2015. már 07.

Évike sütijei VI. - Az a bizonyos méteres :)

írta: Hajós Ágnes
Évike sütijei VI. - Az a bizonyos méteres :)

Gyerekkorom egyik kedvence, a méteres kalács

Folytatom süti-sorozatomat. Mióta gyerekeim vannak, mindenféle ünnep közeledtével nosztalgikus hangulatba kerülök. Eszembe jutnak a Cegléden töltött napok, hetek, a családi ünnepek, esküvő, temetés. Mert bármi miatt is volt együtt a család, kaja (meg bor :) ) volt bőven. Meg persze sütik Deditől meg Évikétől.

Méteres kalácsot szerintem mindenki kóstolt már és bármilyen hosszú is maga a süti, az elkészítése egyáltalán nem bonyolult. A tészta és a krém hűlése ugyan kb. 1,5 óra, a munka előtte igazán nem sok, az összeállítás pedig szórakoztató :)

Az Évike sütijei sorozat többi része itt található.

Méteres kalács

 DSC_3215s

Hozzávalók:

A tésztához:

6 tojás

25 dkg porcukor

1 dl olaj

1 dl meleg víz

25 dkg liszt

1 cs sütőpor

2 ek kakaópor

Vaj+liszt a formához

 

A krémhez:

2 főzni való puncspuding

8 dl tej

4 ek cukor

15 dkg porcukor

25 dkg vaj

4 ek rum

 

A tetejére:

10 dkg étcsokoládé

Fél dl olaj

 

A krémhez a pudingport kikeverjük 1 dl tejjel, közben a maradék 7 dl-t forralni kezdjük. Hozzáöntjük a pudingos keveréket, a cukrot is hozzákeverjük, közepes lángon kevergetve besűrítjük. Lefedve félretesszük hűlni. Addig a vajat simára keverjük a rummal és a porcukorral, végül a teljesen kihűlt pudinggal

A hat tojás sárgáját robotgéppel verni kezdjük a porcukorral. Folyamatosan hozzácsorgatjuk az olajat és a vizet, alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, ezzel is simára keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot.

2 őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk, az egyikbe majdnem a tetejéig (2 cm maradjon) töltjük a tésztát. A maradékhoz hozzákeverjük a kakaót, beleöntjük a másik formába. 170 fokon készre sütjük (tűpróba).

Kivéve rácson kihűtjük, csak teljesen lehűlt tésztával dolgozunk.

Az tésztát vájatonként felszeleteljük, a krémmel legalább 1,5 cm vastagon megkenve, színenként felváltva egy nagy deszkára egymás után sorakoztatjuk, majd alul-felül a hézagokat is kitöltjük a krémmel. Érdemes előtte nagyjából kimérni, hogy mekkora lesz a kalács, nehogy lelógjon :)

DSC_3151s

Végül a csokit óvatosan összeolvasztjuk az olajjal. Először óvatosan, ecsettel „rápacsmagoljuk” a csokit, mikor megkötött, akkor már szépen kanállal meg is csorgatjuk. Pár órát hagyjuk állni (nem szárad kis, a csoki megvédi), átlósan szeletelve kínáljuk.

DSC_3212s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

süti puding vaj kakópor