2015. már 14.

Skót tojás salátafészekben

írta: Hajós Ágnes
Skót tojás salátafészekben

Látványos és pénztárcakímélő tojásétel nem csak húsvétra

Továbbra is imádom a tojásételeket, legfőképp, ha a sárgája még lágy. Húsvét környékén fokozódik a tojásfüggésem, képes vagyok ipari mennyiséget elfogyasztani belőle.

Már egyszer készítettem skót tojást, akkor a Lorraine Pascal-féle sütőben sült változatot (itt található), ami egy kicsit egyszerűbb, mint a most következő. Az volt az első találkozásom a skót tojással, egyáltalán nem volt rossz, sőt az első adagot egyedül majszoltam el estig... :)

Ehhez a verzióhoz viszont már kell egy kis kézügyesség, szó szerint úgy kell bánni vele, mint a hímes tojással :) Az eredmény pedig egy fenséges, szaftos és nagyon is látványos fogás, ami ráadásul a pénztárcánkat sem terheli meg.

 

Tökéletes skót tojás salátafészekben

 DSC_3730s

Hozzávalók 4 főre:

8 db S-es vagy 6 db M-es tojás

Fél kg darált sertéshús

1 zsemle

1 ek pirospaprika

2 gerezd fokhagyma

1 közepes fej hagyma

1 tojás

1 csokor petrezselyem (elhagyható)

Só, bors

Liszt, tojás, zsemlemorzsa és bő olaj a sütéshez

 

A salátához:

1 kg-nyi zellergumó

2 közepes alma

3 ek majonéz

2 ek tejföl

Só, bors

 

A salátához a zellert megtisztítjuk, csak a fehér (és nem fás!) húsa maradjon. Az almák magházát kivesszük, mindkét hozzávalót vékony csíkokra vágjuk. Elkeverjük a majonézt a tejföllel (ha túl krémes, kevés tejjel vagy tejszínnel hígítsuk), sózzuk, borsozzuk. Összeforgatjuk a zöldségekkel, tálalásig behűtjük.

DSC_3739s

A tojásokat öt percre langyos vízbe áztatjuk. Addig egy edényben vizet forralunk, hozzáadunk 1 ek sót. Mikor már lobog, óvatosan beleeresztjük a tojásokat, újraforrástól számítva pontosan 2 percig főzzük, majd jeges vízben vagy folyó hideg víz alatt kihűtjük. Én általában már előző nap elkészítem és héjastul hűtőbe teszem, így eléggé megszilárdul és egy kicsit könnyebb lesz hámozni. És nem mellesleg tutira folyós marad a közepe.

A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, az apróra vágott és egy ek olajon üvegesre sült hagymát, a tojást. A zsemlét pár percre vízbe áztatjuk, mikor megszívta magát, kézzel kinyomkodjuk, ez is mehet a masszához. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát. Aki szereti (pl. én) tehet hozzá 1 csokor apróra vágott petrezselymet is, tehát szokásos fasírtmasszát készítünk. Megkóstoljuk, ha kell, ízesítünk rajta. Mivel az én gyomrom mindent elbír, én simán nyersen kóstolom meg, de aki nem meri, pici olajon süssön ki egy gombóckát és az alapján ízesítsen.

A tojásokat óvatosan hámozzuk meg. Nedvesítsük meg a tenyerünket, kéttojásnyi húsmasszát lapogassunk el rajta, majd tegyünk a közepére egy tojást. Finom mozdulatokkal egyengessük rá a masszát, majd a szokásos módon panírozzuk be. Közepes lángon, annyi olajban, ami ellepi, süssük aranybarnára a skót tojásokat. Egyszerre max. 2 db-ot, különben nagyon kihűti az olajat. Kis ideig rácson csepegtessük le, majd a salátafészekben tálaljuk.

DSC_3732s

Megj.: Akkor sikerül tökéletesre, ha a tojás közepe lágy marad.

DSC_3728s

Megj.2: Tudom, a teljesen autentikus skót tojás masszájában nincs kenyér, sőt, legtöbb helyen sütnivaló kolbász-töltelékből készítik, de ennyit azért igazán honosíthatunk rajta :)

DSC_3735s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

alma tojás zeller