Évike sütijei VI. - Az a bizonyos méteres :)
Gyerekkorom egyik kedvence, a méteres kalács
Folytatom süti-sorozatomat. Mióta gyerekeim vannak, mindenféle ünnep közeledtével nosztalgikus hangulatba kerülök. Eszembe jutnak a Cegléden töltött napok, hetek, a családi ünnepek, esküvő, temetés. Mert bármi miatt is volt együtt a család, kaja (meg bor :) ) volt bőven. Meg persze sütik Deditől meg Évikétől.
Méteres kalácsot szerintem mindenki kóstolt már és bármilyen hosszú is maga a süti, az elkészítése egyáltalán nem bonyolult. A tészta és a krém hűlése ugyan kb. 1,5 óra, a munka előtte igazán nem sok, az összeállítás pedig szórakoztató :)
Az Évike sütijei sorozat többi része itt található.
Méteres kalács
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
25 dkg porcukor
1 dl olaj
1 dl meleg víz
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
2 ek kakaópor
Vaj+liszt a formához
A krémhez:
2 főzni való puncspuding
8 dl tej
4 ek cukor
15 dkg porcukor
25 dkg vaj
4 ek rum
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
Fél dl olaj
A krémhez a pudingport kikeverjük 1 dl tejjel, közben a maradék 7 dl-t forralni kezdjük. Hozzáöntjük a pudingos keveréket, a cukrot is hozzákeverjük, közepes lángon kevergetve besűrítjük. Lefedve félretesszük hűlni. Addig a vajat simára keverjük a rummal és a porcukorral, végül a teljesen kihűlt pudinggal
A hat tojás sárgáját robotgéppel verni kezdjük a porcukorral. Folyamatosan hozzácsorgatjuk az olajat és a vizet, alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, ezzel is simára keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot.
2 őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk, az egyikbe majdnem a tetejéig (2 cm maradjon) töltjük a tésztát. A maradékhoz hozzákeverjük a kakaót, beleöntjük a másik formába. 170 fokon készre sütjük (tűpróba).
Kivéve rácson kihűtjük, csak teljesen lehűlt tésztával dolgozunk.
Az tésztát vájatonként felszeleteljük, a krémmel legalább 1,5 cm vastagon megkenve, színenként felváltva egy nagy deszkára egymás után sorakoztatjuk, majd alul-felül a hézagokat is kitöltjük a krémmel. Érdemes előtte nagyjából kimérni, hogy mekkora lesz a kalács, nehogy lelógjon :)
Végül a csokit óvatosan összeolvasztjuk az olajjal. Először óvatosan, ecsettel „rápacsmagoljuk” a csokit, mikor megkötött, akkor már szépen kanállal meg is csorgatjuk. Pár órát hagyjuk állni (nem szárad kis, a csoki megvédi), átlósan szeletelve kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!