzá a levest, mindig csak akkor adjuk az újat, mikor elfogyott a folyadék. Akkor lesz jó, ha a rizs megpuhul, a rizottó állaga pedig krémessé válik. Az idő felénél hozzáadjuk az apróra vágott rozmaringleveleket és az aszalt paradicsomot. Mikor kész, elzárjuk a lángot és belekeverjük a maradék vajat és a reszelt sajtot. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk és borsozzuk. Miközben készül, megsütjük a májat.
A csirkemájakat falatnyi darabokra vágjuk, megszurkáljuk villával. A vajat és az olívaolajat összemelegítjük egy serpenyőben, rádobjuk a májdarabokat, sózzuk, borsozzuk. Időnként megforgatjuk, pár perc alatt körbesütjük, de belül még maradjon rózsaszín. Ekkor kiszedjük, papírtörlővel kitöröljük a serpenyőt, belekanalazzuk a balzsamecet-krémet. Felforraljuk, visszatesszük a májdarabokat, alaposan összeforgatjuk. Akkor jó, ha sülés közben még kicsit rá is karamellizálódik a szirup.
A rizottót mély tányérokba szedjük, a balzsamos májjal tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!