2015. már 03.

Fűszeres falatok, akár maradékokból is

írta: Hajós Ágnes
Fűszeres falatok, akár maradékokból is

Különleges samosa pikánsan, édesburgonyával

Újabban sokat nézelődök amerikai és angol főzős oldalakon, tök jó ötleteket lehet találni. Kedvenceim a "40 partyétel" típusú gyűjtemények, valamiért vonzza az ember szemét a sok színes kép. A sokadik sorozat után viszont észrevehető, hogy fűszerezésben kicsit beszűkültek, nem nagyon mernek merészen társítani, de jó látni, hogy már nem akkora divat náluk a mirelit :)

És persze a sok bevándorlónak köszönhetően rengeteg nemzet konyháját megismerhetik/jük, az indiai kifejezetten nagy "divat". A következő samosa (szamósza) pedig nem kíván semmi különleges alapanyagot, sőt, maradékmentésre is tökéletes :)

Ötlet innen.

 

Édesburgonyás samosa

 DSC_3599s

Hozzávalók 4 főre:

6 nagyméretű réteslap

50 dkg édesburgonya

2 ek hagymacsíra

1 ek aprított korianderlevél

1 chili

1 mk fahéj

2 nagy gerezd fokhagyma

5 dkg reszelt sajt

7 dkg olvasztott vaj

1 tojás

1 ek római kömény

Só, bors

 

Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, puhára főzzük. Pürésítjük. Hozzákeverjük a sajtot, hagymacsírát, korianderlevelet, fahéjat, átnyomott fokhagymát, apróra vágott (esetleg kimagozott) chilit és egy tk mozsárban megtört római köményt. Sózzuk, borsozzuk.

Enyhén nedves konyharuhára fektetünk egy réteslapot, megkenjük vajjal. Erre jön egy másik, ezt is megkenjük, majd betakarjuk a harmadikkal. 4 egyforma csíkra vágjuk, majd ezeket keresztben félbe. A tojást felverjük, ecsettel megkenjük körbe a téglalapok szélét. Az egyik sarokba teszünk egy tk tölteléket, felhajtjuk, majd addig folytatjuk a hajtogatást, míg egy háromszög alakú kis csomagot kapunk. A széleit kicsit összenyomkodjuk, hogy sütés közben a tojás segítségével összetapadjon. A tetejüket is megkenjük a tojással, majd megszórjuk a maradék római köménnyel.

200 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Mártogatóssal vagy salátával fogyasztjuk.

DSC_3597s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sajt fokhagyma koriander római kömény fahéj édesburgonya réteslap batáta hagymacsíra